Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Herstel in verschiet voor Wall Street

Herstel in verschiet voor Wall Street
Beeld: NYSE

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures voorspellen dinsdag een hogere opening voor Wall Street, na de kleine dip van maandag. De futures op de S&P 500 noteren richting de openingsbel tot 0,6 procent hoger.

Het sentiment blijft echter kwetsbaar, nu de obligatierentes weer oplopen na aardige macrodata uit de Verenigde Staten op maandag. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert dinsdag op 3,24 procent. Dat was eind vorige week 3,12 procent.

Een goed draaiende economie is inflatie-verhogend, volgens investment manager Simon Wiersma van ING, "en geeft daarmee opwaartse druk op de rentes als compensatie voor de inflatie".

Beleggers blijven zich focussen op hoe agressief de Federal Reserve de rente zal verhogen nu een recessie dreigt. Daarnaast komen het eind van de maand en het kwartaal eraan, wat de beweging op de aandelenmarkten verder kan beïnvloeden.

"Dat zal een niet geringe hoeveelheid herschikking van de portefeuille door institutionele beleggers wereldwijd betekenen", voorziet Jeffrey Halley van Oanda, en dus is de kans op volatiliteit groot.

S&P denkt dat de Amerikaanse economie dit jaar met 2,4 procent zal groeien en in 2023 in een recessie belandt. De werkloosheid zal daarbij oplopen naar 4,3 procent tegen het eind van volgend jaar, aldus de kredietbeoordelaar.

Op macro-economisch vlak is er dinsdag aandacht voor de Amerikaanse huizenmarkt en het consumentenvertrouwen. Economen verwachten dat het optimisme van consumenten in juni verder is afgenomen door de combinatie van oplopende inflatie en stijgende rentes.

De euro/dollar handelt vanmiddag op 1,0554. WTI-olie kost ruim 111 dollar en dat is 1,5 procent meer dan maandag.

Bedrijfsnieuws

Robinhood steeg maandag zo'n 14 procent, nadat persbureau Bloomberg meldde da cryptobeurs FTX de online broker zou willen overnemen. FX ontkent daar concrete plannen voor te hebben. Robinhood gaat dinsdag een 4 procent lagere opening tegemoet.

Nike presteerde afgelopen kwartaal boven verwachting, maar de marge stond wel onder druk als gevolg van de hogere kosten. In China nam de omzet opnieuw af en ook in thuismarkt Amerika behaalde de sportkleding- en schoenenfabrikant minder omzet. Het aandeel noteert voorbeurs 3 procent lager.

De dividendbetalingen van vier van de zes grootste Amerikaanse banken zijn maandag verhoogd, nadat de Federal Reserve aangaf dat de banken ook bij een stevige recessie kunnen blijven uitlenen. Goldman Sachs verhoogt het dividend het meest, van 2,00 naar 2,50 dollar. Het aandeel noteert in de voorbeurshandel een procent hoger.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager geëindigd. De S&P 500 index daalde 0,3 procent op 3.900,11 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 31.438,26 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent in het rood op 11.524,55 punten.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links