Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Bonden naar rechter om snelle verkiezingen ondernemingsraad ASML

Gepubliceerd op 4 september 2020 10:04 | Views: 2.787

ASML 19 okt

329,60 -1,00 (-0,30%)

VELDHOVEN (AFN) - FNV Metaal en CNV Vakmensen stappen naar de rechter in een zaak tegen de ondernemingsraad (or) van chipmachinefabrikant ASML. Zij eisen dat de or van het bedrijf uiterlijk 20 november 2020 verkiezingen organiseert. Een ultimatum van de vakbonden liep vorige week af.

De bonden wijzen op de wettelijke plicht om na elke zittingsperiode de werknemers een raad te laten verkiezen of herverkiezen. "Maar bij ASML denken ze daar anders over, daar plaatsen ze zichzelf boven de wet. Terwijl een derde van de stoelen niet eens is gevuld, omdat veel werknemers het niet eens zijn met deze ondernemingsraad", aldus bestuurder Peter Reniers van FNV Metaal.

De bonden zijn naar eigen zeggen maandenlang met de or van ASML in gesprek geweest en krijgen, zo geven ze aan, geen helder antwoord over het verlengen van de zittingstermijn. "Het enige argument dat we hebben gehoord is dat verkiezingen moeilijk zijn vanwege corona. Maar als iedereen gewoon digitaal stemt dan hoeft volgens mij niemand zijn huis uit. Dus waar zit het probleem? Of kan een hightechbedrijf als ASML niet eens met het ‘nieuwe digitale normaal’ uit de voeten?", aldus FNV-er Reniers.

Verbazing

ASML heeft "met verbazing" kennisgenomen van de brief van de bonden. Het concern staat achter de beslissing van de or om de verkiezingen uit te stellen. "In deze onvoorspelbare en hectische tijden van Covid-19 is het begrijpelijk dat de or tijd nodig heeft om de verkiezingen voor te bereiden", aldus een woordvoerder.

ASML vraagt zich verder af of het "technisch procedureel bezwaar" van de FNV passend is "in een tijd waarin veel bedrijven hard aan het werk zijn om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden." Ook wijst ASML erop dat de bonden bij andere gelijksoortige gevallen geen actie hebben ondernomen. Het is voor de onderneming ook onduidelijk waarom dit uitstel problematisch is.

Respect en steun

ASML roept de bonden op tot "enige flexibiliteit en begrip" en vraagt om respect en steun. "Geen georkestreerd juridisch wapengekletter en een keihard ultimatum. Dat is zeker niet in het belang van onze medewerkers."

De nieuwe or-verkiezingen zijn gepland in de eerste week van februari volgend jaar, laat ASML desgevraagd weten.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML 71% zegt kopen 7 stemmen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bosche marktkoopman 4 september 2020 11:24
    quote:

    Isildur1 schreef op 4 september 2020 10:53:


    Vakbonden haha, is dat niet iets uit het jaar 1950? Koppel de salarisverhoging gewoon aan de inflatie en je hebt al die onzin niet nodig. Tegenwoordig staat de vakbond alleen nog maar voor het werkproces frustreren, niet meer van deze tijd.
    Ja je ziet het in Frankrijk wat de vakbonden voor macht hebben ,maken een land totaal onbestuurbaar.
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare