Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

M7: Geniale genen en generics

Het staatje in de column Stoute schoenen van Peter van Kleef ziet er vanuit mijn perspectief niet zo heel goed uit, maar enige nuancering is wel op z’n plaats. Zo ligt de performance op intrinsieke waarde van het Gilissen Quality Growth Fund ruim 3,5% boven de prestatie op basis van de beurskoers.

Bovendien is de vergelijking met de andere fondsen in die tabel niet helemaal eerlijk, omdat mijn fonds zich beperkt tot Europa en Noord-Amerika en ik niet beleg in Japan en emerging markets.

De fondsen van Rolf Stout (Fortis Obam) en Mark Glazener (Robeco) hebben juist een overweging in Azië. Daar zat in 2005, meer dan in mijn markten, het venijn.

Het grote vooruitblikken is alleen alweer begonnen. Ik verwacht een redelijk positief beeld voor de aandelenmarkt, ondanks dat de olieprijs op een hoog niveau blijft en de rente zowel in Europa als de VS oploopt.

Europa wint
Dit maakt vastrentend minder interessant en schept ruimte voor aandelen. Ik zie doorgaande winstgroei in het bedrijfsleven, terwijl de waarderingsniveaus redelijk zijn. Mijn verwachtingen voor Europa zijn overigens positiever dan voor de VS. Als ik de fundamentals op een rijtje zet, zie ik een beter vooruitzicht voor Europa opdoemen.

 • De gemiddelde koers/winstverhouding (k/w) ligt 2,5 punten lager,
 • De Europese rente is lager,
 • De rente beweegt in dezelfde richting op beide continenten ,
 • Winstgroei bedrijven ligt op beide markten tegen de 10% aan,
 • Economische groei in Europa trekt iets aan,
 • Economische groei in de VS staat wat onder druk.

  Ik verwacht enige winstgroeivertraging maar vooral voor groeiaandelen is een goed jaar best mogelijk. Gezondheidszorg is een stabiele groeisector, vooral de Europese bedrijven kunnen een stap vooruit doen. De energiesector is waarschijnlijk goed in 2006, met een stabiele olieprijs en lage waardering en hoge opbrengsten.

  Genvoeding
  Van de industriesector verwacht ik het ook nodige. Die kan profiteren van de doorgaande winstgroei en de aantrekkende Europese economie. Dat leidt tot meer investeringsbereidheid. Aandelen moeten bij een groei van bedrijfswinsten van rond de 10% en licht oplopende rente high single digit rendement op kunnen leveren.

  Op aandelenniveau zie ik goede kansen voor het Zwitserse Syngenta. Dat bedrijf produceert chemische producten om gewassen te beschermen, hoogwaardige zaden en genetisch gemanipuleerde gewassen. Vooral dat laatste mag rekenen op een toenemende maatschappelijke acceptatie.

  Op de lange termijn speelt dit soort producten een belangrijke rol in de hongerbestrijding. De groei van de wereldbevolking houdt aan, de voedselproductie moet efficiënter. De markt groeit met 10 tot 15% per jaar. Het is bovendien een beschermde markt waarin Syngenta maar één echte concurrent heeft, het Amerikaanse Monsanto.

  Instappûh
  De activiteiten vragen hoge investeringen in research & development - in geval van Syngenta is dat 11% van de omzet - en dat is een hoge drempel voor nieuwe spelers. Door acquisitie en kostenbesparing moet de marge verder omhoog kunnen en de winstgroei op 15% uit kunnen komen.

  Het aandeel is bovendien aantrekkelijk gewaardeerd, ongeveer twaalf maal de winst van 2006. Syngenta keert een dividend uit van bijna 3%. Ze genereert veel cash en koopt voor bijna 1 miljard Zwitserse franken aandelen terug. De koers bleef met een stijging van 27% in 2005 fors achter bij Monsanto. Een leuk instapmomen.

  Fout gesneden
  Een andere kanshebber voor 2006 is Walgreen, een farmaceutische retailer met medische winkels in de VS, met een winstgroei van 15% op jaarbasis. Dit verhaal is voor de hand liggend. De vergrijzing neemt snel toe in de VS. In 2004 waren er 83 miljoen vijftig plussers, in 2010 zijn dat er 100 miljoen.

  Het aardige is dat Walgreen profiteert van niet-gepatenteerde medicijnen. Die generics leveren een hogere marge op. De markt in zijn geheel groei, en Walgreen breidt de komende vijf jaar uit van 4800 naar 7000 filialen. Het aandeel is duur (22 keer de winst van 2007), maar ook een solide, voorspelbare groeier.

  In dezelfde sector heb ik afscheid genomen van Astrazeneca, hoewel ik positief ben op farmacie. Het aandeel liep dit jaar 50% op, vooral dankzij kostenbesparingen. Ze sneed alleen in research & development, terwijl de pijplijn al behoorlijk schraal is ten opzichte van Glaxosmithkline en de Zwitserse farmaceuten.

  Op de middellange termijn moet dat problemen opleveren. Zeker gezien de goede koersperformance van dit jaar is het voor mij tijd om uit te stappen.

  Magnificent 7 Barometer
  Laatste aankoop
  Syngenta
  Laatste verkoop
  Aantrekkelijke sector

  Farmacie, energie, industrie

  Minst aantrekkelijke sector
  Telecom, nutsbedrijven, technologie

  The Magnificent Seven
  Klik hier voor IEX M7, de zeven beste fondsbeheerder van Nederland
  Klik hier voor de IEX Beleggingsfondsensectie

  Felix Lanters is beheerder van het Gilissen Quality Growth Fund. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen Bankiers. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Auteur: Felix Lanters

  Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen en hoofd van het team voor Europese aandelen. Tot 2006 gaf hij leiding aan het Gilissen Quality Growth Fund. Van 1987 tot 2004 was hij werkzaam bij ABN Amro, oorspronkelijk als analist en vanaf 1994 tien jaar lang verantwoordelijk voor één van de paradepaardjes, het Tra...

  Meer over Felix Lanters

  Recente artikelen van Felix Lanters

  1. jan '07 French Connection 5
  2. okt '06 Stormachtige stockpicks 11
  3. jun '06 Koopjes jagen 13

  Gerelateerd

  Reacties

  3 Posts
  | Omlaag ↓
  3 Posts
  |Omhoog ↑

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links