Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Vopak koploper in groene AEX

Vopak koploper in groene AEX

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam stond vrijdagmiddag op winst. Ook elders in Europa gingen graadmeters omhoog. Tankopslagbedrijf Vopak was veruit de sterkste stijger bij de hoofdfondsen op Beursplein 5 na cijfers. Beleggers verwerkten verder de resultaten van grote Europese bedrijven als Danone, Allianz en Renault.

De AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,5 procent hoger op 530,31 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 806,19 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 0,9 procent bij.

Vopak was de koploper in de AEX met een winst van bijna 13 procent. Het tankopslagbedrijf zag in 2017 de winstgevendheid dalen door een lagere bezettingsgraad van zijn opslagtanks. Het bedrijf had zelf al aangegeven dat de resultaten zwakker zouden uitvallen dan een jaar eerder. Vopak denkt dat in 2019 het resultaat flink zal verbeteren.

Air France-KLM

In de MidKap stond Air France-KLM daarentegen onderaan met een min van 7,2 procent. De luchtvaartcombinatie wist afgelopen jaar wel de resultaten aanzienlijk te verbeteren, maar leed door eenmalige pensioenlast een nettoverlies. Kunstmestproducent OCI ging op kop met een winst van 3,6 procent.

Bij de kleinere bedrijven dikte Nedap een kleine 4 procent aan. De Nederlandsche Apparatenfabriek, zoals Nedap voluit heet, sloot 2017 af met meer winst en omzet. Thee-, specerijen- en notenhandelaar Acomo, die afgelopen jaar minder winst boekte, verloor bijna 3 procent. Neways Electronics (plus 3 procent) maakte bekend zijn productielocatie in het Duitse Neunkirchen te vergroten.

Euro

Danone won daarnaast een kleine 2 procent in Parijs. Het Franse levensmiddelenconcern denkt dat de winst dit jaar verder zal stijgen, geholpen door een sterke vraag naar babyvoeding in China. De Franse automaker Renault klom ook bijna 2 procent na een recordwinst in 2017.

Mediaconcern Vivendi, dat eveneens met resultaten kwam, daalde bijna 6 procent door tegenvallende vooruitzichten. Verder noteerde de Duitse verzekeraar Allianz in Frankfurt vlak na publicatie van de resultaten.

De euro was 1,2440 dollar waard, tegen 1,2489 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse ruwe olie werd 0,4 procent goedkoper op 61,10 dollar. De prijs van Brentolie stond vlak op 64,31 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen
HAL Trust kopen verkopen
Vopak kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.