Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

'Syrië bepaalt handelsweek'

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers zullen zich de komende week vooral richten op de ontwikkelingen rondom Syrië. Een naderende militaire actie zette de wereldwijde graadmeters vorige week flink lager. De Amerikaanse president Barack Obama laat een voorstel tot een beperkt militair ingrijpen nu eerst langs het Congres gaan.

,,Door deze stap zal de onrust rond Syrië de markt nog langer in zijn greep houden'', aldus een marktkenner die rekent op een beweeglijke beursweek. Uiterlijk in de week van 9 september zal er in de Verenigde Staten gestemd worden over militair ingrijpen in Syrië.

Aan het bedrijvenfront zullen beleggers in Nederland letten op nieuwe ontwikkelingen in de overnamestrijd rondom KPN. Donderdag zal het in Amsterdam genoteerde Franse beveiligingsbedrijf Gemalto zijn nieuwe strategie voor de lange termijn presenteren. Oliegerelateerde fondsen zullen eveneens de aandacht op zich gericht weten door de bewegingen van de olieprijs door de ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Rentebesluit

Op macro-economisch vlak zal het zwaartepunt liggen op donderdag en vrijdag. Donderdag staat het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op de rol. Marktkenners verwachten dat bankpresident Mario Draghi de rente zal handhaven op het lage niveau van 0,5 procent. Waarschijnlijk zal Draghi herhalen dat de rente voor een langere periode op dit peil zal blijven staan.

Vrijdag zijn de financiële markten gericht op het Amerikaanse banencijfer. Het cijfer is belangrijk voor het tijdspad waarop en de mate waarin de Amerikaanse Federal Reserve de miljardensteun voor de Amerikaanse economie af gaat bouwen. Veel economen denken dat Fed-baas Ben Bernanke binnenkort bekend zal maken dat de centrale bank in september met het terugschroeven van de steun gaat beginnen. Naar verwachting wordt de omvang van het steunprogramma verlaagd tot 75 miljard dollar per maand, van de huidige 85 miljard dollar.

Labor Day

De AEX-index in Amsterdam sloot vrijdag 1,1 procent lager op 362,93 punten. De MidKap verloor 0,6 procent, tot 536,12 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 1,3 procent in. In de Verenigde Staten sloot de Dow-Jonesindex de handelsweek 0,2 procent lager op 14810,31 punten. De brede S&P 500 verloor 0,3 procent tot 1632,97 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq gaf 0,8 procent prijs tot 3589,868 punten.

Maandag zijn de Amerikaanse beurzen gesloten vanwege Labor Day.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.