Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Financials weer onderuit in licht lagere AEX
Beeld: Euronext

Financials weer onderuit in licht lagere AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen koersten maandag lager, maar de verliezen vielen mee. Financials waren opnieuw de kop van Jut.
 
Rond de klok van half elf daalde de AEX met 0,2 procent tot 720,96 punten.

"Overheden en centrale banken lijken er alles aan te doen om het vertrouwen zo snel mogelijk te herstellen", zei beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx, wijzend op de overname van Credit Suisse door UBS.

Aandeelhouders van Credit Suisse worden in aandelen UBS betaald en op basis van de slotkoers van vrijdag, wordt de overname gewaardeerd op 3 miljard Zwitserse frank, ofwel 0,76 frank per aandeel Credit Suisse.

Aandeelhouders zien door de overname hun investering grotendeels verdampen en een deel van de obligatiehouders staat zelfs volledig met lege handen. Vrijdag sloot het aandeel Credit Suisse in Zurich op 1,86 frank, terwijl er begin vorige week nog een koers van 2,75 frank op de borden stond. Vanochtend koerste het aandeel liefst 60 procent lager op 0,75 euro. Via een noodwet werden aandeelhouders van beide banken buitenspel gezet, waardoor geen toestemming voor de overname nodig was.

De Zwitserse centrale bank zal "substantieel extra liquiditeit" beschikbaar stellen, zo meldde Credit Suisse, dat eerder al 50 miljard frank kreeg toegezegd.

Zondag werd ook bekend dat de Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Bank of England, de Bank of Japan, Bank of Canada en de Zwitserse centrale bank acties coördineren om de liquiditeitsverschaffing voor de Amerikaanse dollar te verbeteren via bestaande liquiditeit swapovereenkomsten, met het oog op de stress in het financiële systeem.

Verstraete van Lynx zag verder dat de Amerikaanse president Joe Biden contact heeft gehad met Warren Buffett. "Wat precies besproken werd, is niet duidelijk, maar Buffett heeft in het verleden al meerdere malen miljarden gegeven aan de banksector toen die in zeer moeilijk vaarwater was terechtgekomen", aldus de expert van Lynx.

Beleggers kijken vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve deze week. De markt vraagt zich af of de Fed een renteverhoging aandurft en zo ja, hoe groot die stap zal zijn. Een nipte meerderheid van de markt verwacht dat de Fed de rentes ongemoeid laat.

"De volatiliteit op de beurzen zal deze week nog wel even aanhoudend", zo voorziet marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0658. De Amerikaanse tienjaarsrente daalt naar 3,343 procent en de Duitse Bund noteert onder de 2 procent.
 
De olieprijzen daalden met twee procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen koersten de defensieve waarden Ahold, Wolters Kluwer en RELX circa een procent hoger. ING was met bijna 5,5 procent verlies de grootste daler. ABN AMRO, sinds vandaag onderdeel van de hoofdindex, verloor 2,9 procent. NN en Aegon leverden tot anderhalf procent in.

In de AMX noteerde alleen flitshandelaar Flow Traders in het groen, met 3,0 procent. Vopak en Allfunds verloren 5 tot 6 procent.

In de AScX verloor Accsys krap 3,4 procent. 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

AMX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

ASCX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Oude School Econoom 20 maart 2023 10:50
    Zowel de FED als de ECB zijn al enige jaren de regie kwijt, noch bezitten zij de competentie om alert, tijdig en (des-)kundig te reageren op economische en financiele ontwikkelingen. Met “gratis geld” weggeven, konden zij goed “scoren”, maar nadenken over de consequenties? Tijd lost het wel op en anders kunnen wij altijd nog terugvallen op de burgers (lenders of last resort). Zij lopen steeds achter de ontwikkelingen aan en hebben geen duidelijk inzicht in de risico factoren. Eerst roepen FED en ECB dat er in de banken sector niets aan de aan hand is maar inmiddels moet de FED wel weer extra geld vrijmaken om enkele banken overeind te houden. Van de “gouden balansregel” hebben blijkbaar veel bankiers niet gehoord. De ECB heeft niet in beeld of haar Europese banken niet dezelfde mismatch “fouten” hebben gemaakt. Of het rente risico passend ingedekt hebben. Of, nu of in de toekomst, herfinanciering van overheidsschulden een probleem gaat geven tegen de hogere, stijgende rente percentages? Wie het weet mag het zeggen. Vraag mij af of zij dat in beeld hebben.
    Van de regeringen en ambtenaren hoef je niets te verwachten, die missen eveneens competentie en visie.
    De noodzakelijke redding van de Credit Suisse is een gekunstelde “bail out”. Echter er zijn nog meer Europese banken met dezelfde problemen: zwak management en zwak financieel (risk-) beheer.
    Het heeft veel te maken met “overmoedige” bankiers die op school onvoldoende algemene en bedrijfseconomische kennis opgedaan hebben en al helemaal niet van adequaat risk management hebben gehoord.
    Al met al, de geschiedenis lijkt zich weer te herhalen. Er is wel in plus, men vindt altijd wel weer een creatieve oplossing om het probleem voor enige tijd op te lossen, lees vooruit te schuiven, waardoor de beurzen na de “dip” weer kunnen stijgen. Ook dat heeft de geschiedenis geleerd. Dus… doe er je voordeel mee.
  2. forum rang 7 Ron Kerstens 20 maart 2023 11:43
    quote:

    Akkafietje schreef op 20 maart 2023 11:36:

    Zijn banken niet verplicht overheids obligaties te kopen ?
    Dat hebben banken ook gedaan. De Amerikaanse SVB had vnl US treasuries in bezit. Echter, als je langer lopend staatspapier als activa aanhoudt tegenover kortlopende verplichtingen (direct opvraagbare depositiegelden) dan loop je de kans dat je bij massale opvraging dat staatspapier tegen lagere koersen (vanwege de opgelopen rente) moet verkopen ipv ze aanhouden tot aflossing. Het hele verhaal bij de USA banken is een vertrouwensprobleem gevolgd door een liquiditeitsprobleem. Credit Suisse is een iets ander verhaal, dat is gewoon een rotte bank met veel schandalen, zakken vullende managers en slecht risicomanagement. een beetje zoals bijv de Deutsche Bank (die wel eens de volgende kan zijn).
  3. treasury t 20 maart 2023 12:11
    Het is een overname met een put optie.Immers komen de verliezen boven een bepaald bedrag uit moet de overheid tot 9 miljaard bijstorten.Daarnaast is door de overheid een garantie van CHF 100 miljard aan SNB gegeven t b v eventuele ongedekte liquiditeitssteun aan CS/UBS.

    Het is een overname echter 'afgedwongen' door de overheid/de situatie..De 'B.V. Zwitserland ' heeft UBS als saneerder aangesteld.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.