Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

CNV: ontslagvergoeding ook naar erfgenamen

UTRECHT (AFN) - Een bedrijf moet een afgesproken ontslagvergoeding volgens CNV Vakmensen toch uitkeren aan de erfgenamen als de overtollig verklaarde werknemer nog voor zijn ontslag is overleden. De vakbond maakte donderdag bekend op dit punt in het gelijk te zijn gesteld door de kantonrechter in Hilversum. Deze oordeelde woensdag dat de smaak- en geurenfabrikant Givaudan alsnog ruim 100.000 euro moet betalen aan de erfgename van een oud-werknemer.

Volgens CNV-rechtshulpverlener Remco Craenen gaat het om ,,een bizarre en ook pijnlijke kwestie'' en zijn er nog maar weinig juridisch leidende uitspraken op dit gebied. Op 60-jarige leeftijd overleed vorig jaar augustus de werknemer van Givaudan, met wie wegens een reorganisatie in april van dat jaar een beëindigingsovereenkomst was gesloten over zijn vertrek per 1 november 2011.

,,Het bedrijf stelde zich vanaf het begin heel zakelijk op", aldus Craenen. ,,Ze vonden dat ze die ontslagvergoeding niet meer hoefden te betalen.'' Maar volgens de CNV-bond was een contract getekend met ,,onomkeerbare'' afspraken. ,,Hoe komen ze er dan bij dat ze die toezegging weer ongedaan kunnen maken en het geld dan maar gewoon in eigen zak kunnen houden? Het gaat volgens ons om een nalatenschap van de werknemer, het geld moet dus naar de erfgename.''

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 am1993 30 augustus 2012 13:44
    Wat een schandelijk gedrag van dit bedrijf.
    "Wat je uitzendt krijg je terug" heb ik altijd geleerd, dus betrokkenen krijgen hun "loon" nog wel thuisbezorgd.
    Ik zit (als ondernemer) niet in deze branche, maar ik zou ze als zakenpartner niet mee willen hebben, want als ze dat al met (de nabestaande van) een werknemer uitvreten.............
    Goed dat CNV hier flink achteraan getrokken is.
    Mag ook wel eens gezegd worden.
    Maar dat dat nodig was...... Schande schande schande!
    am1993
  2. [verwijderd] 30 augustus 2012 22:52
    Het helpt om de cijfers wat uit te vergroten. Als iemand een ontslagvergoeding wordt toegezegd voor 10 jaar na nu. Maar hij overlijdt morgen. Zou de familie dan ook die vergoeding claimen?
    Een ander geval: iedereen mag met pensioen op zijn 65e (nog wel). Maar ik heb nooit gehoord dat erfgenamen dat pensioen kunnen claimen als de aspirant-pensioengerechtigde voor zn 65e overlijdt.

    Beetje sneu voor de familie dus, en een mazzeltje voor de werkgever.
    Maar die werkgever zou misschien zijn deelneming met het overlijden van zijn werknemer kunnen uitdrukken met een gift aan de nabestaanden.
  3. [verwijderd] 31 augustus 2012 08:42
    Het is een afkoopsom en moet daarom betaald worden ook als het voor de komende 10 jaar was. (of 20 of eeuwig het is een zakelijke deal) en die moet je nakomen. Pensioenafspraak is uitkering bij leven en heeft dit als voorwaarde. De werkgever had ook zo'n regel in de overeenkomst op kunnen nemen.

    de bos
  4. [verwijderd] 31 augustus 2012 10:45
    Ik ken de details niet. Ik ben erg benieuwd hoe de juridische molen dit gevalletje verteert.

    Ik vrees dat de man niet ontslagen is. Het is hem aangekondigd dat het zou gaan gebeuren, maar door te overlijden heeft hij dat voorkomen.
    Het overlijden valt de werkgever niet te verwijten (daar gaan we maar van uit). Welke schade heeft de werknemer nu eigenlijk geleden? Als hij zonder op handen zijnd ontslag was overleden was zijn verdiencapaciteit ook naar nul gegaan. De familie heeft "helaas" nu geen bijzondere schade meer kunnen lijden tgv het aanstaande ontslag.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.