Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Slechts fractie investeringen Shell groen'

Gepubliceerd op 2 mei 2019 12:16 | Views: 3.405

Royal Dutch Shell A 17:39

12,99 -0,22 (-1,67%)

AMSTERDAM (AFN) - Van het totale investeringsbudget van Shell in de eerste drie maanden van het jaar ging slechts een fractie naar verduurzaming. Het gros van de investeringen van 6,7 miljard dollar werd besteed aan het zoeken, oppompen en raffineren van fossiele brandstoffen. Dat constateert de activistische aandeelhoudersorganisatie Follow This na het uitpluizen van de kwartaalcijfers van de olie- en gasgigant.

Volgens Follow This, dat olie- en gasbedrijven probeert te bewegen richting een klimaatvriendelijke koers, was de enige zichtbare groene investering van Shell het afgelopen kwartaal de overname van de Duitse start-up Sonnen. Hoeveel is betaald voor de aankoop van de maker van thuisbatterijen is niet bekendgemaakt. ,,Vermoedelijk komt dat neer op minder dan een procent van de investeringen."

In 2018 ging nog 3 procent van de investeringen naar alternatieve energieprojecten. Uit de cijfers blijkt volgens Mark van Baal van Follow This dat Shell's klimaatambitie, ongeveer 30 procent minder uitstoot in 2050, onvoldoende is. ,,Shell kan niet morgen zonder fossiele brandstoffen, maar kan wel vandaag beginnen met anders investeren."

Klimaatdoelen Parijs

Follow This wordt gesteund door zes van de tien grootste Nederlandse investeerders van Shell. De organisatie wil dat oliebedrijven ook de uitstoot van hun producten meenemen in hun klimaatdoelen, en niet alleen de uitstoot van de productie.

Vervolgens moet die uitstoot in lijn worden gebracht met de klimaatdoelen van Parijs. Daarnaast moeten ze investeringen doen om die doelen te halen. Shell is vooralsnog de enige van de oliereuzen die stap één heeft gezet en loopt daarmee voor op onder meer ExxonMobil en Chevron.

Shell zag zijn winst in het eerste kwartaal dalen door lagere marges op chemicaliën en raffinage en gedaalde olieprijzen. Het aandeel Shell stond omstreeks 12.30 uur 1 procent hoger in de AEX op 28,76 euro.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A 100% zegt kopen 8 stemmen

Gerelateerd

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Dicall69 2 mei 2019 13:08
    En maar roepen verduurzamen, blijkbaar heeft FvD de spijker op zijn kop geslagen, daarom is men weer daar alles aan belichten en een hetze aan het opvoeren, ontmoedigen en burgers voor het lapje houden staat bij de Heer Rutte hoog in het vaandel, corrupte banken die zelfs de Nederlandse beurs en de politiek controleren !!!
  2. nodus 7 mei 2019 15:23
    Shell is een bedrijf en kan zich niet permitteren verliesgevende investeringen te doen. Als de mensen in de samenleving anders willen, kopen ze geen energie meer en houdt het vanzelf op...
    Ik vindt het misleidende informatie om iedere keer te herhalen dat 6 van neerlands grote investeerders meer groene actie van Shell willen. Die investeerders bezitten samen minder dan 6% van de aandelen, dus relatief stellen ze weinig voor.
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare