Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Victor Muller haalt uit naar curator Saab

Victor Muller haalt uit naar curator Saab

VÄNERSBORG (AFN) - Topman Victor Muller van Swedish Automobile, moederbedrijf van het failliete automerk Saab, heeft maandag voor een Zweedse rechtbank fel uitgehaald naar curator Guy Lofalk. Hij zei dat die aansprakelijk zou moeten worden gesteld voor de schade die hij het bedrijf met zijn daden heeft berokkend.

Muller moest in de rechtszaal verschijnen om verantwoording af te leggen over de faillissementsboedel van het Zweedse automerk. Hij zei dat daaraan in ieder geval een claim aan het adres van Lofalk als bezitting zou moeten worden toegevoegd, aldus een verklaring die Swedish Automobile maandag uitgaf.

Volgens Muller, die onder ede getuigde, moet Lofalk de beloning terugbetalen die hij voor zijn diensten als bewindvoerder heeft ontvangen. Daarnaast betreft de claim de schade die Lofalk volgens de topman van Swedish Automobile bij de Zweedse autofabrikant zou hebben aangericht.

Zeer kritisch

Lofalk zelf liet zich woensdag in een interview met zakenkrant Dagens Industri zeer kritisch uit over Muller. Hij zei dat die bleef aansturen op een verkoop van Saab aan de Chinese bedrijven Youngman en Pang Da, terwijl hij allang wist dat voormalig moederbedrijf General Motors daarmee niet akkoord zou gaan.

De curator vindt dat Muller onjuiste informatie heeft verstrekt. Ook betaalde Youngman als overgebleven investeerder volgens hem altijd te weinig en te laat. Als de rechter het met Lofalk eens is en vindt dat Muller de wet heeft overtreden, dan kan de Nederlandse ondernemer daarvoor worden gestraft.

Grote bedrijfsschuld

Saab heeft een bedrijfsschuld van circa 1,4 miljard euro, volgens experts de grootste in de Zweedse geschiedenis. Zelfs als alle beschikbare middelen van het automerk worden verkocht, blijft een gat van ruim 1 miljard euro over. Toch willen Youngman, het Indiase Mahindra en enkele andere partijen een doorstart maken met Saab. Hun vorige week ingediende eindbiedingen worden maandag echter niet behandeld.

Ook andere ex-bestuurders van Saab komen maandag voor de rechtbank voor de afwikkeling van het faillissement. Onder hen zijn voormalig hoofd techniek Mats Fägerhag en voormalig financieel directeur Rob Schuyt. Fägerhag werkt nu bij vrachtwagenconcern Volvo.

Lees over dit aandeel ook

  1. General Motors verhoogt outlook
  2. General Motors krijgt groen licht voor nieuwe aandeleninkoop

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
General Motors Company kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.