Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Coronavirus neemt hap uit resultaten Philips

Coronavirus neemt hap uit resultaten Philips

AMSTERDAM (AFN) - Zorgtechnologiebedrijf Philips heeft in het eerste kwartaal minder afgezet als gevolg van het coronavirus. Ook was de onderneming minder winstgevend. In de tweede jaarhelft hoopt Philips wel weer te kunnen groeien, zodat over heel dit jaar een bescheiden groei van de vergelijkbare omzet en de winstmarge de boeken in kan. Specifieker dan dat wil het bedrijf nog niet worden met zijn verwachtingen voor dit jaar.

Philips merkte dat de vraag in heel het eerste kwartaal sterk beïnvloed werd door de corona-uitbraak, eerst in China en later ook in Europa en de rest van de wereld. Zo kreeg het bedrijf fors meer orders binnen voor professionele producten, waaronder beademingsapparatuur en beeldvormingsapparatuur die gebruikt kan worden bij het stellen van diagnoses zoals CT-scanners. De vraag naar die laatste apparaten kwam vooral uit China en nam gaandeweg de periode weer af.

Met name beademingsapparatuur is belangrijk voor Philips. Het bedrijf investeert ruim 100 miljoen euro om de productie van die apparaten uit te breiden.

Door de uitbraak van het coronavirus nam de verkoop van verzorgingsproducten af. Philips verwacht dat dit ook in het lopende kwartaal nog zo is aangezien de hele wereld nog wel even bezig is met de pandemie. Voor de Personal Health-tak verwacht het bedrijf een "sterke" omzetdaling terwijl bij Diagnosis & Treatment een afname van de omzet van net geen 10 procent wordt voorzien. Die tak wordt geholpen door een "aanzienlijke stijging" van de omzet bij de afdeling Connected Care.

Uitbraak

De vergelijkbare omzet daalde door de uitbraak met 2 procent tot 4,2 miljard euro. Wel kreeg Philips in verhouding tot het eerste kwartaal van vorig jaar bijna een kwart meer orders binnen. De winst kwam uit op 42 miljoen euro. Dat was in de eerste drie maanden van vorig jaar nog 171 miljoen euro.

In de tweede jaarhelft hoopt Philips weer te kunnen groeien en de winstgevendheid weer op peil te kunnen brengen. De voorwaarden daarvoor zijn het uitleveren van het volledige orderboek als gepland en de terugkeer van de consumentenvraag wat Philips in China al in beperkte mate zag gebeuren in maart. Voor de orders is van belang dat de installatie van systemen door klanten niet te lang wordt uitgesteld. Volgens Philips-topman Frans van Houten heeft het bedrijf voldoende capaciteit om alle bestelde systemen in het derde en vierde kwartaal uit te leveren en te installeren, maar als de afspraken daarvoor te ver worden doorgeschoven is een kleine overloop naar begin 2021 mogelijk.

Ook moeten ziekenhuizen zich weer meer kunnen richten op andere ziektes dan louter corona. Ook dat gebeurt in China al mondjesmaat. Van Houten weet dat er in verschillende Europese landen en de Verenigde Staten al over wordt gesproken, maar verwacht dat in die regio's pas in het derde kwartaal daar echt tijd voor is.

Lees over dit aandeel ook

  1. Philips is nog niet van hoofdpijndossier verlost
  2. Jefferies: Philips zet stappen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Philips Koninklijke kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.