Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fed ziet noodzaak voor meer renteverhogingen - notulen

Fed ziet noodzaak voor meer renteverhogingen - notulen
Beeld: Federal Reserve

(ABM FN-Dow Jones) Leden van de Federal Reserve waren het er tijdens hun beleidsvergadering eind juli over eens dat ze de rentetarieven voldoende moeten blijven verhogen om de economie te vertragen en dat ze de rente waarschijnlijk op dat niveau moeten houden totdat duidelijk is dat de inflatie vertraagt. Dit bleek woensdagavond uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

Volgens sommige functionarissen noteren de tarieven nog steeds niet op een neutraal niveau, ofwel een niveau waarbij de economie noch geremd noch gestimuleerd wordt.

De Federal Reserve verhoogde eind juli voor de tweede maand op rij de federal funds rate, de  belangrijkste rente, met 75 basispunten tot een bandbreedte van 2,25 tot 2,50 procent. Het besluit werd unaniem aangenomen.

Fed-functionarissen concludeerden dat het nodig was om over te gaan naar een "restrictieve" beleidskoers.

De functionarissen waren het er tijdens de laatste vergadering over eens dat het noodzakelijk is om de rente tot een niveau te verhogen, waarbij de economie vertraagt en de inflatie, die ruim boven de doelstelling van 2 procent noteert, wordt bestreden.

De deelnemers waren wel van oordeel dat, naarmate de koers van het monetaire beleid verder verstrakt, het op een bepaald moment passend zal zijn om het tempo van de renteverhogingen te vertragen, "terwijl de effecten van de cumulatieve beleidsaanpassingen op de economische activiteit en de inflatie worden beoordeeld", aldus de notulen.

Eind september komt de Fed weer bijeen. Ambtenaren hebben gezegd dat meer renteverhogingen gepast zijn. Daarbij is sprake van een voortdurend debat over het al dan niet verhogen van de rente met 50 basispunten of opnieuw met 75 basispunten.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Watchful¤Eye 17 augustus 2022 22:57
    Ik lees GEEN nieuwe dingen in dit beursbericht. Notulen FED betreft verslaglegging van de FED beleidsvergadering die op 26 / 27 juli jl. (= geruime tijd geleden) plaatsvond. De volgende vergadering is op 20 / 21 september a.s. (duurt ook nog geruime tijd ..). Intussen krijgen we weer (veel) nieuwe data binnen (over de economie) zoals: inflatie, werkgelegenheid, loonontwikkeling, geopolitieke ontwikkelingen, energievoorziening etc. De FED zal al deze data bestuderen en op 21 september een (nieuwe) beslissing nemen (= 2 maanden na de vorige vergadering!). Uit de notulen van 26 / 27 juli kun je volgens mij geen concrete aanwijzing vinden over de uitkomst op 21 september. Dat hangt af van de data die binnenkomen en de beoordeling daarvan door de FED. Ik zou zeggen: "be calm" / "keep cool" en: over tot de orde van de dag en veel succes gewenst met beleggen ..
  2. Ikvraaghetmaar 18 augustus 2022 11:57
    Met een inflatie van 10% en een rente van net boven de 0, dus een reële rente van richting 10%, zijn we ver af van prijsstabiliteit. Feitelijk zou de rente minimaal een vergoeding voor de inflatie moeten zijn, anders is geld uitlenen verlieslatend. De huidige reële rente zorgt voor alleen maar meer vraag en meer inflatie. De inflatie kan op deze manier nog jaren duren, zeker nu er een loonprijsspiraal aan zit te komen. De gevolgen van de lakse politiek van de ecb en de overheden zullen ons nog veel ellende brengen de komende jaren.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links