Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursblik: OCI last van lagere stikstofprijzen

Beursblik: OCI last van lagere stikstofprijzen
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) OCI zal last ondervinden van de lagere stikstofprijzen. Dit denken analisten in aanloop naar cijfers van de kunstmestfabrikant op dinsdag.

"De stikstofprijzen moeten nog een bodem bereiken en dat drukt de verwachtingen voor OCI in 2023", aldus analist Adrien Tamagno van Berenberg.

Volgens de analist hebben de stikstofprijzen de neiging snel te stijgen, maar ook weer snel te dalen. Dit zal volgens Tamagno ook het beeld zijn voor het afgelopen vierde kwartaal en begin januari, toen de prijzen op de laagste niveaus sinds juni 2021 stonden.

Berenberg denkt dat de prijzen onder druk blijven, voordat Amerikaanse en Europese kopers eind februari weer terugkeren naar de markt. Dit kan in het tweede kwartaal leiden tot een prijspiek.

Voor heel 2022 verwacht ING een aangepaste EBITDA van 4,0 miljard dollar, hetgeen dit jaar kan dalen tot 2,6 miljard dollar. "Stikstofmeststoffen zitten al sinds het derde kwartaal van 2022 in een neerwaartse trend", aldus analisten van ING, doordat Amerikaanse kopers een hand op de knip houden en de gasprijzen in Europa teruglopen. 

Ook Berenberg rekent voor 2022 op een EBITDA van 4,0 miljard dollar, maar is voor 2023 een stuk positiever dan ING met een prognose van 3,2 miljard dollar.

Desondanks liggen de prijzen nog steeds circa 100 procent boven de gemiddelde prijzen in de periode 2017 tot en met 2020. “Daardoor blijven de verwachtingen op korte termijn gunstig", aldus ING.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
OCI 75% zegt kopen 40 stemmen

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Fred Nek. 13 februari 2023 15:33
  quote:

  Bernard schreef op 13 februari 2023 12:43:

  De kas kost nu 49 euro vorig jaar 110 tot 120 euro . De kunstmest is dus met meer dan 50% gedaald.de prijs kan nog iets dalen. Ik ben zelf Boer verwacht deze week prijs rond 47 euro
  kalk ammon salpeter

  Nog steeds 2 x zo duur als twee jaar terug. Ik zie het nooit meer op dat nivo komen. Maar alle boeren wachten af. Ik ook.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

OCI

20,920 16:16
+0,390 +1,90%
Premium

OCI in de rode cijfers beland: is koersafstraffing terecht?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links