Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Omzet Besi schiet tekort

Omzet Besi schiet tekort
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) BE Semiconductor Industries heeft in het tweede kwartaal van 2022 de eigen outlook niet gehaald, zoals analisten ook hadden verwacht. Dit bleek donderdag uit de kwartaalcijfers van de Duivense toeleverancier van de halfgeleiderindustrie.

CEO Richard Blickman wees op een tegenvallende vraag voor de duurste smartphones. En de vraag van Chinese klanten daalde met ruim 31 procent, als gevolg van overcapaciteit en coronamaatregelen.

Besi behaalde in het afgelopen kwartaal een omzet van 214,0 miljoen euro, een plus op kwartaalbasis van 5,7 procent. Zelf rekende het bedrijf vooraf op een stijging van circa 10 procent. De analistenconsensus mikte op een omzet van 225 miljoen euro, een plus van 11 procent. 

ING zei vooraf dat de orderinstroom het belangrijkste cijfer bij de kwartaalrapportage zou zijn. 

Besi boekte voor 153,1 miljoen euro aan nieuwe orders. Dat is beduidend minder dan de 182 miljoen euro waarop ING had gerekend.

Marge en winst

Besi behaalde een brutomarge van 61,0 procent, waar de onderneming uitging van 59,0 tot 61,0 procent.

De nettowinst bedroeg afgelopen kwartaal 75,6 miljoen euro, 12 procent meer dan in het eerste kwartaal. Analisten hadden op een nettowinst van 83 miljoen euro gerekend.

Besi behaalde in het eerste kwartaal een omzet van ruim 202 miljoen euro, wat 18 procent meer was dan een kwartaal eerder, en boekte toen voor 205 miljoen euro aan orders. De brutomarge kwam toen uit op 60,1 procent.

Outlook

Besi zei donderdag voor het lopende derde kwartaal te rekenen op een omzetdaling van 20 tot 30 procent op kwartaalbasis. De brutomarge komt uit tussen de 60 en 62 procent. 

"Of de huidige zwakte in de markt een tijdelijke pauze is of langer aanhoudt, is moeilijk te zeggen", aldus Besi, wijzend op de tegenstrijdige signalen voor de economie, op geopolitiek vlak en binnen de eigen sector.

De analistenconsensus mikt voor het derde kwartaal op een omzet van circa 206 miljoen euro.

Besi wil de kosten terugdringen en zal het bestand met tijdelijk personeel terugbrengen, zodat dit meer in lijn met de huidige orderinstroom komt. De operationele kosten moeten met 10 tot 15 procent dalen.

Verder verwacht Besi het lopende aandeleninkoopprogramma van 185 miljoen euro voor het einde van deze maand te kunnen afronden. Dan zal een nieuw programma starten van 300 miljoen euro, gelijk aan circa 7,5 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. Dit inkoopprogramma moet rond oktober 2023 afgerond zijn.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BESI 66% zegt kopen 85 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

BE Semiconductor Industries

44,590 10:52
+1,380 +3,19%
Premium

Besi: korte versus lange termijn

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links