Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Herstelletje

Na een aantal dagen van zwakte aan het Europese front lijkt een kortstondig herstel het meest waarschijnlijke scenario. De opleving past goed in het beeld van de AEX die even de teugels laat vieren, om kracht te verzamelen voor een volgende stap neerwaarts naar het richtpunt 369.

Voor de graadmeter denk ik aan herstel tot aan de horizontale weerstand rond 374,50. Weet de index tot boven deze zone uit te stijgen - iets wat ik betwijfel - dan kan de AEX het koersgat van gisteren vullen. Dit impliceert een stijging tot aan 375,50.

De daling van gisteren heeft het technische beeld van de index wel verder verzwakt. Gisteren waarschuwde ik al voor de vorming van een meerdaagse island reversal en inderdaad siert deze na de handelsdag van donderdag de koersgrafiek.

Hertest
Bovendien is de AEX gisteren uit het opwaartse trendkanaaltje gevallen (zie grafiek), dat ontstond toen de index eind januari de versnelling inzette. De verwachte, kortstondige opleving kan daarom ook gezien worden als de hertest van de voormalige steuntrendlijn als nieuwe weerstand. Vormt de zone 374,50 - 375,50 in de komende dagen inderdaad weerstand?

In dat geval kan de index verder terugzakken naar de bovenkant van het oorspronkelijke brede opwaartse trendkanaal, waarin de AEX van augustus tot eind januari fluctueerde. De bovenkant van dit oude kanaal fluctueert momenteel rond 366. Nu weet u waarom ik in de tabel onder de AEX-grafiek al lange tijd de zone 366 - 369 aangeef als eerste vangnet.

AEX
KT
MLT
LT
Trend
Zijwaarts
Opwaarts
Opwaarts
Steun(en)
369 - 366
356
340
Weerstand(en)
378
398
440
MLT en LT Visies AEX

Eurostoxx 50: Korte opleving
De Eurostoxx 50 is gisteren tot aan een aantal puntjes boven de onderkant van het middellange termijn opwaartse trendkanaal afgegleden. Deze onderkant definieerde ik al eerder rond 3040. Voor de pan-Europese index lijkt een kortstondige opleving nu ook het meest reële scenario te zijn. Ik denk hierbij aan de weerstandszone 3080 - 3090.

Vivendi Universal: 21,55 euro
Een blik op de grafiek van Vivendi Universal leert mij dat in de afgelopen maanden een hoofd-schouderformatie is gevormd. Deze kwam tot stand aan het einde van de opwaartse beweging, die vanaf begin augustus vorig jaar opgeld deed. Aan het einde van een opgaande trend is de vorming van dit patroon veelal een voorbode voor naderende zwakte.

Wanneer de neklijn op relatief hoog volume wordt doorbroken, waardoor, krijgt het extra significantie. Aan de hand van de hoofd-schouder kan ik een nieuw richtpunt berekenen en dit komt 2 euro lager uit op 21,55 euro.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links