Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olieprijs hoger gesloten

Olieprijs hoger gesloten
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gestegen.

Uit de data bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 5 augustus zijn gestegen met 5,5 miljoen vaten tot 432,0 miljoen stuks. 

De benzinevoorraden daalden met 5,0 miljoen vaten tot 220,3 miljoen vaten.

De voorraden stookolie en diesel stegen met 2,2 miljoen vaten tot 111,5 miljoen stuks. 

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 94,3 procent. Dat was 91,0 procent een week eerder.

De olieprijs stond woensdag in eerste instantie onder druk, na een opleving een dag eerder in verband met het stilvallen van de aanvoer van ruwe olie met circa 250.000 vaten per dag via het zuidelijke deel van de Druzhba-pijpleiding naar Hongarije, Tsjechië en Slowakije. 

Russisch staatsbedrijf Transneft zei dat Oekraïne de aanvoer heeft stopgezet omdat het land vanwege de Westerse sancties tegen Rusland de tranfervergoedingen uit Moskou niet kan accepteren. Transneft zei vervolgens dat de aanvoer zou worden hervat nadat Oekraïne had bevestigd dat het de betalingen had ontvangen voor de oliestromen naar Hongarije en Slowakije", meldde persbureau Reuters. 

Ondertussen drukt de vrees voor een recessie op de verwachte vraag naar olie, zei marktanalist Warren Patterson van ING. "De hogere prijzen gedurende een groot deel van dit jaar zouden ook hebben geleid tot enige vernietiging van de vraag", zei hij. Uit EIA data blijkt dat de impliciete vraag naar benzine in de VS deze zomer tot nu toe seizoensgebonden zwak was", voegde hij toe.

Uit cijfers van het American Petroleum Institute bleek dinsdag laat dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gestegen met 2,2 miljoen vaten, terwijl de benzinevoorraden daalden met 600.000 vaten en de distillaatvoorraden met 1,4 miljoen vaten stegen.

De septemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 1,6 procent hoger op 91,93 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 A21 gobelijn 14 juli 2022 06:09
  Olieprijs hoger gesloten
  Door ABM Financial News op 13 juli 2022 20:40

  (ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, hoewel uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week fors zijn gestegen.

  Uit de data bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 8 juli zijn gestegen met 3,3 miljoen vaten tot 427,1 miljoen stuks.

  De benzinevoorraden stegen met 5,8 miljoen vaten tot 224,9 miljoen vaten.

  De voorraden stookolie en diesel stegen met 2,7 miljoen vaten tot 113,8 miljoen stuks.

  De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 94,9 procent. Dat was 94,5 procent een week eerder.

  Het IEA stelde woensdag in zijn maandelijkse rapport dat de vraag naar olie dit jaar en volgend jaar waarschijnlijk lager zal uitkomen dan eerder gedacht als gevolg van hoge prijzen, druk op economische groei en uitval van de vraag buiten China, waar de vraag juist stijgt.

  Het IEA verwacht nu dat de vraag naar olie per dag in 2023 uitkomt op 101,32 miljoen vaten, 280.000 minder dan in een eerder raming. Voor dit jaar wordt uitgegaan van een 99,18 miljoen vaten, 240.000 vaten per dag minder dan eerder gedacht.

  Het aanbod per dag komt volgens de organisatie dit jaar 300.000 vaten hoger uit dan eerder voorzien op 100,1 miljoen, terwijl voor volgend jaar onverminderd een niveau van 101,1 miljoen vaten per dag wordt voorzien.

  De augustusfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 0,5 procent, ofwel 0,46 procent, hoger op 96,30 dollar op de New York Mercantile Exchange.
 2. forum rang 4 Gouden tijd voor de winterrally 27 juli 2022 22:04
  Shell verdient veel te veel. Shell moet met spoed 20 cent of meer terug geven aan burgers, boeren en ondernemers.
  Net zoals het Franse TotalEnergies.

  Shell verdient veel te geld over de rug van normale burgers, boeren en ondernemers. Wij betalen alleen voor de winst van Poetin en Shell.

  Bizar dat de overheid nog niet heeft ingegrepen. Te gek voor woorden dat dit gebeurd.
 3. forum rang 7 jan de vakman 5 augustus 2022 21:37
  Nou, bij het verhaal over de aex staat; rente vreugde van korte duur, dat kan je van de olieprijs ook wel zeggen, eventjes klom hij tot 90,69$,om daarna weer richting de afgrond te denderen, al deel ik de mening van de zegsman, op must read, vanmorgen, de olieprijs zal echt niet veel verder zakken, om de dood eenvoudige reden, dat steeds meer Opec landen, hun productie doel niet meer halen, afnemende vraag, zal in evenwicht worden gehouden, door afnemend aanbod!!
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links