Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

M7: Helemaal nuts

Untitled Document Met 14,4% rendement sinds 1 januari staat mijn Robeco Fonds tweede achter Rolinco in het Morningstar-lijstje van 43 Nederlandse fondsen die wereldwijd in large caps beleggen. Ja, het gaat heel aardig dit jaar. Ik heb in de portefeuille op sectorniveau dan ook niet veel veranderd.

Om te beginnen heb ik een korte termijnpositie tegen de dollar ingenomen. Ik verwacht dat de stijging grotendeels achter de rug is. De munt oogt op korte termijn overbought. Ik denk dat de bodem rond de 1,20 ligt en verwacht nu eerst een tegenbeweging van de euro.

Ik denk niet dat de Europese centrale Bank ECB, op korte termijn de rente gaat verlagen. Deze positie die ik tegen de dollar inneem is overigens maar bescheiden binnen de context van de gehele portefeuille.

Overwegingen en onderwegingen
Er wordt, in het licht van de euro, wel steeds gesproken over het Stabiliteitspact en het referendum, maar vergeet niet dat het tekort op de betalingsbalans van de Amerikanen nog steeds duizelingwekkend is. Dat houdt in dat er een doorlopend aanbod van dollars is. Verder zit ik voor Robeco nog steeds overwogen in:

 • Gezondheidszorg,
 • Niet-duurzame consumentengoederen,
 • Telecom,
 • Industriële bedrijven.

  Daar tegenover staan onderwegingen in:

 • Financials,
 • Informatietechnologie,
 • Materialen,
 • Nutsbedrijven.

  Helemaal nuts
  De waarderingen van nutsbedrijven zijn helemaal over de top, zowel in historisch perspectief gezien als in vergelijking met andere sectoren. Traditioneel was er altijd een premie voor banken ten opzichte van nutsbedrijven, maar die is helemaal weg. Telecom, eveneens een vergelijbare sector, is nu ook vele malen goedkoper.

  De enige verklaring die ik daarvoor kan verzinnen is dat de markt bang is voor een grote recessie in de VS. Als de bedrijfswinsten in elkaar donderen, dan springen nutsbedrijven er relatief gunstig uit omdat een deel van hun winsten beschermd zijn. Ik verwacht niet dat het zo’n vaart loopt, al vlakken de winsten ongetwijfeld af.

  Vandaar mijn onderweging in de nutssector, hoewel het een defensieve sector is en mijn portefeuille ook verdedigend is ingesteld. De onderweging in financials is op het eerste gezicht misschien vreemd, omdat er veel speelt in de bankenwereld. Dit is vooral een kwestie van mergers and acquisitions (M&A). Het is lastig daar mijn portefeuille op in te richten.

  Schade
  Het is steeds de vraag of een overname doorgaat of niet. Welke bank moet ik dan kopen en welke niet? Duidelijk is wel dat Amerikaanse banken nu niet aantrekkelijk zijn, omdat:

 • De yield curve verzwakt,
 • De toename van hypotheekverstrekkingen een keer moet ophouden,
 • De rentemarges nog aanzienlijk zijn, maar zwakken wel af.

  De markt voor leningen kent een toenemende concurrentie. Bovendien hebben vooral de regionale Amerikaanse banken een koers/winstverhouding die zo'n drie punten (13 -10) hoger ligt dan die van Europese. Een subsector die ik een tijd lang links liet liggen is die van de schadeverzekeraars, maar onlangs heb ik toch St. Paul Travellers opgepikt.

  Sinds 9/11 en de orkanen in Florida vorig jaar zijn de schadepremies sterk gestegen. Nu dalen ze weer. Gek genoeg geldt in deze sector: hoe groter de schades, hoe beter het is, omdat de premies opgedreven worden. Iedereen denkt nu dat deze daling weer uitmondt in onderschatting van risico door te lage premiestelling.

  Goede markt, slecht bedrijf
  Ik denk dat die afzwakking slechts met mate plaatsvindt. Er zijn door de verzekeraars forse reserves opgebouwd. Dat is altijd zo, maar 9/11 en hurricane season hebben er voor gezorgd dat de actuarissen aandringen op nog grotere reserves voor calamiteiten. De bedrijven zijn voorzichtig met het laten vrijvallen van die reserves.

  Als over een paar jaar blijkt dat de claims conservatief zijn ingeschat en de premies stabiel gebleven zijn, dan ontstaat de situatie waarin de winstverwachtingen hoger uitvallen. Aan de andere kant van de portefeuille heb ik afscheid genomen van Novonordisk. Dat is een typisch geval van een goede markt, maar een speler met tegenwind.

  Deze Deense farmaceut is de meest pure speler op de markt voor medicijnen voor diabetici. Dat is bovendien een gezonde groeimarkt, want iedereen is dik en eet hamburgers. De onderneming heeft alleen een medicijn op de markt gebracht dat niet beter is dan dat van Sanofi Aventis voor diabetici die prikken.

  Bovendien heeft ze te maken met vertraging van een bloedstollingsmedicijn. Al met al zijn Metronic en Eli Lilly op dit moment betere alternatieven in deze markt die wél kunnen profiteren van de groei van diabetes.

  Magnificent 7 Barometer  
  Laatste aankoop St. Paul Travelers
  Laatste verkoop Novonordisk
  Aantrekkelijke sector

  Telecom, gezondheidszorg, niet-duurzame cons.goederen

  Minst aantrekkelijke sector Financials, informatietechnologie, materialen, nuts

  The Magnificent 7
  Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
  Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
  Klik hier om te reageren en te discussiëren

  Mark Glazener is beheerder van het Robeco Fonds. Glazeners columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
  Mark Glazener is beheerder van het Robeco Fonds. Glazeners columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Auteur: Mark Glazener

  Mark Glazener beheert sinds september 2003 het Robeco Fonds. In de drie jaar daarvoor was hij hoofd aandelen en beheerder van Rolinco. In die periode was Glazener verantwoordelijk voor de afdeling aandelenbeleggingen, het business plan personeelsbeleid en budgetten en het ontwikkelen van het beleggingsproces. Glazener is al s...

  Meer over Mark Glazener

  Recente artikelen van Mark Glazener

  1. mrt '06 M7: De bel luidt 7
  2. nov '05 M7: Glazener strykes back
  3. sep '05 M7: Nippon Express

  Gerelateerd

  Reacties

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Gerelateerde instrumenten

  1. Robeco A 08 dec
   65,510
   0,00% +65,510
  2. Rolinco A 08 dec
   67,530
   0,00% +67,530
  3. Sanofi 08 dec
   84,600
   0,00% +84,600

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links