Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fugro neemt zee-activiteiten op de schop

LEIDSCHENDAM (AFN) - Bodemonderzoeker Fugro richt zich op zijn kernactiviteiten en neemt in ieder geval deels afscheid van zijn activiteiten in diepste lagen van de zee. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Fugro wil zijn belang in onderdeel Seabed Geosolutions verkleinen en zoekt een samenwerkingspartner voor Subsea Services. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om de onderzeese activiteiten deels of geheel te verkopen. Deze processen zijn volgens het bedrijf in gang gezet en binnenkort worden gesprekken met geïnteresseerde partijen gestart. De onderdelen richten zich op onderzoek in de diepste lagen van de zee.

Fugro wil zich vervolgens richten op de activiteiten van de onderdelen Geotechnical en Survey. Deze onderdelen richten zich op bodemonderzoek op land en in de bovenste lagen van de zee. Ongeveer 80 procent van deze werkzaamheden vinden op zee plaats.

Moeilijke omstandigheden

Fugro had afgelopen jaar veel last van de moeilijke omstandigheden in de energiesector. De omzet groeide nog licht, naar 2,6 miljard euro. Mede door 630 miljoen euro aan afschrijvingen, waarvan 283 miljoen euro in het tweede halfjaar, boekte het bedrijf echter een nettoverlies van 457,6 miljoen euro. Fugro betaalt geen dividend over 2014.

Het bedrijf realiseerde afgelopen halfjaar een ebitmarge, exclusief afschrijvingen, van 9,3 procent bij Geotechnical, Survey en Subsea samen. Hier werd gemikt op ongeveer 5 procent ('mid single digit').

Minder werk

Door de daling van de olieprijs stellen steeds meer olie- en gasbedrijven hun investeringen uit, waardoor er minder werk is voor Fugro. Het orderboek kromp daardoor vorig jaar met ongeveer 150 miljoen euro naar 1,6 miljard euro.

De bodemonderzoeker kondigde eind oktober al ingrijpende maatregelen aan om de snel verslechterende olie- en gasmarkt het hoofd te kunnen bieden. Daarbij werd al aangegeven dat de strategische alternatieven voor het zwaar verlieslijdende Seabed Geosolutions, een samenwerkingsverband met de Franse branchegenoot CGG, werden bekeken.

Eind vorig jaar werd Boskalis door Fugro benoemd als mogelijke samenwerkingspartner voor Subsea. De maritiem dienstverlener bouwde afgelopen tijd een flink belang op in Fugro, maar liet daarbij keer op keer weten niet uit te zijn op een overname van het bedrijf.

Lees over dit aandeel ook

  1. 02 mei Trading update Fugro bevat op 1 dissonant na veel goed nieuws
  2. 25 apr Jaarvergadering Fugro akkoord met alle punten

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Fugro

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Kopermans 27 februari 2015 08:16
    Verkoopsintentie betreft dus enkel de diepzeeactiviteiten, niet alle zeeactiviteit zoals de titel stelt. Boskalis wordt zo verplicht te handelen. Zonder Seabed Geosolutions en Subsea Services gaat al een stuk aantrekkingskracht verloren terwijl het voor een bouwer van maritieme infrastructuur bij uitstek interessante onderdeel dat in de 'ondiepe' regionen werkt, nog altijd bij Fugro blijft. Wil Boskalis alle drie deze activiteiten, dan heeft het alle belang erbij Fugro voordien over te nemen.
  2. [verwijderd] 27 februari 2015 08:31
    Vind het moeilijk in te schatten of dit de oplossing is voor Fugro, maar de resultaten waren in ieder geval op alle fronten wat beter dan verwacht.

    Waar bears kijken naar de stijging vanaf 10 wat een ruime overshoot omlaag was tijdens de free fall kijken de bulls naar de daling vanaf 55.

    Is het ergste achter de rug en kunnen we weer omhoog kijken of wordt dit onderdeel gedumpt tegen een afbraakprijs en zijn de problemen dan nog niet voldoende opgelost zodat de shorters en banken nog kunnen pogen om de tent naar de kl*te te helpen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Fugro

23,380 14:28
0,000 0,00%
Premium

Trading update Fugro bevat op 1 dissonant na veel goed nieuws

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links