Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Brussel onderstreept belang ASML

Brussel onderstreept belang ASML
Beeld: ASML

(ABM FN-Dow Jones) Brussel gaat in de eerste helft van volgend jaar een Europese chipwet voorstellen en ASML zal een cruciale rol gaan spelen. Dit blijkt uit de woorden van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen maandag tijdens een bezoek aan ASML.

De ‘European Chips Act’ moet ervoor zorgen dat Europa zijn marktaandeel in chips uiterlijk in 2030 verdubbelt, ook op het vlak van de meest geavanceerde chips, aldus de Commissie-voorzitter. Dat betekent dat het mondiale marktaandeel moet stijgen van de huidige 10 naar 20 procent.

Volgens Von der Leyen kan dit bereikt worden door de Europese chipindustrie beter samen te laten werken. Zo moeten de onderzoeksactiviteiten in de sector beter worden gecoördineerd en moet Europa beter worden in het ontwerpen van chips. Ook stelt Von der Leyen dat de productiecapaciteit voor chips moet worden uitgebreid en is het belangrijk dat de steun die Brussel verleent om deze extra productiecapaciteit te ontwikkelen, wordt gecoördineerd.

Verder wees de Commissievoorzitter op het belang van meer samenwerking met het bedrijfsleven, "dat nieuwe Europese producten zal ontwikkelen waarin deze geavanceerde chips worden gebruikt."

Dat leidt volgens Von der Leyen tot meer hoogwaardige banen en nieuwe markten voor bedrijven.

"Een grotere Europese productie van chips is goed voor Europa, aangezien dit betekent dat we minder afhankelijk zijn van een paar Oost-Aziatische landen", volgens Von der Leyen, en "het is ook goed voor de rest van de wereld, aangezien de toeleveringsketens diverser worden."

Von der Leyen, die maandag samen met premier Mark Rutte ASML bezocht, gaf aan dat het bedrijf een belangrijke rol kan spelen bij de inspanningen van de Commissie om Europa op het gebied van technologie concurrerender en soevereiner te maken.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML 67% zegt kopen 21 stemmen

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Jopieklaploper 15 november 2021 18:04
  Voor onze electriciteit, en gas zijn we afhankelijk van het buitenland. Straks ook voor ons voedsel want ze jagen ook alle boeren weg uit dit land. Maar gelukkig hebben we straks wel genoeg chips. Nu bemoeit de Eu zich met ASML net alsof ze daar hulp nodig hebben van die achterlijke hotemetoten uit Brussel. Ik hoop dat Rutte zijn verstand gebruikt en ASML niet ook wegjaagt uit Nederland. De hoogovens zullen binnenkort ook wel verdwijnen dat is ook een vies bedrijf.
 2. forum rang 8 beleggertje2020 16 november 2021 00:38
  Allemaal veels te mooie woorden bij groot personeelsgebrek aan , monteurs, technici en ingenieurs voor het denkwerk en uitvoerend werk . Ik zie het nog gebeuren dat ASML fabrieken bijbouwt en dan achteraf zal blijken dat daarvoor nauwelijks tot geen technisch uitvoerend personeel meer beschikbaar is. Tja, dan krijgen ze hier toch een heel groot probleem ! Veels teveel managers en te weinig monteurs, technici en ingenieurs voor het echte werk . Dan krijg je hetzelfde effect als een ziekenhuis bijbouwen waar dan geen verpleegkundigen , dokters en specialisten meer voor te vinden zijn.
 3. forum rang 6 Thorgall 16 november 2021 05:27
  quote:

  Jopieklaploper schreef op 15 november 2021 18:04:

  Voor onze electriciteit, en gas zijn we afhankelijk van het buitenland. Straks ook voor ons voedsel want ze jagen ook alle boeren weg uit dit land. Maar gelukkig hebben we straks wel genoeg chips. Nu bemoeit de Eu zich met ASML net alsof ze daar hulp nodig hebben van die achterlijke hotemetoten uit Brussel. Ik hoop dat Rutte zijn verstand gebruikt en ASML niet ook wegjaagt uit Nederland. De hoogovens zullen binnenkort ook wel verdwijnen dat is ook een vies bedrijf.
  rutte die shell heeft weggejaagd? Volgens mij was dat een linkse rechter, wat klimaatgekkies, een onbetrouwbare ABP en de linkse oppositie.
 4. CEO Takeaway 16 januari 2022 22:27
  quote:

  Thorgall schreef op 16 november 2021 05:27:

  [...]rutte die shell heeft weggejaagd? Volgens mij was dat een linkse rechter, wat klimaatgekkies, een onbetrouwbare ABP en de linkse oppositie.
  er is wel een harde kern aan politici die puur aan geld denkt, en economie. (en aan verkiezingen)

  cultuur, belasting verminderen, soevereiniteit, je niet laten omkopen door grote farmaceutische bedrijven, moderatie wat betreft climate attacks op oliebedrijven , komen niet de gedachtegang voor.

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

ASML Holding

598,700 24 mrt
-18,600 -3,01%
Premium

ASML: dik in de prik

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links