Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Overnamestrijd Akzo gaat nieuwe fase in

AMSTERDAM (AFN) - De overnamesoap rond AkzoNobel verplaatst zich komende week naar de rechtszaal. Het verf- en chemieconcern moet zich maandag bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam melden, in een zaak aangespannen door de activistische investeerder Elliott Advisors. Het belooft een rumoerige zitting te worden.

Op AkzoNobel wordt al enige tijd gejaagd door de Amerikaanse verfproducent PPG Industries. Het concern uit Pittsburgh is inmiddels al drie keer door Akzo de deur gewezen. Dat is tegen het zere been van Elliott, de aandeelhouder vindt dat de raad van commissarissen en de raad van bestuur de voorstellen PPG niet serieus neemt. En dat is volgens Elliott de schuld van Antony Burgmans, de voorzitter van de raad van commissarissen. Elliott eist dan ook dat de rechter een bijzondere aandeelhoudersvergadering bijeenroept, waar de positie van Burgmans ter stemming wordt gebracht.

PPG is dus al drie keer de deur gewezen, maar Akzo zat ook niet stil. De onderneming kwam zelf met een plan naar buiten om de divisie speciaalchemie af te splitsen en fors meer dividend uit te keren. Maar dat bracht Elliott, en ook andere aandeelhouders, niet op andere gedachten. Zij willen dat de bedrijven in ieder geval in conclaaf met elkaar gaan.

Opmerkelijk

Elliott liet het er niet bij zitten en kondigde een gang naar de rechter aan. Maar ook PPG heeft spreektijd gevraagd en gekregen bij de behandeling. Verder zullen andere aandeelhouders zich roeren, grote partijen als Franklin Templeton Investment Funds, Tweedy Browne en Dodge & Cox Funds. Zij zullen ook het woord voeren, of hebben processtukken ingeleverd. Ook het bestuur, de commissarissen en de ondernemingsraad van Akzo krijgen spreektijd.

PPG is formeel geen partij in de rechtszaak, maar voert het woord als belanghebbende. ,,Wij erkennen dat dit een zaak is tussen AkzoNobel en zijn aandeelhouders. We kijken ernaar uit om feitelijke achtergronden te geven indien nodig", zo benadrukte het bedrijf. Maar dat de jagende partij zich in de rechtszaal voegt, is volgens kenners minstens opmerkelijk te noemen.

Inmiddels dringt voor PPG de tijd. De verfproducent uit Pittsburgh heeft volgens bepalingen in de Nederlandse wet nog tot begin juni om een overnamebod direct aan de aandeelhouders van Akzo voor te leggen. Handelaren en analisten denken echter dat het zover niet zal komen, en dat PPG zich zal terugtrekken, in plaats van een vijandige overname uit te voeren.

Lees over dit aandeel ook

  1. Massachusetts kleiner in AkzoNobel
  2. Management AkzoNobel zal flink aan de bak moeten

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Akzo Nobel kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Kaviaar 20 mei 2017 11:10
    Het gaat als volgt gebeuren verwacht ik.

    1. Als de rechter geen goedkeuring geeft voor het bijeenroepen van een bijzondere aandeelhoudersvergadering,
    2. Dan volgt deze week een vijandig bod van PPG en dat is nog voor begin juni.

    De overheid is te laat met een wet voor overnamebescherming. Wat Kamo vergeet is, dat de gezamenlijke aandeelhouders vaak de zeggenschap hebben over het bedrijf als deze beursgenoteerd is.

    Als Kamp een ministerspost had, toen Akzo in Engeland een bedrijf overnam, dan had Kamp dat uiteraard gelijk geblokkeerd! Logisch... ;)
    Of geloof je het niet?
  2. BASF en BAYER kopen 20 mei 2017 12:10
    Een BAVA die eventueel dhr Burgmans zal wegstemmen heeft weinig zin, want de de gehele Raad van Commissarissen en de gehele Raad van Bestuur van Akzo zijn tegen een overname van Akzo door PPG.
    Dus een BAVA zou alleen zin hebben als je op de agenda krijgt de hele Raad van Commissarissen te ontslaan.
  3. forum rang 7 Kaviaar 20 mei 2017 14:30
    quote:

    tinybolus schreef op 20 mei 2017 12:07:

    Heb weinig sympathie met de handelswijze van akzo, maar toch nog minder met die van Elliott. Hoe lang zitten ze er nu al in?

    @Kaviaar, weet je van alle juridische struikelblokken die ppg kan verwachten bij het laten slagen van een vijandig bod?
    tinybolus,

    Ik weet van juridische stukken, maar die zitten een overname niet echt in de weg als je met elkaar goed de zaken bespreekt en beslist. Stel dat er wel een vijandige overnamebod komt en méér dan de helft van de aandeelhouders "accepteren" dat bod, dan kan je als Akzo niet wegkijken en je je aan en in allerlei juridische uitvluchten storten. Het merendeel bepaald lijkt mij in dit verhaal.

    Het is een heel andere kwestie als de meerderheid niet op een vijandig bod in wil gaan. Ik denk overigens dat er dat maar enkele zijn.

    Dan moet je als voltallig bestuur eieren voor je geld kiezen en accepteren dat het loopt zoals het loopt. Je hebt tenslotte wel je bedrijf te koop gezet voor aandeelhouders als je naar de beurs gaat. Het is niet alleen maar een model om aan geld te komen als je naar de beurs gaat. De kans zit erin dat je overgenomen kan worden.

    Wie weet hoe het nog kan gaan lopen. Misschien dat Akzo toch overstag gaat en gaat luisteren naar haar aandeelhouders, wat ik ook meer dan terecht zou vinden. Het koppige Akzo bestuur gaat alleen luisteren volgens mij, bij een vijandig overnamebod. Dan weet je exact hoe de vork in de steel zit en hoe de eigenaren erover denken.
  4. erjee-ff 20 mei 2017 15:40
    quote:

    TURBO-TA schreef op 20 mei 2017 12:18:

    Nooit gaan gebeuren dat AKZO in hand van PPG.Elliott = Idioooot.
    Of PPG uiteindelijk Akzo in handen krijgt of niet, dat weet ik niet.

    Maar om Elliott als idioot af te schilderen, dan heb je echt geen idee waar je over praat.
    Paul Singer is heel goed in geld verdienen. Runt zijn hedge fund al sinds 1977, en heeft recent een capital call gedaan en daarmee binnen 24 uur 5 miljard opgehaald. Dat lukt je allemaal niet als je een idioot bent.
  5. erjee-ff 20 mei 2017 15:42
    quote:

    Roan3009 schreef op 20 mei 2017 14:20:

    Ok! Dit is een gesloten boek. Wat nu, als Akzo zijn beloften mbt het creëren van aandeelhouderswaarde niet kan/gaat waarmaken?? Als wij over 1 jaar niet op € 100,- staan? Welke kruiwagen hebben ze dan?
    Dan hebben Burgmans en Büchner vast een slap excuus klaar waarom het ze niet gelukt is, en gaat iedereen over tot de orde van de dag. En kunnen Burgmans en Büchner doorgaan met het binnenharken van hun dikke salarissen en dito bonussen zonder daar enige prestatie voor te hoeven leveren.
  6. [verwijderd] 20 mei 2017 16:41
    Alweer een suggestief en onjuist stukje van iex... A er is niks veranderd. B ppg heeft tot 1 juni om stukken in te dienen bij de afm, dit houdt niet in dat ze ook daadwerkelijk een bod moeten doen, ze kunnen gewoon afhaken op enig moment. De hoop lijkt wederom kind der gedachte. Wat mij betreft doet ppg er wijs aan af te haken. Heb geen positie.
  7. BASF en BAYER kopen 20 mei 2017 18:10
    quote:

    JohnDoe250 schreef op 20 mei 2017 16:41:

    Alweer een suggestief en onjuist stukje van iex... A er is niks veranderd. B ppg heeft tot 1 juni om stukken in te dienen bij de afm, dit houdt niet in dat ze ook daadwerkelijk een bod moeten doen, ze kunnen gewoon afhaken op enig moment. De hoop lijkt wederom kind der gedachte. Wat mij betreft doet ppg er wijs aan af te haken. Heb geen positie.
    Gezien de beschermingsconstructie van AKZO, zal PPG waarschijnlijk geen vijandig bod doen en dus afhaken:

    Belager van AkzoNobel loopt vast in een dubbele beschermingswal

    Mocht het Amerikaanse PPG het bod op AkzoNobel ondanks het ferme 'nee' vijandig door willen zetten, dan lopen de Amerikanen tegen een lastig probleem aan. Ze kunnen het bedrijf ondanks het Nederlandse verzet wel overnemen door de meerderheid van de aandeelhouders achter zich te krijgen, maar ze kunnen vervolgens geen eigen bestuurders en commissarissen benoemen om de overname af te ronden, en de bedrijven samen te voegen.

    Dat recht om de bestuurders van het verf- en chemieconcern te benoemen is namelijk voorbehouden aan de AKZO Nobel Stichting, aan wie 48 prioriteitsaandelen zijn toegekend. Het bestuur van die bevriende stichting bestaat uit vier AkzoNobel-commissarissen, onder wie Ben Verwaayen (ex-KPN) en Antony Burgmans. Deze oud-Unilever-topman is voorzitter van de stichting.

    Als de Amerikanen de meerderheid van AkzoNobel in handen hebben, kunnen ze de huidige bestuurders en commissarissen ontslaan. Maar ze kunnen vervolgens niet hun eigen mensen benoemen. Normaal gesproken had dit obstakel via de aandeelhoudersvergadering opgeruimd kunnen worden. Maar AkzoNobel maakt als enige Nederlandse onderneming nog steeds gebruik van een overgangsbepaling van de wet op de naamloze vennootschappen die in 1928 door de Staten-Generaal werd aangenomen. Die 89 jaar oude clausule om 'vijandige' bestuurders te weren beschermt het concern anno 2017 nog steeds. Voor vijandige bieders ontstaat een onwerkbare situatie.

    Een belager van Akzo Nobel loopt in de praktijk vast in een dubbele beschermingswal

    Mocht zo'n bieder als PPG toch door willen zetten, dan kan AkzoNobel ook nog een zogeheten 'responstijd' in stelling brengen. Die gaat in als de vijandige bieder de huidige bestuurders en commissarissen van Akzo wil ontslaan. PPG moet dan een halfjaar wachten voor het de aandeelhouders bijeen mag roepen om die stap te nemen - waarna vervolgens dus ook nog blijkt dat er geen eigen mensen benoemd kunnen worden. Een belager van AkzoNobel loopt in de praktijk dus vast in een dubbele beschermingswal.
  8. DanielEigen 20 mei 2017 18:33
    quote:

    realiteit 2017 schreef op 20 mei 2017 12:10:

    Een BAVA die eventueel dhr Burgmans zal wegstemmen heeft weinig zin, want de de gehele Raad van Commissarissen en de gehele Raad van Bestuur van Akzo zijn tegen een overname van Akzo door PPG.
    Dus een BAVA zou alleen zin hebben als je op de agenda krijgt de hele Raad van Commissarissen te ontslaan.
    Je verwacht dat als de aandeelhouders het recht aan hun zijde krijgen en Burgmans weg sturen dat de overige bestuurders en commissarissen alsnog de deur dicht houden?

    Dat gaat niet gebeuren. Zij worden op de vingers getikt met het wegsturen van Burgmans dat zij slecht hun werk doen en niet naar de daadwerkelijke eigenaren van het bedrijf luisteren.

    Met het wegsturen van Burgmans kunnen de overige niet anders dan direct in gesprek gaan met de aandeelhouders én PPG.

    Het alternatief is nog steeds de aandeelhouders negeren en PPG, maar dan weet je dat je als bestuurder en commissaris op termijn hetzelfde lot kan verwachten als Burgmans en op termijn weggestuurd zal worden.

    Je kan simpelweg niet op dezelfde weg doorgaan en het wegsturen van Burgmans compleet negeren. Gaat niet gebeuren.

  9. DanielEigen 20 mei 2017 18:35

    quote:

    realiteit 2017 schreef op 20 mei 2017 18:10:

    [...]

    Als de Amerikanen de meerderheid van AkzoNobel in handen hebben, kunnen ze de huidige bestuurders en commissarissen ontslaan. Maar ze kunnen vervolgens niet hun eigen mensen benoemen.

    Als PPG de meerderheid heeft van Akzo dan zullen bestuurders en commissarissen wel luisteren. Ze moeten immers werken in het belang van het bedrijf, dat is niet PPG tegenwerken als ze een meerderheid hebben. Dan is het lot al bepaalt en kun je niet meer terug, dan volgt berusting en meewerking.
  10. appiehappie 20 mei 2017 19:12
    Let maar op, de Amerikanen drukken de koers naar onder de 50 euro,.... daar is geen Bestuur tegen bestand... en terecht. Als aandeelhouder voel ik me bekocht... door dit bestuur.. dus zakken maar. Dit bestuur zal aandeelhouderswaarde moeten realiseren... als ze dat lukt houden de Amerikanen de koers ver onder de markt waarde... tis nu oorlog!
  11. forum rang 7 Kaviaar 20 mei 2017 19:26
    quote:

    DanielEigen schreef op 20 mei 2017 18:33:

    [...]

    Je verwacht dat als de aandeelhouders het recht aan hun zijde krijgen en Burgmans weg sturen dat de overige bestuurders en commissarissen alsnog de deur dicht houden?

    Dat gaat niet gebeuren. Zij worden op de vingers getikt met het wegsturen van Burgmans dat zij slecht hun werk doen en niet naar de daadwerkelijke eigenaren van het bedrijf luisteren.

    Met het wegsturen van Burgmans kunnen de overige niet anders dan direct in gesprek gaan met de aandeelhouders én PPG.

    Het alternatief is nog steeds de aandeelhouders negeren en PPG, maar dan weet je dat je als bestuurder en commissaris op termijn hetzelfde lot kan verwachten als Burgmans en op termijn weggestuurd zal worden.

    Je kan simpelweg niet op dezelfde weg doorgaan en het wegsturen van Burgmans compleet negeren. Gaat niet gebeuren.

    DanielEigen,

    Dan wordt er door de aandeelhouders geen decharge verleend over het jaar 2017. Weg bestuur en commissarissen. Bye bye.

  12. forum rang 7 Kaviaar 20 mei 2017 19:32
    quote:

    realiteit 2017 schreef op 20 mei 2017 18:10:

    [...]

    Gezien de beschermingsconstructie van AKZO, zal PPG waarschijnlijk geen vijandig bod doen en dus afhaken:

    Belager van AkzoNobel loopt vast in een dubbele beschermingswal

    Mocht het Amerikaanse PPG het bod op AkzoNobel ondanks het ferme 'nee' vijandig door willen zetten, dan lopen de Amerikanen tegen een lastig probleem aan. Ze kunnen het bedrijf ondanks het Nederlandse verzet wel overnemen door de meerderheid van de aandeelhouders achter zich te krijgen, maar ze kunnen vervolgens geen eigen bestuurders en commissarissen benoemen om de overname af te ronden, en de bedrijven samen te voegen.

    Dat recht om de bestuurders van het verf- en chemieconcern te benoemen is namelijk voorbehouden aan de AKZO Nobel Stichting, aan wie 48 prioriteitsaandelen zijn toegekend. Het bestuur van die bevriende stichting bestaat uit vier AkzoNobel-commissarissen, onder wie Ben Verwaayen (ex-KPN) en Antony Burgmans. Deze oud-Unilever-topman is voorzitter van de stichting.

    Als de Amerikanen de meerderheid van AkzoNobel in handen hebben, kunnen ze de huidige bestuurders en commissarissen ontslaan. Maar ze kunnen vervolgens niet hun eigen mensen benoemen. Normaal gesproken had dit obstakel via de aandeelhoudersvergadering opgeruimd kunnen worden. Maar AkzoNobel maakt als enige Nederlandse onderneming nog steeds gebruik van een overgangsbepaling van de wet op de naamloze vennootschappen die in 1928 door de Staten-Generaal werd aangenomen. Die 89 jaar oude clausule om 'vijandige' bestuurders te weren beschermt het concern anno 2017 nog steeds. Voor vijandige bieders ontstaat een onwerkbare situatie.

    Een belager van Akzo Nobel loopt in de praktijk vast in een dubbele beschermingswal

    Mocht zo'n bieder als PPG toch door willen zetten, dan kan AkzoNobel ook nog een zogeheten 'responstijd' in stelling brengen. Die gaat in als de vijandige bieder de huidige bestuurders en commissarissen van Akzo wil ontslaan. PPG moet dan een halfjaar wachten voor het de aandeelhouders bijeen mag roepen om die stap te nemen - waarna vervolgens dus ook nog blijkt dat er geen eigen mensen benoemd kunnen worden. Een belager van AkzoNobel loopt in de praktijk dus vast in een dubbele beschermingswal.

    Realiteit,

    Ik heb ook nog een regel die stamt uit 1618 ;))

    We leven niet in de tijd en regel van 1928. Absurd. Ook Akzo en de graaiende bestuurders moeten met de tijd mee. Ze willen gewoon hun eigen hachje/baantje veilig stellen. Dat geldt zeker voor de oudste van het stel (Burgmans = 70 jaar en de hoogste tijd om achter de geraniums te gaan zitten!)

    Trump zoekt nog een blaaskaak... ;)))
  13. forum rang 7 Kaviaar 20 mei 2017 19:56
    Burgmans is zo en zo tegen een overname. Lees dit artikel hieronder maar. Bescherming is wel een dingetje bij Burgmans.

    Burgmans wil debat over extra bescherming banken

    Datum: 13-12-2011

    Burgmans wil debat over extra bescherming banken

    De Nederlandsche Bank (DNB) moet een debat organiseren over de vraag of banken extra bescherming nodig hebben tegen aandeelhouders, zo vindt de commissie-Burgmans.

    Ervaring leert dat banken niet altijd in staat zijn ‘de soms korte termijn gerichte aandeelhouders te weerstaan’, terwijl consumenten behoefte hebben aan stabiele banken, gericht op lange termijn.

    Antony Burgmans
    Dat is de oproep van Antony Burgmans, voorzitter van de commissie die de naleving van de Code Banken toetst. De commissie publiceerde maandag haar jaarrapport.

    Intensiever toezicht
    Het bijzondere karakter van banken vraagt volgens Burgmans ook om ‘een herbezinning op de inrichting en intensiteit van het interne toezicht’.

    Banken
    ‘Het zijn heel complexe organisaties. Daarom zou het goed zijn als de president-commissaris drie tot vier dagen in de week, en hoofden van comités als audit en risico één dag in de week betrokken zijn bij de bank’, aldus Burgmans.

    Dat zou ook consequenties moeten hebben voor het aantal toezichtfuncties dat ernaast wordt gedaan, voor de voorzitter mogelijk maar één.

    managementscope.nl/manager/antony-bur...

  14. forum rang 7 Kaviaar 20 mei 2017 20:03
    Ook Burgmans gaat soms overstag, zie het artikel van TNT waar Burgmans toen voorzitter was in de RvC.

    Mogelijke uitbreiding RvC TNT Express

    Datum: 17-01-2012

    Mogelijke uitbreiding RvC TNT Express

    De raad van commissarissen van TNT Express heeft de weg vrij gemaakt voor uitbreiding. In een brief aan de activistische aandeelhouder Jana heeft de RvC laten weten zich niet langer tegen uitbreiding te verzetten. Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag.

    Reorganisatie TNT Express versnellen
    Jana wil door middel van een uitbreiding van de RvC de reorganisatie bij TNT Express versnellen. Daardoor moeten de resultaten van TNT verbeteren en de pakketbezorger moet sneller klaar zijn om overgenomen te worden door een branchegenoot als UBS of FedEx.

    RvC TNT Express
    De Raad van Commissarissen van TNT Express bestaat op dit moment uit zes personen: Antony Burgmans (voorzitter), Shemaya Levy (vice-voorzitter), Tex Gunning, Mary Harris, Roger King en Margot Scheltema. Er zijn op dit moment geen vacatures, maar Jana wil er toch drie aan toevoegen. Jana heeft Alan Jones, David Siegel en Thomas Delbrook voorgedragen.

    PostNL
    Om de plannen er zonder steun van TNT Express doorheen te krijgen heeft Jana de steun nodig van 60% van de aandeelhouders. Jana bezit zelf 5%, samen met het Canadese Aimco. Enkele kleinere aandeelhouders hebben zich al achter Jana geschaard. De grootste aandeelhouder echter is PostNL,
    met 29,9% van de aandelen. PostNL heeft tot nog toe het vertrouwen in de huidige RvC uitgesproken.

    Zo zie je maar dat oud (letterlijk), vertrouwd is bij Burgmans. Eerst de hakken in het zand en dan mogelijk overstag.

    Als PPG nu met een nog hoger bod komt, dan kan het voltallige bestuur niet meer blijven weigeren, maar is het woord aan de aandeelhouders.

  15. [verwijderd] 20 mei 2017 20:04
    Tja, het Nederlandse Akzo, dat in London haar presentaties houdt, voor 60% haar geld verdient in het buitenland en voor 93% in handen is van niet-Nederlandse aandeelhouders, kan nu nog even pruttelen, maar ik vermoed zelf dat PPG allicht een vijandig bod gaat opzetten, al is het maar om nog even verder te stangen.

    Gaat de 'vereniging AKZO' dan alsnog dwarsliggen dan is het wellicht juridisch mogelijk om aan te tonen dat zij niet in het belang van het bedrijf handelt, en daarmee de boel te ontmantelen. Gaat men halverwege het vijandige bod alsnog praten, des te beter, maar ik vermoed dat dit bestuur gewoon zijn poot stijfhoudt, ze winnen immers niets meer door nu mee te werken. Hun carriere is over na dit gedoe, en hun geld is ongeveer binnen (maar hun aandelen zijn 2x zoveel waard na de overname).
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.