Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Schuilen in farmacie

Wij zijn doorgegaan op de ingeslagen weg en concentreren ons dus op de defensieve groeiaandelen. De aandelen met een hogere bèta (marktgevoeligheid) zijn niet echt interessant nu. Het klimaat op de beurzen werkt op dit moment niet mee, maar voor de lange termijn zijn we nog altijd optimistisch gestemd.

In Europa zien we een goede winstgroei, door het sentiment komt de koerswinst-verhouding van veel aandelen echter onder druk. Farmacie is nog steeds een aantrekkelijke sector.

Met name de bedrijven Roche, Novartis en GlaxoSmithKline. De voorziene groei zit nog niet in de koers verdisconteerd, de toekomst voor de komende jaren ziet er goed uit.

Franse oplossing
Voor Novartis is het goed dat ze naast Aventis hebben gegrepen. Over de overname van Aventis door Sanofi Synthélabo zijn we niet enthousiast. Een typisch Franse oplossing en die zijn niet noodzakelijk het beste. Novartis behoort ook zonder Aventis tot de betere Europese farmaceuten. Goede productgroei, volop medicijnen in ontwikkeling, weinig aflopende patenten.

Naast farmacie zijn we ook positief over een bedrijf als Numico. Het voedingsconcern klimt uit een diep dal, maar lijkt weer visie te krijgen en zich te herpakken tot het bedrijf waarover iedereen aan het einde van de vorige eeuw lovend was. Duidelijke targets, duidelijke strategie. We hebben onze positie dan ook recent verhoogd.

De hoge bèta-aandelen hebben we juist afgezwakt. STMicro kampt met lage verwachtingen en heeft bovendien een grote exposure naar Nokia, dat momenteel worstelt met zijn mobiele telefoontjes. Binnen de technologiesector lijkt STMicro weinig aantrekkelijk, mede door een onduidelijke strategie. Daarnaast heeft de hele sector het in dit beurssentiment toch al zwaar te verduren.

Dat sentiment vraagt nu om de nodige voorzichtigheid. De Europese economie geeft weliswaar nog geen aanleiding tot renteverhogingen door de ECB, maar we krijgen wel te maken met de gevolgen van de nakende rentestap door de Fed. In absolute zin is er daarom op dit moment weinig te halen.


Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen Bankiers. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Felix Lanters

Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen en hoofd van het team voor Europese aandelen. Tot 2006 gaf hij leiding aan het Gilissen Quality Growth Fund. Van 1987 tot 2004 was hij werkzaam bij ABN Amro, oorspronkelijk als analist en vanaf 1994 tien jaar lang verantwoordelijk voor één van de paradepaardjes, het Tra...

Meer over Felix Lanters

Recente artikelen van Felix Lanters

  1. jan '07 French Connection 5
  2. okt '06 Stormachtige stockpicks 11
  3. jun '06 Koopjes jagen 13

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links