Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Tech trekt de kar niet meer
Beeld: iStock

Tech trekt de kar niet meer

Jarenlang waren techaandelen favoriet bij beleggers en gaven ze richting aan de beurs. De afgelopen twaalf jaar zorgden de stijgingen van de grote Amerikaanse technaandelen voor de sterke opmars van onder andere de Nasdaq en de SOX-index, maar ook de brede S&P 500. Zelfs de techzware AEX-index wist onder aanvoering van ASML omhoog te blijven kijken.

Dit jaar is daar duidelijk de klad in gekomen en zorgde de daling van de techaandelen juist voor koersdruk op de brede markt. Bijna alle grote namen hebben flink wat terrein moeten prijsgeven en zagen hun technische plaatjes fors verzwakken. En nu de markten de laatste maanden weer wat herstellen, blijven de Amerikaanse technologie-aandelen ook nog eens ver achter.

Het sentiment rondom techaandelen en de mooie groeivooruitzichten zijn duidelijk veranderd. Techbedrijven hebben last van de hogere inflatie en stilgevallen economische groei. Ook de sterk gestegen rentetarieven drukken de winsten van Big Tech. 

Nasdaq Composite index: aanhoudende verkoopdruk

De Amerikaanse technologiebeurs, de Nasdaq Composite Index, vormt sinds begin dit jaar lagere toppen en bodems, iets dat wijst op aanhoudende verkoopdruk. Terwijl veel sectoren hun langetermijn-dalende fase door het recente herstel achter zich hebben gelaten, oogt het technisch beeld van de Amerikaanse techsector nog erg fragiel.

Het herstel van de afgelopen weken is erg beperkt gebleven en de index noteert nog ruim onder haar 200-daags gemiddelde. De dalende trend is dus nog intact en er zijn geen signalen dat deze binnenkort afgebroken wordt. We moeten daarom zelfs rekening houden met het risico op een daling richting nieuwe dieptepunten zodra het herstel stilvalt.

De steun voor de Nasdaq Composite index ligt vlak onder de 10.000 punten op de top van begin 2020. Hieronder zou de dalende trend wel eens in een versnelling terecht kunnen komen.

Nasdaq koers

SOX-index: herstel komt onder druk te staan

Het technisch plaatje van de Amerikaanse Semiconductor-index, die het koersverloop van de grootste chipbedrijven in Amerika volgt, oogt wat minder zwak dan dat van de Nasdaq Composite, maar overtuigt ook nog altijd niet.

De dalende trend vanaf begin dit jaar is intact en het patroon van lagere toppen en bodems is nog niet afgebroken. Dit duidt erop dat verkopers nog altijd de bovenliggende partij zijn.

Hoewel het herstel van de afgelopen weken wat meer vorm heeft gekregen dan dat van de Nasdaq, is ook de SOX-index nog niet teruggekeerd boven haar 200-daags gemiddelde. 

De SOX lijkt nu op haar 200-dagenlijn af te ketsen, waarmee het herstel onder druk komt te staan. Mocht de herstelfase worden afgebroken, dan kan de voorgaande bodem nogmaals worden opgezocht.

De langetermijnsteun ligt op de oude top van begin 2020 vlak onder de 2.000 punten. Voorlopig dienen beleggers dus nog erg voorzichtig te blijven met Amerikaanse techaandelen.

Philadelphia semiconductor SOX-index koers


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Wouter Slot

Analyse door:

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Gerelateerd

Reacties

66 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 handyman6 12 december 2022 11:26
    Das met abo analisten altijd hetzelfde probleem: de aktuele juiste analyse gaat soms tegen het eigen winst,verdienmodel in.Banken zitten ermee,Schiff,Beursman ea goudkevers,etcetc...
    Ze behoren je soms te adviseren uit beleggen te gaan en om te gaan " vissen" ,maar dan verdienen ze niks meer aan je.
    Gister hoorde ik in een podcast een mening over Flatexde Giro,nou nou.Zo'n aandeel werd hier onlangs nog met fluwele handschoentjes in de eigen podcast aangepakt.Das prima ,maar ook een dilemma voor particulieren...
  2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 12 december 2022 11:51
    quote:

    handyman6 schreef op 12 december 2022 11:26:

    Das met abo analisten altijd hetzelfde probleem: de aktuele juiste analyse gaat soms tegen het eigen winst,verdienmodel in.Banken zitten ermee,Schiff,Beursman ea goudkevers,etcetc...
    Ze behoren je soms te adviseren uit beleggen te gaan en om te gaan " vissen" ,maar dan verdienen ze niks meer aan je.
    Gister hoorde ik in een podcast een mening over Flatexde Giro,nou nou.Zo'n aandeel werd hier onlangs nog met fluwele handschoentjes in de eigen podcast aangepakt.Das prima ,maar ook een dilemma voor particulieren...
    Kort samengevat: Een Prima Dillema..

    Toegevoegd:

    Like a Virgen toucht the Ball for the very First Time..

    Like a Vir ..huh huh huh.. gil and his Heart beats over Rhyme..:))
  3. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 12 december 2022 13:05
    quote:

    Hadrianus schreef op 12 december 2022 11:49:

    Het gaat zo slecht
    Je zou er hartstikke vast van worden.
    Nu Spielerei. Echte beweging pas di, wo, do.

    Waar zijn de dagen gebleven dat er elke dag makkelijk 40.000 FTI's werden verhandeld?
66 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.