Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vakbonden eisen inspraak bij reorganisatieplannen KLM

Gepubliceerd op 1 juli 2020 17:59 | Views: 1.108 | Onderwerpen: luchtvaart

Air France-KLM 07 aug

3,85 -0,01 (-0,34%)

AMSTERDAM (AFN) - De acht vakbonden bij KLM eisen inspraak bij de ophanden zijnde reorganisatie bij de luchtvaartmaatschappij. Ze roepen de politiek woensdag voorafgaand aan het debat over het steunpakket voor KLM van in totaal 3,4 miljard euro op om de sociale partners de ruimte te geven om maatregelen te nemen voor het herstel van de maatschappij.

Volgens de bonden willen de werknemers KLM "samen en eerlijk" door de crisis helpen. De leningen van banken en de overheidssteun helpen daarbij en wordt ook gewaardeerd. Maar de bonden waren eerder op z'n zachtst gezegd niet blij met de precieze afspraken die KLM en het kabinet overeen waren gekomen. Dan gaat het onder meer over de hoogte van de personeelsbezuinigingen en hoe deze verdeeld dienen te worden.

Bij KLM moeten de kosten structureel met 15 procent omlaag als onderdeel van het steunpakket van 3,4 miljard euro. De bonden snappen dat ingrepen noodzakelijk zijn, maar de "gedicteerde bezuinigingsstaffel" zal volgens hen voor een puinhoop binnen KLM gaan zorgen. "Er is geen vakbond die nu voor zich ziet hoe aan de staffel voldaan kan worden in combinatie met zinvolle afspraken over reorganisatie", zo klinkt het.

Ongenoegen

De bonden hebben allemaal ideeën over hoe invulling te geven aan de bezuinigingsopgave. Dat kan echter niet als vooraf alles al is bepaald. "Geen vakbond voelt zich gebonden aan de afspraken", waarschuwen ze in een gezamenlijke verklaring. "We willen wel, maar kunnen niet zo."

Vakbonden uitten eerder al hun ongenoegen over de voorwaarden voor het steunpakket. Bij cabinebond VNC, de grootste bond bij KLM, leeft het gevoel dat KLM eerdere bezuinigingsplannen die het er niet eerder doorheen kreeg tijdens de cao-onderhandelingen, meegenomen heeft naar Den Haag.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM 100% zegt verkopen 2 stemmen

Gerelateerd

luchtvaart

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Air France-KLM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
| Omlaag ↓
 1. Knife Catcher 1 juli 2020 18:12
  Heel raar om beslissingsrecht te vragen. In de wet (op de medezeggenschap) staat toch duidelijk een adviesrecht en instemmingsrecht voor de ondernemingsraad, al naar gelang. Voor de vakbonden geldt een soort recht op informatie. Vakbonden gaan over de CAO; dat is een ander verhaal.

  Voor meer info o.a. art 25 WOR
  Kan een journalist eea niet wat zorgvuldiger neerzetten?
 2. forum rang 4 MartijnN1932 2 juli 2020 07:50
  Ik zou zeggen het is heel eenvoudig, 15% kosten besparing is al veel te weinig voor de situatie waar we de komende jaren in zullen zitten.


  Dus hoe de bonden erbij komen dat dit hen beperkt??
  Als er nu nog niet het besef is dat er voor de komende jaren onvoldoende werk is voor meer dan 50% van het personeel, dan hebben de bonden een bord voor hun kop en kunnen ze zichzelf maar beter opheffen.

  ze dienen nu te zorgen met adviezen omtrent de pijn die geleden wordt zowel bij het jongere en oudere personeel te verzachten

  Ja FNV,CNV jullie horen het goed zowel voor de Jongeren als de oudere werknemers...

  Dus een gezonde mix, en niet alleen de oudere 55+ medewerkers in dienst laten houden (denk eens aan de toekomst)
 3. forum rang 4 taurus86 2 juli 2020 08:30
  De vakbonden in Nederland staan bekend om hun onvermogen om werkgelegenheid in overeenstemming te houden met de actuele markt waarin het bedrijf moet acteren.
  Tata Steel; KLM; Vrachtvervoer.
  Als de bonden straks de snel toenemende robotisering van de economie naar zich toekrijgen, zal hun rol op deze manier steeds kleiner worden.
  Pensioenvakanties aan de werkgever uitdelen en dan pochen dat ze er een loonsverhoging hebben uitgesleept. Helaas, dat is in deze tijd niet meer mogelijk.
  Zie de steun aan KLM als de vroegere WIR; ga naar het kabinet en vraag om een tijdelijke herinvoering van de VUT. Het blijvende personeel kan de vervroegde uittreding best opbrengen.
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare