Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

'Bevriezen olieproductie hangt af van Iran'

RIYAD (AFN) - Saudi-Arabië is alleen bereid de olieproductie te bevriezen als Iran en andere grote producenten dat ook doen. Dat heeft plaatsvervangend kroonprins Mohammed bin Salman gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Daarmee herhaalde hij de positie van Riyad over een eventuele productiebevriezing.

Saudi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar praten op 17 april in Doha opnieuw over het bevriezen van de productie. Bij het vorige overleg in februari werd het voorstel geopperd om de productie op het niveau van januari te handhaven, om zo de olieprijzen te stutten. Voorwaarde is dat andere grote olieproducerende landen meedoen aan de deal. Iran heeft juist te kennen gegeven zijn productie fors te gaan verhogen, na het wegvallen van de internationale sancties tegen het land.

,,Als alle landen instemmen met het bevriezen van de productie, zijn we er klaar voor’’, aldus Salman, die zich heeft ontpopt als de leidende politieke kracht van Saudi-Arabië.

Saudi Aramco

Vanwege de sancties tegen Iran zag het land zijn olie-export sterk dalen. Nu de sancties zijn weggevallen wil Teheran juist weer veel meer olie gaan verkopen.

Saudi-Arabië is volgens Salman ondertussen van plan een belang van minder dan 5 procent te verkopen in staatsolieconcern Saudi Aramco, 's werelds grootste producent van ruwe olie. Saudi Aramco zou op zijn vroegst in 2017 en uiterlijk in 2018 een notering moeten krijgen op de beurs in Riyad.

Druk

De olieprijzen stonden vrijdag flink onder druk. De prijs van Amerikaanse olie zakte ruim 2 procent tot 37,54 dollar en Brent ging eveneens meer dan 2 procent omlaag, tot 39,49 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. Berenberg verlaagt koersdoel Shell
  2. Shell-topman duidelijk nog ontevreden over hoogte beurskoers

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Henri Nostradamus 1 april 2016 14:01
    Oliemarkt is als een krabbenmand. Ze gaan allemaal voor zoveel mogelijk productie. De prijs speelt allang geen rol meer - veel landen hebben geen alternatief voor de olie-inkomsten dus ze pompen maximaal. Qua olieprijs gaat Goldman dus wel gelijk krijgen en zien we binnenkort weer de 25$.

    HN
  2. Bangizwe 1 april 2016 15:16
    Henri: De prijs zal altijd een rol spelen. 10 miljoen vaten tegen 40 USD per vat of 9 miljoen vaten tegen 90 USD per vat. Ik denk dat ze daar allemaal wel voor zullen tekenen. En mochten ze niet tot een akkoord komen, en de energie sector begint te imploderen. Dan zal de financiële sector ook imploderen. En de wereldeconomie. Maar als Europeaan, als netto invoerder. Is het wel belangrijk dat je jezelf beschermt tegen hogere prijzen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.