Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Huawei brengt 5G-octrooien in rekening

Huawei brengt 5G-octrooien in rekening

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese techconcern Huawei gaat een "redelijke vergoeding" vragen aan smartphonemakers als Apple voor de toegang tot zijn voorraad draadloze 5G-octrooien. Daarmee creëert het het bedrijf mogelijk een lucratieve bron van inkomsten doordat het zijn wereldwijde voorsprong op het gebied van volgende generatie netwerken laat zien.

Huawei is eigenaar van 's werelds grootste portefeuille van 5G-octrooien. Het Chinese bedrijf komt met de stap op het moment dat de Verenigde Staten er alles aan doen om onderdelen van het bedrijf uit netwerkapparatuur te weren en de toeleveringsketen op slot te gooien. Het Chinese bedrijf wil betaald krijgen voor zijn patenten maar beloofde lagere tarieven dan concurrenten als Qualcomm, Ericsson en Nokia.

Huawei zou voor de periode tussen 2019 en 2021 ongeveer 1,2 miljard tot 1,3 miljard dollar aan patent- en licentievergoedingen moeten binnenhalen, zeiden leidinggevenden van het bedrijf. Ze zeiden daarbij niet specifiek welk deel daarvan voortkwamen uit 5G. De royalty's per telefoon zijn gemaximeerd op 2,50 dollar, zo werd gemeld.

Amerikaanse sancties

China's grootste technologiebedrijf wil zich meten met andere techgiganten op het gebied van onder andere verbonden auto's, slimme huizen en robotchirurgie. Over de vraag wie van 5G profiteert, wordt een strijd uitgevochten die qua omvang en reikwijdte in het niet valt bij de eerste wereldwijde octrooioorlog van de techindustrie, die over smartphones. Het is een netelige kwestie die steeds belangrijker wordt naarmate de wereld overschakelt op 5G.

Door de Amerikaanse sancties is de smartphonetak van Huawei zo goed als lamgelegd. Daarnaast belemmeren de beperkingen de netwerkdivisie van de onderneming, omdat veel landen apparatuur van Huawei deels of volledig uit het netwerk verbannen. Volgens Huawei zouden de Amerikaanse sancties geen invloed moeten hebben op de mogelijkheid om kruislicenties af te sluiten met Amerikaanse bedrijven, omdat die patenten openbaar beschikbaar zijn.

Het bedrijf wil de octrooiopbrengsten terugsluizen naar onderzoek om zijn positie in draadloze netwerken te behouden tegenover Ericsson en Nokia.

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Jopie1962 16 maart 2021 13:35
  quote:

  jan de vakman schreef op 16 maart 2021 13:30:


  Het lijkt mij dat je maar beter vriend kan blijven met deze topspeler in 5g, de nederlandse topper van dit bedrijf zegt dat van spionage absoluut geen sprake is, uncle Sam weet ook meer van je dan je denkt!


  Misschien is die nederlandse "topper" nu eenmaal niet slimmer. Natúúrlijk is er over en weer spionage aan de gang.
 2. Philippe61 16 maart 2021 17:31
  quote:

  jan de vakman schreef op 16 maart 2021 13:30:


  Het lijkt mij dat je maar beter vriend kan blijven met deze topspeler in 5g, de nederlandse topper van dit bedrijf zegt dat van spionage absoluut geen sprake is, uncle Sam weet ook meer van je dan je denkt!

  volstrekt oneens. en dat noemt zich vakman
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links