Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Met een dip het jaar uit.

Alsnog een eindejaarsrally?

Deze week zijn al veel mensen op vakantie en zal de liquiditeit verder teruglopen in de markt, dit zal nog meer bewegelijkheid geven en bewegingen versterken. Feitelijk is het beleggingsjaar om en zit de AEX bij het niveau waarop het begon.

Ik roep al langer dat u actief moet zijn om geld te verdienen, want we hebben alle kanten (allerlei niveaus in de index) gezien dit jaar.

Ik ergerde me een aantal weken geleden aan figuren die met zeer grote stelligheid op televisie en internet beweerden dat er een eindejaarsrally aan kwam. Dit was gezien de onzekerheid rond Janet Yellen en de rente in de Verenigde Staten zeker niet aannemelijk op dat moment.

Slimme Yellen

Nu lijkt de eindejaarsrally verder weg dan ooit. Eerst nog even terug naar de Fed. Yellen deed het perfect de afgelopen week en kwam met een kwartje verhoging en deed exact wat de markt verwacht had.

Daarna kwam ze gelukkig niet met een tijdspad wanneer de volgende verhogingen er aan zitten te komen maar dit laat dit afhangen van de economische cijfers. Dit houdt dus in dat als er een goede economisch cijfer uitkomt iedereen denkt dat de snel rente omhoog gaat en vice versa.

Kortom meer beweging bij cijfers.

Super nerveus

Mede door de rentestappen is de highyieldbondmarkt heel nerveus en zien we enorme outflows uit deze beleggingscategorie. Nu zaten er veel beleggers in deze sector die er niet thuis hoorde en waren er slecht alleen omdat men überhaupt een yield (rentevergoeding) nodig had.

Met de daling en nervositeit in deze markt komen allerlei toppers voorbij die aangeven hoe precair de markt erbij ligt, wat weer zorgt voor nog meer beweging. We hebben dus al een tijdje verkoopsignalen in de highyieldbond-fondsen.

Grafiek highyieldbonds

 

Dit is in euro’s en in de highyieldbondmarktfondsen in dollars te zien.

Grafiek Blackrock highyieldfonds

 

Dit geeft weer problemen in de emerging markets-aandelen en zo hebben we weer nervositeit in onze aandelenmarkten...

Grafiek opkomendemarktenaandelen

 

De olieprijs blijft lijdend of leidend

Wat de markt ook zeker niet helpt is de olieprijs die maar blijft dalen. Dit is weer slecht voor de grote oliebedrijven en ik moet er niet aan denken dat ze begin dit jaar olie hebben opgeslagen voor betere tijden...

Zolang de olieprijs blijft dalen hoeft u geen haast te hebben om aandelen te kopen. Sterker nog, ik zou er verre van willen blijven.

Grafiek Brent olie” border=

 

We hebben dan ook verkoopsignalen in de DAX in zowel de EB-indicator als de Twindicator.

Grafiek DAX Index

 

De AEX is hetzelfde verhaal en eerder wees ik al op de 200-daagslijn.

Grafiek AEX Index

 

De Amerikaanse Dow Jones Index heeft ook nog steeds verkoopsignalen.

Grafiek Dow Jones Index

 

De technologische index Nasdaq heeft ook duidelijke verkoopsignalen.

Grafiek Nasdaq Composite Index

 

De Nasdaq Biotech Index geeft ook weer verkoopsignalen.

Grafiek Nasdaq Biotech Index

 

De bredere S&P 500 sluit zich aan bij de rest van de indices met ook duidelijke verkoopsignalen.

Grafiek S&P 500 Index

 

China staat op een verkoop maar als het onverhoopt toch hoger gaat, dan krijgen we daaruit wel een koopsignaal. Ook China is belangrijk voor ons.

Grafiek Chinese Shanghai Index

 

First Solar, een van mijn koopkandidaten heeft het prima gedaan en daarom zou ik adviseren om even winst te pakken of een call te verkopen op dit zonnecelbedrijf.

Grafiek First Solar

 

Adidas geeft nog steeds een verkoopsignaal, het is zelfs een bevestiging geworden van de verkoop… Het is nog niet te laat voor een turbo short

Grafiek Adidas

 

Amazon is nog steeds een lievelingsshort van mijn FT Actief Offensief fonds. Koerdoel één is: 500 dollar met een stoploss op 683 dollar

Grafiek Amazon

 

De VIX is iets opgelopen maar staat nog relatief laag, dus bescherming is nog steeds niet duur.

Grafiek volatiliteitsindex

 

Ik blijf dus zeggen: koop bescherming en ga met een gerust gevoel het jaar uit. De olieprijs en niet de oliebollen zijn leidend. Ik sluit een eindejaarsrally niet uit maar denk dat gezien de verkoopsignalen we eerdere een verdere dip krijgen.

Goede kerstdagen en alvast een goede jaarwisseling


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 december 2015 09:20
    las dat Roemenië geldzorgen heeft vanwege de ontkoppeling van ZwFr en Euro wat negatieve invloed heeft gehad op hypothecaire schulden. Belangrijke Oostenrijkse banken zijn de klos; Griekse en Italiaanse banken zijn ook de klos. Er wordt aan gewerkt om het allemaal recht te breien en ook om het buiten het politieke rumoer te houden. Over Italiaanse banken lees ik dat gezonde banken de slechte banken moeten bijstaan. Dat op de valreep. Ondanks kritiek op de Baltic Dry Index, die index staat historisch laag, op hoogte 1980 of daaromtrent. Geeft te denken. Of zijn watervliegtuigen nu in de mode voor transport?
  2. [verwijderd] 21 december 2015 12:16
    Gezien de meeste professionele beleggers deze week in Kerstvakantie gaan, verwacht ik geen eindejaarsrally meer. Het begin van een nieuw jaar met nieuwe en frisse moed, kan echter wel een sterk begin aan 2016 geven.
    Zalig Kerstfeest en een gelukkig, gezond en winstgevend 2016 toegewenst aan iedereen.

    Cas
  3. Maan Arkenbosch 21 december 2015 19:35
    Eindejaars rally of glijbaan? De lage omzetten kunnen voor niet serieuze uitslagen zorgen.De $ junk emerging high yield bond-fondsen kunnen begin januari een indirecte valuta knaller omlaag geven.De bankleningen onder elkaar zorgen dan voor een giftige cocktail.Banken runs om $, goud en zilver om te wisselen, vooral in Zuid
  4. Maan Arkenbosch 21 december 2015 19:48
    Eindejaars rally of glijbaan? De lage omzetten kunnen voor niet serieuze uitslagen zorgen.De $ junk emerging high yield bond-fondsen kunnen begin januari een indirecte valuta knaller omlaag geven.De bankleningen onder elkaar zorgen dan voor een giftige cocktail.Banken runs om $, goud en zilver om te wisselen, vooral in Zuid Amerika destabiliseert te zaak nog meer.Invoer contingenteringen liggen op de loer en dus ook marge versmalling en onderbezetting.Sociale onrust is dan de kers op de chaos taart.De risico-s van de extreem lage kapitaal-markt leningen zullen de Centrale banken in de wielen rijden.Aan de grafieken is te zien dat de grote jongens volop verkopen bij pieken en dat de kleine pietjes met hun late aankopen het haasje zijn.Let vooral op de omzet volumes. En...goud, zilver. Alleen kijken naar onroerend goed met een lage L.T.V. verhouding, want de huren gaan omlaag en de bankrente opslag en extra aflossingen, roomt veel af.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.