Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Altijd outperformance!

Altijd outperformance!

Een nieuw gezicht op IEX: Jeroen Brenninkmeijer. Hij werkt al jaren in de beleggerswereld en heeft veel ervaring met vermogensbeheer. Eens per twee weken zal hij u op deze plaats inzicht geven in alles wat er speelt rond het opbouwen van een degelijke beleggingsportefeuille.

Welkom Jeroen!


Geluk is een keuze, ook voor een belegger. Door op een andere manier naar de resultaten van uw beleggingen te kijken, voorkomt u de regelmatige teleurstelling dat het rendement tegenvalt. Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

De richtlijnen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zeggen dat elke beheerder tegenwoordig per risicoprofiel een verwacht rendement zou moeten presenteren aan de klant.

Beleggers nemen een dergelijk rendement aan als peilstok: een lager rendement dan de prognose is dus meestal een teleurstelling voor de belegger, die min of meer de conclusie zal trekken dat de beheerder heeft gefaald.

De ontevredenheid is op zich goed te begrijpen. Het verwachtingspatroon dat vermogensbeheerders, adviseurs en aanbieders van beleggingsproducten creëren is een garantie voor toekomstige teleurstellingen.

Verkeerde prikkels

Daar doet de financiële media dan nog een dikke schep bovenop, door goeroes voorspellingen te laten doen, lijstjes met favorieten te presenteren en dagelijks de beurskoersen centraal te stellen in de beursrubrieken.

We krijgen continu de verkeerde prikkels voorgeschoteld. Maar dagkoersen maken geen rendement. Beleggen is een langetermijnproces waarbij de tussenstanden vrijwel altijd afwijken van de gemiddelden.

Dagkoersen maken geen rendement.
Bron: Ortec Finance Research center

 

Vermogensverdeling

Tijdens een wedstrijd op het EK voetbal wordt nooit tweeënhalve goal gescoord, toch is dat het gemiddelde aantal doelpunten op dit toernooi.

De belangrijkste invloed op uw rendement is de verdeling van het vermogen. Deze verdeling is, als het goed is, gebaseerd op uw doelstellingen en dus ook een afspiegeling van het gewenste risico.

Wat veel beleggers niet weten, of niet willen weten, is dat een rendement altijd een resultante is van het genomen risico. Risico en rendement zijn immers twee zijden van dezelfde munt. Het rendement op een peildatum (per kwartaal of per jaar), is niets meer dan een momentopname.

Echter, vrijwel geen enkele belegger krijgt een juiste weergave van hoe dat rendement is behaald, namelijk het rendement in relatie tot het genomen risico.

Vergelijk het risico, niet het rendement

Wat centraal zou moeten staan in de verslaglegging en de evaluatie is welk risico u gelopen heeft over een bepaalde periode. En risico moet dan vergeleken worden met het risico dat u maximaal (en zelfs minimaal) bereid is te lopen.

Het rendement is een resultante van het gelopen risico en de manier waarop de markt zich heeft ontwikkeld. Door de beheerder te laten uitleggen welke (risicobeperkende of juist risicoverhogende) beslissingen zijn genomen, krijgt u een veel beter inzicht en begrip van het behaalde resultaat.

Zo veranderen we de rol van de beheerder; van een voorspeller naar een beheerser van het risico. En als we dan zien dat de beheerder netjes binnen de lijntjes van de overeengekomen doelstelling is gebleven, zult u op termijn zien dat het rendement steeds meer in de buurt komt van het voorspelde gemiddelde.

Door een beter begrip van risico bent u veel beter in staat het resultaat van een belegging te beoordelen. Dit klinkt natuurlijk allemaal fantastisch, maar het zal nog wel even duren voordat de klant en de consument met dezelfde tong spreken.


Jeroen Brenninkmeijer is mede-oprichter en partner bij MJR Advies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jeroen Brenninkmeijer

Jeroen Brenninkmeijer is mede-oprichter en partner bij MJR Advies. Vanaf een kleine commissionair tot chique private bank, heeft Brenninkmeijer samengewerkt met een grote diversiteit aan klanten en collega’s. Uiteindelijk koos hij ervoor om de klant bij te staan zonder afhankelijk te zijn van het product of omvang van het ver...

Meer over Jeroen Brenninkmeijer

Recente artikelen van Jeroen Brenninkmeijer

  1. jun '17 Ons pensioenprobleem te complex 10
  2. mei '17 De rally die bijna iedereen mist 9
  3. mrt '17 Inflatie? Best link 1

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 juni 2016 12:17
    Goh, wat een inspiratieloze non-informatie. Werkelijks geen enkel idee dat niet al lang bekend is bij een ieder die belegt. En zo totaal vanuit de beheerder geschreven, die zo lijdt onder het lage kennisniveau van zijn klanten, wat moet dat erg zijn als beheerder! Verdien je fees door wat te schuiven met allocaties op basis van historische rendementen, is het weer niet goed!?

    En wat is precies het verschil tussen klant en consument uit de laatste zin?
  2. [verwijderd] 10 juni 2016 14:27
    Een zeer leeswaardig en deskundig

    “Vraag op de camping aarde als al dan niet (te) zwaar depressief of (te) euforisch beleggend medemens bij de timing van de risico’s die zich gemiddeld bij alles op de camping aarde op ieder gebied zich voordoen met een bepaalde horizon en een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten niet hoe het kan,

    maar profiteer er, dus uiteraard geheel anders dan de schijnzekerheid die de richtlijnen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) u als gemiddeld beleggend medemens in een Vaderland van een soeverein nationaal aangeharkt hoge lonen land u bieden,

    geluk is immers voor de gemiddelde mensen op de camping aarde in de Vaderlanden van de soevereine nationale staten van de al dan niet aangeharkte hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone een keuze,

    dus ook voor een gemiddeld beleggend medemens, die in de geschiedenis van de mensheid bij de timing van de risico’s op de korte en/of lange termijn in het koffiedik van een glazen bol dus tot het einde der tijden de mogelijkheid heeft op een andere manier naar de resultaten van zijn of haar beleggingen te kijken,

    zodat het gemiddelde beleggende medemens dan ook tot het einde der tijden de kans heeft te voorkomen dat hij of zij regelmatig teleurstellingen dat het effectieve rendement na aftrek van de kosten van de een of andere activiteit op de camping aarde, zoals het gedoe in Amsterdam,

    teletekst 10.6.16

    ???????????????????????????????????????
    Raad van toezicht UVA stapt op

    ????????????????????????????????????????
    ?? De voltallige raad van toezicht van
    de Universiteit van Amsterdam stapt zo
    snel mogelijk op.Zodra er een nieuwe
    raad is gevormd zal de zittende raad de
    taken overdragen.

    De directe aanleiding is het dreigement
    van de studentenraad en de OR om het
    vertrouwen op te zeggen in de raad,die
    onder leiding staat van oud-minister
    Atzo Nicolaï.

    Het rommelt al een tijd op de UVA.In
    2015 leidden studentenprotesten tot het
    opstappen van collegevoorzitter Louise
    Gunning.Nicolaï en zijn zes medewerkers
    in de raad van toezicht waren toen
    onzichtbaar.Dat is hen kwalijk genomen.
    ????????????????????????????????????????

    en het gedoe met de vanuit de loopgraven van 100 jaar geleden scorende strijdkreten tussen de scorende beraadslagingen in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt met vijandige, bevolkingsgroepen tegen elkaar ophitsende taal

    “Wake up, wake up, eigen volk eerst, vol is vol, regel is regel, minder, minder, minder moslims, voor de afschrikwekkende werking meer, meer, meer hoge zondebokken bestendige hekken, wij willen de traditionele gulden terug, de doodstraf invoeren en iedere dag met een ongekende angst voor vreemdelingen van het traditionele Sinterklaasfeest met de traditionele Zwarte Pieten kunnen genieten”

    over de hoofddoekjes door zichzelf met parlementaire enquêtes controlerende Tweede kamer

    ???????????????????????????????????????
    "PvdA is beter af met Aboutaleb"

    ????????????????????????????????????????
    ?? Met Ahmed Aboutaleb als lijsttrekker
    kan de PvdA meer zetels halen dan met
    Lodewijk Asscher of Diederik Samsom.
    Volgens een peiling van I&O research
    onder bijna 3000 mensen zou de PvdA met
    Aboutaleb 27 zetels kunnen halen,tegen
    19 met Asscher als lijsttrekker en 16
    met Samsom als lijstaanvoerder.

    Aboutaleb kan vooral kiezers van de SP,
    GroenLinks,en D66 trekken.Het onderzoek
    wijst verder uit dat Aboutaleb veruit
    de populairste politicus van het land
    is voor Jesse Klaver,Asscher en Rutte.

    De kans dat Aboutaleb lijsttreker wordt
    is klein,alleen na terugtrekking van
    Samsom wil hij,maar die wil blijven.
    ???????????????????????????????

    tegenvalt te verwerken krijgt,

    dit uiteraard tot het einde der tijden niet omdat het moet, er moet op de camping aarde uiteraard tot het einde der tijden helemaal niets, maar omdat het op de camping aarde dus wel degelijk tot de mogelijkheden behoort omdat het dus tot het einde der tijden kan van!”

    artikel!

    Marcel Tak met running mate Jeroen Brenninkmeijer,

    en bij voorkeur dus niet de populaire populistische vast niet goed magnaat Trump met het korte lontje,

    for president!
  3. [verwijderd] 10 juni 2016 14:44
    @AchAch Is de kans niet 99,9999 procent dat u al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet in retorische zin al dan niet met in goede orde overeengekomen agreemments to disagree,

    immers het enige wat de mensheid op de camping aarde om kwart over 12 nog rest,

    i.h.k.v. uw scorende reactie uw naam volledigheidshalve voor 100 procent eer aan doet?

    Whatsoever hoe of wat tot het einde der tijden verder dan ook, op de camping aarde een prettige voortzetting van de dag en duurzaam hierna toegewenst door Theo Benschop
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links