Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX opent in de min

AEX opent in de min

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met verlies geopend. Ook andere Europese beurzen zetten een stap terug, na de stevige winsten van maandag.

Rond 09.35 uur stond de AEX-index 0,7 procent in de min op 417,87 punten. De MidKap zakte 0,1 procent naar 642,66 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden 0,4 tot 0,9 procent in.

De AEX werd aangevoerd door verzekeraar Delta Lloyd, die ruim 4 procent won. Volgens Het Financieele Dagblad wil Delta Lloyd zijn belang van ruim 30 procent in Van Lanschot Bankiers verkopen om zijn kapitaal te versterken. De omstreden aandelenemissie die Delta Lloyd eerder aankondigde zou daarmee enigszins kunnen worden beperkt.

Kunstmest

Delta Lloyd gaf eind november zelf al aan dat alle opties ten aanzien van het belang worden bekeken. Het aandeel Van Lanschot werd dinsdagochtend bijna 6 procent minder waard.

Kunstmestfabrikant OCI was de enige andere overtuigende winnaar onder de 25 hoofdfondsen, dankzij een adviesverhoging door analisten van HSBC. OCI won 3,8 procent.

BAM

Bij de kleinere bedrijven leverde Neways 4,6 procent in. De producent van elektrotechnische componenten meldde voorbeurs dat de omzet in de tweede helft van vorig jaar is gestagneerd op het niveau van de voorgaande zes maanden, omdat klanten scherp op hun voorraden letten.

Het aandeel BAM zakte 2 procent in de MidKap, na een adviesverlaging door analisten van Kempen. Vlak na de openingsbel meldde BAM wel opdrachten ter waarde van 145 miljoen euro in Duitsland, maar die hielpen het aandeel niet vooruit.

Olie

In Londen kreeg Sstandard Chartered een tik na de presentatie van een onverwacht verlies over 2015. De bank boekte een brutoverlies van 1,5 miljard dollar en leverde daarop 6 procent aan beurswaarde in.

Mijnbouwbedrijf BHP Billiton verloor, eveneens in Londen, 3,5 procent. De lage grondstofprijzen zadelden het concern vorig jaar op met een miljardenverlies, waardoor BHP voor het eerst in jaren het mes moest zetten in zijn dividend.

De olieprijs ging dinsdagochtend omlaag, na de opmars van maandag. Brent werd 2,3 procent goedkoper bij 33,90 dollar per vat, de prijs van Amerikaanse olie zakte met 2,7 procent naar 32,51 dollar per vat. De euro werd voor 1,1040 dollar verhandeld, tegen 1,1023 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Lees over dit aandeel ook

  1. Beursupdate: AEX op Wall Street
  2. AEX sluit lager in afwachting van Powell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.