Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voetbal en duurzaam beleggen

Ik heb geen enkel verstand van voetbal, ben geen Nederlander, volg ook het (Duitse) elftal uit mijn geboorteland niet, maar vond het toch mooi afgelopen zondag. Voor mijn schoonfamilie in ieder geval. Nu zit ik in het vliegtuig naar – jawel, Mexico City.

Ik ga erheen als bestuurder voor de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI). Die organisatie vecht tegen corruptie in de olie-, gas- en mijnbouwsectoren. Er zijn 80 beleggers met 20.000 miljard dollar vermogen onder beheer bij EITI aangesloten.

Ons bezoek aan Mexico moet helpen om de hervormingen in het land te bevorderen. Het Amerikaanse Pentagon verwachtte een paar jaar terug dat Mexico een ‘failed state’ zou worden vanwege het buitensporige geweld en ontvoeringen door drugsbendes, mensensmokkelaars en de corruptie.

Pemex wordt uitgeknepen

In dat krachtenveld is EITI een kans om anti-corruptie vanuit een afgeschermd plekje te doen groeien. We worden dan ook met open armen ontvangen, een aantal ministers spreken het bestuur toe. We gaan ook zelf op pad, naar staatsoliebedrijf Petróleos Mexicanos (Pemex).

Dat is een concern van 150.000 medewerkers dat nagenoeg alle winning en verkoop van olie en gas in het land voor z’n rekening neemt. Omdat Mexico voor een flink deel van het overheidsbudget afhankelijk is van de winsten van Pemex, wordt het bedrijf uitgeknepen.

Daardoor zijn investeringen in veiligheid en milieubescherming te beperkt en gebeuren er bovengemiddeld veel ongelukken. Geldschieters van buiten zijn bij kracht van de grondwet niet gewenst. Die wet uit 1938 wordt momenteel hierzien als onderdeel van een grote hervormingsagenda.

Mooi meegenomen

Als verantwoorde belegger had ACTIAM (voorheen SNS AM) vorig jaar besloten om Pemex uit haar portefeuilles te weren (je kunt geen aandelen Pemex, maar wel onderhands obligaties kopen). Zoals altijd stuurden we eerst een brief waarin we het bedrijf om informatie vroegen die ons op andere gedachtes zou brengen.

Pemex reageerde netjes en inmiddels loopt er een dialoog. In Mexico zal ik de bestuursvoorzitter en tevens minister van energie ontmoeten - diezelfde man die onze brief een paar maanden terug mocht ontvangen.

Op deze manier hopen verantwoorde beleggers, via EITI en daarbuiten, van Pemex op termijn een verantwoord bedrijf te maken waarvan buitenlanders met een goed geweten aandelen kunnen kopen. Als we daarbij een bescheiden bijdrage kunnen leveren aan hervormingen die een ‘failed state’ moeten helpen voorkomen, dan is dat mooi meegenomen.

Op moment van schrijven houdt ACTIAM namens haar klanten geen aandelen in genoemde bedrijven.


Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM.. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Manuel Adamini

Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM (voorheen bekend als SNS Asset Management), waar hij eerder Hoofd Verantwoord Beleggen was. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meer over Manuel Adamini

Recente artikelen van Manuel Adamini

  1. mei '15 Bloeddiamanten 1
  2. mrt '15 Het kán verantwoord
  3. dec '14 2015: olie en klimaat 4

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links