Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Trump: staalheffing geldt niet voor buren

Gepubliceerd op 8 mrt 2018 om 22:23 | Views: 5.479 | Onderwerpen: Donald Trump

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse importtarieven op buitenlands staal en aluminium gaan niet gelden voor buurlanden Canada en Mexico. Ook houdt president Donald Trump nog een deur open voor andere belangrijke handelspartners. Andere landen kunnen wat hem betreft met de VS in onderhandeling gaan over de heffingen, die over ruim twee weken van kracht worden.

Het gaat om een heffing van 25 procent voor buitenlands staal en van 10 procent voor aluminium. Trump wil met die ingreep de staalindustrie in zijn land nieuw leven inblazen en zo ook voor meer werkgelegenheid zorgen. De heffingen zouden tevens in het belang zijn van de ,,nationale veiligheid'', zo benadrukte Trump bij de ondertekening van zijn omstreden plannen.

Kenners vrezen een internationale handelsoorlog. De kans is groot dat bijvoorbeeld de Europese Unie en China met tegenmaatregelen zullen komen. De Europese Commissie wilde donderdag evenwel nog niet reageren.

NAFTA

Met Canada en Mexico zijn de VS momenteel in onderhandeling over een herziening van het Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA. Ook zouden de banden met de buurlanden erg belangrijk zijn uit veiligheidsoverwegingen. Vandaar dat zij meteen een uitzondering krijgen. Als andere landen ook een uitzondering willen, dan zullen ze het volgens bronnen in het Witte Huis waarschijnlijk ook op veiligheid moeten gooien.

De staalindustrie in Nederland is bang de dupe te worden van de heffingen. Brancheorganisatie FME roept het kabinet daarom op om een ,,voet tussen de deur te zetten die nu op een kier staat''. ,,Trump heeft aangegeven dat er nu vijftien dagen volgen om de landen aan te wijzen die uitgezonderd worden. Er moet haast gemaakt worden om deze uitzonderingspositie voor elkaar te krijgen'', aldus FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming.

Bij de Republikeinen in de VS hebben de plannen ook veel verzet opgewekt. De economische topadviseur Gary Cohn van Trump heeft zelfs zijn vertrek aangekondigd uit onvrede over de heffingen. De Amerikaanse senator Jeff Flake liet weten met wetgeving te willen komen om de importtarieven op buitenlands staal en aluminium weer van tafel te krijgen.

Gerelateerd

Donald Trump

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Ger1948
0
Patience
1
En jullie slappe Europa wanneer gaan jullie producten uit VS heffen. Of de bedrijven zoals starbucks die jaren te weinig belasting hebben betaald en zo kan ik meer VS bedrijven noemen. Europa zal nooit Ballen tonen die hebben ze niet. Het schoothondje van de VS.
Bangizwe
1
Hadden we dat soort van politiekers maar in Europa gehad, 20 jaar gelden. Dan viel het nog te redden.
Arod74
0
@Bob, inderdaad. Deze maatregelen met uitzonderingen voor iedereen zijn ook heel nuttig. Met zo iemand in Europa hadden we nu geen euro, gesloten grenzen, en stond de Berlijnse muur nog. Tenminste, als er in die twintig jaar niet weer een oorlog was uitgebroken. Die Mexicaanse staal laat Trump door want hij heeft dat nodig om een muur te bouwen, naar Noord-Koreaans voorbeeld. Echt een lichtend voorbeeld die gast.
Henkiepenkie63
1
Wat zeuren wij europeanen nou, ook de eu heeft importheffingen ingevoerd voor goedkoop staal uit china e.d. En nu doet trump het en zijn de rapen gaar. De eu heeft boter op hun hoofd.
Belske
0
Dombo’s
Spelletje is dat , markten reageren up en down , wie goed gokt wint
Succes
Zal echt niets veranderen
Hermando
0
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links