Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
CPB: economische groei gaat terugvallen

CPB: economische groei gaat terugvallen

DEN HAAG (AFN) - De economische groei in Nederland gaat door de gure wind uit het buitenland terugvallen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zal Nederland het komende tijd vooral moeten hebben van de binnenlandse bestedingen, omdat de export lijdt onder internationale ontwikkelingen als de handelsoorlog.

In een nieuwe raming komt de groei dit jaar met 1,8 procent waarschijnlijk iets hoger uit dan eerder voorspelt, maar in 2020 zakt de groei naar verwachting terug tot 1,4 procent. Eerder rekende de belangrijke adviseur van het kabinet voor dit jaar en volgend jaar nog op plussen van 1,7 procent en 1,5 procent.

"Het omslagpunt van de conjunctuur ligt achter ons. De vaart gaat eruit", concludeert CPB-directeur Laura van Geest. Ze wijst erop dat de werkloosheid waarschijnlijk nog wel even laag zal blijven, maar de werkgelegenheidsgroei zal flink afvlakken, zeker in de marktsector. Dit leidt ertoe dat de werkloosheid dit jaar zijn laagste punt zou bereiken op 3,4 procent. Volgend jaar loopt het cijfer waarschijnlijk op tot 3,6 procent, wat nog steeds erg laag is.

Neerwaartse risico's

De koopkracht ontwikkelt zich volgens het CPB in 2020 positief door de stijging van de reële lonen en in iets mindere mate beleidsmaatregelen. Er blijft daarnaast sprake van een overschot op de overheidsbegroting, maar dit overschot wordt naar verwachting wel minder groot.

Het CPB merkt verder op dat de neerwaartse risico's voor de economie verder zijn toegenomen. Het gaat dan niet alleen om het Amerikaanse handelsbeleid plus de reacties daarop. Ook de toegenomen kans op een chaotische brexit en de politieke ontwikkelingen in Italië zijn volgens het instituut belangrijke bedreigingen voor de Nederlandse economie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Daexter 15 augustus 2019 07:37
    quote:

    Kaviaar schreef op 15 augustus 2019 07:26:

    Naar verwachting....
    Eerst maar realiteit zijn voor je het kan zeggen.
    Je begrijpt duidelijk weinig van de functie van het CPB. Het CBS geeft de realiteit weer en altijd met vertraging van enkele maanden. Daar kunnen beleggers en ondernemers niet op wachten. Dus is het fijn dat er instanties als het CPB onderbouwde verwachtingen uitspreken.

    Persoonlijk denk ik dat het CPB nog aan de optimistische kant zit, omdat de recente situatie in Argentinië waarschijnlijk nog niet in hun scenario's is meegenomen
  2. sun666 15 augustus 2019 07:59
    De gemiddelde burger interesseert dit niet. Kijk maar naar de vorige crisis, mensen kwamen in de problemen omdat ze te veel uitgaven en ook geen reserves hadden. Ik denk dat de CPB ook te hoog zit. We kunnen niet eeuwig blijven groeien. Af en toe is een recessie wel nodig om inefficiencies te elimineren en het zaadje voor de volgende groeispurt te creëren.
  3. [verwijderd] 15 augustus 2019 09:35
    quote:

    sun666 schreef op 15 augustus 2019 07:59:

    De gemiddelde burger interesseert dit niet. Kijk maar naar de vorige crisis, mensen kwamen in de problemen omdat ze te veel uitgaven en ook geen reserves hadden. Ik denk dat de CPB ook te hoog zit. We kunnen niet eeuwig blijven groeien. Af en toe is een recessie wel nodig om inefficiencies te elimineren en het zaadje voor de volgende groeispurt te creëren.
    Dat krijg je van de campagnes van de overheid.

    2008 was een financiele crises die banken hebben veroorzaakt en niet de burger.

    Maar de overheid vond een middel om de schuld bij de burger te deponeren.

    Alsof de burger een besteedbaar inkomen heeft om hun hypotheek af te lossen omdat het minder waard is geworden door de crises.

    NL burger voldoet aan krediet verplichtingen en lossen hypotheek af en stonden met rug tegen de muur toen waarde in elkaar klapte en overheid beperkingen oplegde voor maximale bedrag aan hypotheek.

    Crises is veroorzaakt door banken.
    Valuta fraude
    Rente fraude
    Derivaten handel

    Daar kwam de burger niet aan te pas.

7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.