Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

EU-hof: erkenning havenarbeider niet aan werkgevers en werknemers

Gepubliceerd op 11 februari 2021 12:16 | Views: 1.156 | Onderwerpen: Europa

LUXEMBURG (ANP) - Een Belgische wet die de haven van Antwerpen duurder kan maken dan die van bijvoorbeeld Rotterdam, moet op de schop. Werkgevers en werknemers mogen niet samen uitmaken wie er in de haven mag werken, heeft het Europees Hof van Justitie bepaald.

De zogeheten wet-Major is in strijd met de Europese regel dat bedrijven en werknemers zelf mogen kiezen waar ze zich vestigen en aan het werk gaan, vindt het hof. Dat een comité van werkgevers en vakbonden beslist over de zogeheten erkenning van havenarbeiders, is "noch noodzakelijk, noch geschikt om het doel te bereiken" dat België met de wet voor ogen had.

Dat doel, voorkomen dat gevaarlijk havenwerk wordt toevertrouwd aan werknemers die daarvoor niet zijn toegerust, is wél toegestaan, onderstreept het Luxemburgse hof. De regel dat een Belgische havenarbeider een opleiding moet volgen en een psychologische en lichamelijke keuring moet doorstaan, mag dan ook overeind blijven.

Antwerpse havenbaronnen strijden al jaren tegen de wet-Major. Die is achterhaald en prijst Antwerpen uit de markt, zeggen ze. Voor personeel dat pakjes verscheept en overslaat voor het online winkelen, een enorme groeimarkt, zouden de erkenningseisen ook onnodig streng zijn.

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 ramp 2017 11 februari 2021 12:30
    Zouden niet in hele eu die regels voor haven personeel moeten gelden , een chemische fabriek mag je ook niet zo maar naar binnen .... maar vindt ook dat binnen distributie centra regels wat dat betreft aangescherpt mogen worden , zo en zo dat de voertaal de nationale taal is en geen mix van gerberiss , zo als nu in veel van die Nederlandse pakhuizen , waar men elkaar niet eens begrijpt .
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare