Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

IMF: groei kan zomaar omslaan in krimp

Gepubliceerd op 18 apr 2018 om 14:52 | Views: 3.897 | Onderwerpen: IMF

WASHINGTON (AFN) - Nu trekt de wereldeconomie nog stevig aan, maar de stemming kan zomaar omslaan. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de mogelijke gevolgen van alle grote financiële risico's doorgerekend. In het meest ongunstige scenario kampt de wereldeconomie over drie jaar met krimp.

Waar investeerders en beleidsmakers volgens het IMF vooral voor moeten uitkijken is dat het mis kan gaan bij het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen door centrale banken. Abrupte of slecht getimede ingrepen kunnen beleggers verrassen. Het tumult dat dan ontstaat kan weer voor problemen bij bedrijven zorgen, schulden zouden opeens onbetaalbaar kunnen blijken.

Eigenlijk was er onlangs al sprake van zo'n onstuimige periode op de financiële markten. Beleggers maakten zich opeens erg druk over de stijgende inflatie en een dreigende handelsoorlog, en natuurlijk over de mogelijke reactie van centrale banken en andere spelers op het wereldtoneel. Dat alles toen met een sisser afliep, wil niet zeggen dit een volgende keer weer zo zal gebeuren.

Groeiramingen

Het IMF kwam eerder deze week met nieuwe economische groeiramingen met daarin de voorspelling dat de wereldeconomie dit jaar en volgend jaar met 3,9 procent vooruitgaat. De vele risico's en kwetsbaarheden die roet in het eten kunnen gooien somt de denktank nu op in een nieuw rapport.

Ook in opkomende markten en landen met veel lage lonen liggen de gevaren op de loer, aldus het fonds. Daar is in de afgelopen jaren ook geprofiteerd van het beleid van de centrale banken in Europa en de VS. Het afbouwen van de stimulering kan de kapitaalstromen naar die landen dus flink beïnvloeden. Beleidsmakers hier doen er verstandig aan zich daarop met buffers en hervormingen voor te bereiden.

Cryptomunten

Het IMF wijst verder onder meer op China, waar bedrijfsleven en bevolking de laatste jaren forse schulden hebben opgebouwd en veel schaduwbanken buiten het reguliere financiële toezicht vallen.

Cryptomunten als de bitcoin vormen door hun geringe omvang nu nog niet echt een bedreiging voor de financiële stabiliteit, vindt het IMF. Maar ze kunnen het wel worden. Het IMF dringt erop aan toezichthouders wereldwijd tot een soort consensus komen over hoe ze het beste met cryptomunten kunnen omgaan.

Gerelateerd

IMF

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Knight V
0

Het is overal hetzelfde.

Is er iets positiefs dan schrijven ze tot ze een ons wegen om het weer negatief te doen klinken.

Wat een gnabbers bij de IMF.
Wees wat duidelijker.

Ongunstige scenario over 3 jaar....... en wat is gunstige scenario ?????

Just lucky
0
Tja wat moet ik hier nu mee "Nu trekt de wereldeconomie nog stevig aan, maar de stemming kan zomaar omslaan." Zo ken ik er nog een paar: Als mijn tante een piemeltje had gehad, dan was het mijn oom geweest.
Arie40
0
Slecht verhaal. In het ongunstigste geval over 3 jaar krimp én onlangs liep de correctie met een sisser af maar dat kan de volgende keer heel anders aflopen. Die twee gaan niet samen. Als je over een week een mini correctie a la 2 februari krijgt en die loopt niet met een sisser af maar zorgt voor grote paniek dan hebben we binnen een half jaar een grote krimp. En niet pas over 3 jaar.

Pas over 3 jaar krimp in het ongunstigste geval...wow is dat een garantie IMF!?!! Betalen jullie mijn verlies als de beurs binnen drie jaar corrigeert?
suske wiet
0
Wat een onzin ; en dat zijn dik betaalde jobs ?
Lagarde is het super vb .
Wat ze uitgespookt hebben speelt geen rol .
Hopelijk kan Macron de situatie een beetje recht trekken ?
Iedereen veroordeeld Trump ? Moeten we niet in eigen boezem kijken ?
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links