Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

EU-kartelonderzoek banken om staatsleningen

BRUSSEL (AFN/BLOOMBERG) - De Europese Commissie is bezig met een onderzoek naar vier banken op verdenking van overtreding van mededingingsregels bij de handel in overheidsobligaties op de Europese markt. Er wordt bekeken of in de periode tussen 2009 en 2015 onder meer prijsmanipulatie plaatsvond.

Er werd niet gemeld welke banken onderzocht worden, maar zij zijn door Brussel op de hoogte gebracht van het onderzoek. Deutsche Bank liet weten proactief mee te werken aan het onderzoek en geen boete te verwachten. Dat kan er op duiden dat Deutsche Bank de zaak bekend heeft gemaakt bij de Europese Commissie. Ook Credit Suisse verklaarde mee te werken aan het onderzoek.

Het onderzoek richt zich volgens de commissie op bepaalde handelaren die via vooral chatrooms mogelijk commercieel gevoelige informatie met elkaar deelden en samenwerkten om prijzen te manipuleren. Het ging om de secundaire handel in staatsobligaties, leningen van Europese instellingen en obligaties van overheidsagentschappen in dollars.

Geen Nederlandse banken

Naar verluidt zijn er geen Nederlandse banken betrokken bij het onderzoek.

De commissie wijst erop dat het vermeende gedrag van de handelaren niet betekent dat deze praktijken alledaags zijn bij de handel in staatsobligaties. Ook staat de uitkomst van het onderzoek nog niet vast, aldus Brussel.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Freakertje 20 december 2018 14:59
    quote:

    Beursspeculant schreef op 20 december 2018 14:05:

    [...]

    Die brave jongens met een afgelegde bankierseed?
    Ten eerste staat er al in het artikel dat er geen Nederlandse banken bij betrokken zijn (naar verluid). Dus op ING is dit niet van toepassing.

    Ten tweede staat er al in het artikel dat de handelingen hebben plaatsgevonden tussen 2009 en 2015.
    De bankierseed is pas van kracht geworden op 01 april 2015 en moest afgelegd zijn op 01 april 2016. Dus de bankierseed is hier niet op van toepassing.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.