Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Half miljard boete J&J om opiatencrisis VS

Gepubliceerd op 26 augustus 2019 22:30 | Views: 2.292 | Onderwerpen: Verenigde Staten

NORMAN (AFN/RTR) - Het Amerikaanse medisch bedrijf Johnson & Johnson (J&J) moet 572 miljoen dollar betalen omdat het farmacieconcern medeverantwoordelijk is voor de opiatencrisis in de Verenigde Staten. Dat heeft een rechter in de Amerikaanse staat Oklahoma bepaald na een wekenlang proces. Dat bedrag is wel een stuk lager dan de eis van ruim 17 miljard dollar van de openbaar aanklager van Oklahoma, Mike Hunter.

Hij vindt dat J&J mede aansprakelijk is voor de opiatencrisis in de VS, omdat het bedrijf de markt zou hebben overspoeld met krachtige pijnstillers en daarmee een openbare crisis veroorzaakte. Sinds 2000 zijn al honderdduizenden Amerikanen overleden aan overdoses van pijnstillers. Daarvan waren er ongeveer 6000 in Oklahoma, aldus de aanklagers.

De aanklagers bereikten eerder al dit jaar schikkingen rond de opiatenkwestie met twee andere farmaceuten, Purdue Pharma en Teva Pharmaceuticals. Toen ging het om respectievelijk 270 miljoen en 85 miljoen dollar. Daarna bleef J&J over als enige partij.

Opiatencrisis

De staat Oklahoma wil met het geld de komende dertig jaar actie ondernemen tegen de opiatencrisis door programma's voor behandeling en voorkoming van verslaving. J&J ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en noemt de pijnstillercrisis een "complex sociaal probleem". Ook elders in de VS spelen duizenden vergelijkbare rechtszaken tegen farmaceuten.

J&J, een van de grootste medische en farmaceutische bedrijven ter wereld, kondigde direct aan in beroep te gaan tegen de uitspraak. Op Wall Street zat de koers van J&J na het slot behoorlijk in de lift omdat de boete aanzienlijk lager uitviel dan verwacht.

Gerelateerd

Verenigde Staten

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
9 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 shortie 26 augustus 2019 23:30
  quote:

  Henri Nostradamus schreef op 26 augustus 2019 22:39:


  Terecht J&J is absoluut hoofdverantwoordelijk. Andere staten zullen nu ook schadevergoedingen eisen. Geen aandeel om te hebben de komende jaren...... HN


  Henri,
  Tis schandalig maar die lui lachen zich kapot om die boete. Zou eens tijd worden dat rechters boetes uit gaan delen van 2-3 jaaromzetten. Dan is dit soort crimineel gedrag misschien ooit nog eens in de kiem te smoren en gezien de ernst van de feiten hier zou een gevangenisstraf voor de verantwoordelijken ook geen overbodige luxe zijn.
 2. forum rang 5 dasokwat 27 augustus 2019 06:12
  Belachelijk om de fabrikant te beboeten.

  In eerste instantie is de arts verantwoordelijk voor dosis van dit "medicijn"

  In tweede instantie de "zieke" die zich niet houdt aan de voorschriften,
  of is het volk al gedenigreerd to onnozele kinderen, die constant beschermd moeten worden.
 3. forum rang 4 wiegveld 27 augustus 2019 07:26
  Zijn ingewikkelde zaken met name over voorlichting aan artsen, reclame etc.
  Er zullen andere staten volgen, andere fabrikanten (teva) en de distributeurs en apotheken, die moeten betalen. Dan zullen ook patienten en nabestaanden geld proberen te vangen, systeem US.
  Gaat industrie vele miljarden dollars kosten in totaal
  Ook in ons land speelt dit probleem, de minister wil het met praten met dokters oplossen maar dat gaat niet werken.
  En wijzelf willen pijnvrij zijn en na elke ingreep niets voelen. Dan zijn opiaten prettig.
 4. loosalarm 27 augustus 2019 09:55
  Artsen zijn ook maar gewone mensen, maken veel fouten. Patienten zijn zelf ook verantwoordelijk, net als alle andere stakeholders (politiek voorop).
  Industrie is amoreel en wordt gestimuleerd om tot of net over de grenzen te gaan om geld te verdienen. Boetes hebben weinig zin, CEO's onder de quiotine leggen wel. Industrie is stomweg gemeen, lobbyen, omkopen, liegen en bedriegen, zogenaamd wetenschappelijk onderzoek doen of finaancieren etc. Fantastische samenleving, beste ooit!
 5. forum rang 5 dasokwat 28 augustus 2019 07:46
  Mensen zijn dom of houden zich dom.
  Ieder zinnig mens weet dat een pijnstiller niet de oorzaak wegneemt.
  Als je barst v/d pijn kun je pijnstillers gebruiken, maar je moet naar genezing zoeken.
  En nu janken dat ze verslaaft zijn gworden, en weer lekker een fabriek leeg zuigen. "Fantastische samenleving, beste ooit!"
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare