Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het is tijd, de hoogste tijd

Untitled Document Beleggers hebben belang bij een snelle rapportage van beursgenoteerde ondernemingen. Zij willen weten hoe het met een fonds gaat en willen - zo snel als mogelijk - op de hoogte worden gebracht van de ontwikkeling van de resultaten.

Anno 2005 zijn de meeste (grote) beursfondsen overgeschakeld op kwartaalcijfers, die meestal tussen vier en zes weken na afloop van het kwartaal worden gepubliceerd. Sommige lokaal opererende bedrijven trekken zich hiervan weinig aan en houden zich zelfs niet aan de wet.

Artikel 101, boek 2 BW schrijft voor dat een vennootschap jaarlijks binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar een jaarrekening opmaakt en deze ter inzage legt ten kantore van de vennootschap.

De Zes
Onder de jaarrekening wordt verstaan de balans, de winst en verliesrekening inclusief de toelichting daarop. Het jaarverslag moet ook binnen vijf maanden beschikbaar zijn. Voor de beursvennootschappen met een boekjaar eindigend op 31 december, was de uiterste datum van publicatie van jaarrekening en jaarverslag daarom 31 mei.

Zes beursfondsen hebben die deadline niet gehaald. Wel kwamen op 31 mei nog twee bedrijven met een persbericht over de resultaten over 2004: Centric KSI en Innoconcepts, maar aan de wettelijke vereisten (jaarrekening) voldeden zij niet. Ik geef u in alfabetische de overtreders:

 • Begemann: Wel verkorte balans en verlies- en winstrekening, maar geen toelichting daarop (accountant: KPMG),
 • Centric KSI: Slechts netto omzet en resultaat na belasting, het jaarverslag is op 8 juni ontvangen (Deloitte & Touche),
 • Exendis: Alleen enkele kerncijfers, het jaarverslag is op 8 juni ontvangen (Blömer),
 • Innoconcepts: Wel balans en verlies- en winstrekening, maar geen toelichting daarop. Het jaarverslag is pas op 15 juni beschikbaar (Ernst & Young),
 • Priority: Wel balans en verlies- en winstrekening, maar de toelichting daarop is onvolledig. Het jaarverslag is sinds deze week (6-10 juni) beschikbaar (KPMG),
 • Tulip: Verschafte alleen enkele kerncijfers (Ernst & Young).

  Verbonden
  Uit het aantal overtreders - zes beursfondsen is 4% van het totaal - blijkt dat sommige beursfondsen onvoldoende op de hoogte zijn van de wettelijke vereisten. Exendis is maar een weekje te laat. Dat is een klein verlieslatend technologiebedrijfje, waarvan een aantal ex-werknemers met een belangrijke klant zijn vertrokken.

  Telecombedrijf Priority wist op 8 maart al haar goedgekeurde jaarcijfers te publiceren, maar het jaarverslag is pas sinds 7 juni beschikbaar. Overtreders Tulip en Begemann zijn met elkaar verbonden. Het uitblijven van een jaarrekening bij Tulip maakt het voor Begemann - dat 70,8 miljoen aandelen Tulip bezit - moeilijk haar jaarrekening op te maken.

  Innoconcepts en Centric KSI hebben met hun persberichten van 31 mei waarschijnlijk gedacht aan de regels te voldoen. Mogelijk realiseerden zij zich niet dat een persbericht met kerncijfers onvoldoende is. Bij Centric KSI valt op dat in het inmiddels ontvangen jaarverslag (8 juni ontvangen) een accountantsverklaring staat die is gedateerd op 29 april.

  Schamen
  De jaarrekening is door enig directielid en grootaandeelhouder Gerard Sanderink getekend op 29 april. Ondanks die handtekeningen werd het jaarverslag pas zes weken later gepubliceerd. De Commissie Herkströter kan op de valreep (haar rol wordt overgenomen door de AFM) nog onderzoeken of het fondsenreglement is overtreden.

  Sanderink, die een raad van commissarissen bij Centric KSI niet nodig vindt, trekt zich daar waarschijnlijk weinig van aan. Innoconcepts, een serieus en winstgevende beursonderneming met haar veelbelovende bedrijfsactiviteit I-Pac, moet zich wat mij betreft schamen dat haar naam voorkomt in dit rijtje overtreders.

  De borstklopperij in het persbericht van 31 mei werkt zelfs op de lachspieren. "Het in 2004 ingezette investor relations programma wierp nadrukkelijk zijn vruchten af," aldus het persbericht. Op 30 mei wisten Innoconcept-aandeelhouders nog niet wanneer de cijfers komen en wanneer de aandeelhoudersvergadering wordt gehouden.

  De lessen uit deze inventarisatie zijn duidelijk Allereerst dienen zichzelf respecterende beursfondsen zich aan de wet houden. Ten tweede is het publiceren van cijfers vijf maanden na het aflopen van het boekjaar natuurlijk te laat, veel te laat.


  Klik hier om te reageren en te discussiëren

  Peter Paul de Vries is directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op devries@iex.nl.


 • Peter Paul de Vries was lange tijd directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 bezit 56% van de IEX Group.

  De Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. Hij doet dat vooral in zijn hoedanigheid als investeerder, niet zoals voorheen louter als hoeder van aandeelhoudersbelangen en corporate governance.

  Auteur: Peter Paul de Vries

  Peter Paul de Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. De Vries was lange tijd directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 is de hoofdaandeelhouder van IEX Group.

  Meer over Peter Paul de Vries

  Recente artikelen van Peter Paul de Vries

  1. jun '19 Wél positief over Fastned 11
  2. dec '13 2014: Balkenende – 436 – 3xZiyech 10
  3. sep '05 Sara ziet Abraham

  Gerelateerd

  Reacties

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links