Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kabinet gaat spionagegevoelige apps voor rijksambtenaren verbieden

Kabinet gaat spionagegevoelige apps voor rijksambtenaren verbieden
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Het kabinet gaat ambtenaren van de rijksoverheid binnenkort verbieden om apps uit landen "met een offensief cyberprogramma tegen Nederland en/of Nederlandse belangen" te installeren en gebruiken. Dit schreef staatssecretaris Van Huffelen dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het besluit van het kabinet volgt het advies van de AIVD. "De Rijksoverheid moet veilig zijn werk kunnen doen, ook via zijn mobiele apparaten", aldus Van Huffelen.

Vanaf nu wordt het gebruik van dit spionagegevoelige apps als TikTok ontraden. Op korte termijn wil de rijksoverheid mobiele apparaten die in dienst zijnde ambtenaren krijgen zo inrichten dat er alleen vooraf toegestane apps, software en/of functionaliteiten kunnen worden geïnstalleerd en gebruikt. 

Dit zijn dan zogeheten 'managed apparaten’, waarop spionagegevoelige apps dan niet zijn toegestaan.

"Uitzondering op de bovenstaande maatregelen geldt wanneer een dergelijke applicatie nodig is of kan zijn voor het uitoefenen van een primaire taak van een Rijksorganisatie. Hierbij kan worden gedacht aan inspectie en toezicht, opsporingsonderzoek of inlichtingen belang. Deze uitzondering zal in samenwerking met de departementen de komende periode verder worden uitgewerkt", aldus de rijksoverheid.

Recent deed de Europese Commissie TikTok al in de ban en ook Britse overheidsmedewerkers mogen inmiddels geen gebruik meer maken van deze app.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Kees1 22 maart 2023 17:47
    Ik snap niet dat ambtenaren Tik Tok op hun zakelijke mobiel hebben. Als je van je werk een mobiel krijgt, dan moet je die voor je werk gebruiken. Tik Tok past daar toch helemaal niet in.
    Als je in dat geval Tik Tok wilt gebruiken moet je zelf een mobiel kopen.
    Waarom zegt de overheid niet dat ambtenaren alle niet zakelijke apps van hun zakelijke mobiel moeten halen?
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links