Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Uitzendbranche waarschuwt voor eenzijdige hervorming flexwerk

DEN HAAG (ANP) - De hervorming van de arbeidsmarkt moet niet alleen betekenen dat flexwerk wordt aangepakt. Daarvoor waarschuwt de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). De organisatie legde de verkiezingsprogramma's van verschillende politieke partijen op het gebied van arbeidsmarkthervorming langs de meetlat.

De ABU analyseerde de verkiezingsprogramma’s van VVD, CDA, D66, PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie en PVV. Daarbij gaat het om zaken als werk- en inkomenszekerheid, regulering uitzendbranche, arbeidsmigratie, een leven lang ontwikkelen en inclusieve arbeidsmarkt.

De ABU voorziet een waterbedeffect als de hervorming van de arbeidsmarkt niet integraal wordt opgepakt. In veel verkiezingsprogramma’s is volgens ABU te lezen dat flexibel werk duurder moet worden. Het gevaar dat er dan ergens anders problemen ontstaan is dan echter groot. Dit bleek volgens de bond na de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans in 2020. Die leidde tot een "ongewenste verschuiving" naar ongereguleerde flexibele arbeid. Veel mensen werden daarbij gedwongen om als zzp'er te werken.

Adviezen

Volgens de ABU hebben de politieke partijen zich de adviezen van de commissie-Borstlap ter harte hebben genomen. Die adviseerde onder meer het verschil tussen mensen in dienstverband en flexwerkers flink te verkleinen. Maar dat betekent ook dat een vast dienstverband minder vast moet zijn en dat de kosten voor mensen in vaste dienst omlaag moeten. Het is volgens de ABU ook niet alleen de uitzendbranche waar veranderingen nodig zijn.

De regulering van de uitzendbranche is volgens de ABU ook belangrijk. Daar wordt in de verschillende programma's ook op teruggekomen. Dan gaat het onder meer om strengere regels, een waarborgsom en meer controles. Wel merkt de ABU op dat weinig partijen pleiten voor meer controles van uitzenders die niet voldoen aan het keurmerk van de Stichting Normering Arbeid (SNA). Terwijl dit voor de ABU een cruciaal onderdeel is van de sluitende aanpak van malafiditeit.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
RANDSTAD NV

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. StoplossBurner 25 januari 2021 09:24
  Het verschil in de te betalen IB voor een werknemer en ZZP'er (eenmanszaak) wordt in ieder geval rap gedicht met afbouw zelfstandigentrek en voortdurende stijging van bijdrage ZvW. Waterbed effect is wat dat betreft al bezig met meer ZZP'ers die aan bovenkant markt zitten die overschakelen op een BV.

  In de verkiezingsprogramma's zal inderdaad weer 'gecherry-picked' worden waardoor een allesomvattende aanpak niet breed gedragen zal worden. Wellicht zal het na de coalitievorming leiden tot wederom een compromis wat er op neer komt dat dit dossier nog eens vooruit wordt geschoven en er links en rechts wat symptoombestrijding wordt gedaan (zoals nu bijvoorbeeld de ZZP'er wat zwaarder gaan belasten en de werknemer minder).
 2. forum rang 5 geobeo 25 januari 2021 09:59
  quote:

  StoplossBurner schreef op 25 januari 2021 09:24:


  In de verkiezingsprogramma's zal inderdaad weer 'gecherry-picked' worden waardoor een allesomvattende aanpak niet breed gedragen zal worden. Wellicht zal het na de coalitievorming leiden tot wederom een compromis wat er op neer komt dat dit dossier nog eens vooruit wordt geschoven en er links en rechts wat symptoombestrijding wordt gedaan (zoals nu bijvoorbeeld de ZZP'er wat zwaarder gaan belasten en de werknemer minder).


  Dat er niets mee gedaan gaat worden door welke partij dan ook maar is mij wel duidelijk. Als je de arbeidsmarkt in Nederland wilt hervormen moet je flink doorpakken en dat kan in ons politieke stelsel niet. Politieke partijen hebben daar geen enkele baat bij. Doormodderen wel. Kijk maar naar de VVD. Faal op faal op faal, maar als je de NOS aanzet lijkt alles prima te gaan en alles dat fout gaat is de fout van het volk of "pech". Waarom zouden ze moeite doen? Die winnen in maart gewoon weer de verkiezingen, juist omdat ze politiek helemaal niets gedaan hebben behalve marketing.

  Er is 1 hoofdreden, waarom "goed verdienende" ZZP'ers, ZZP'er worden: belastingvoordeel op de inkomsten belasting (box 1). Voor techneuten geldt dit nog sterker, omdat je dan ineens WBSO belastingkorting kunt aanvragen en kosten kunt aftrekken. Iedere programmeur/ingenieur die in loondienst werkt is belastingtechnisch gewoon idioot bezig.

  Een controle op verkapte loondienst bestaat feitelijk al vele jaren niet meer (het hele circus met de modelovereenkomsten is bureaucratische complexiteit die niets toevoegt). Ik bedoel: kijk maar naar de postbodes e.d.

  Je kunt belastingen voor eenmanszaken omhoog gooien, dan beginnen ze gewoon een BV en verhuren ze zichzelf van daaruit (zoals bijna al mijn techneut vrienden) of ze vertrekken naar het buitenland.

  Voorbeeldje, techneut in loondienst versus ZZP en ZZP vanuit BV. Techneut verdient 100k EUR per jaar:

  Loondienst: ongeveer 50k EUR naar de overheid (box 1 + zvw).
  ZZP met WBSO/S&O korting: grofweg 30k EUR naar de overheid (box 1 + zvw). Dit zal in de meeste gevallen nog veel lager zijn, aangezien zakelijke kosten af te trekken zijn (geen rekening mee gehouden).
  ZZP vanuit BV met minimaal DGA loon en WBSO: grofweg hetzelfde als hierboven.

  Verder zijn er leuke trucs als verhuizen naar Portugal en daar onder de NHR / HAVA als freelancer in (o.a.) Nederland werken. Dan betaal je effectief maximaal 15% belasting + premie volksverzekeringen met als bonus gratis zorg verzekering.
 3. StoplossBurner 25 januari 2021 12:40
  M.b.t. WBSO korting; die geldt dan net zo goed voor die persoon wanneer deze in loondienst zou werken. Sterker nog, wat ik zie bij grootbedrijven, zoals een ASML, dat er ook heel veel uren als WBSO uren worden geschreven die niks met innovatie hebben te maken, maar wel een leuke korting opleveren. Evenzo voor de zakelijke kosten; die kosten zouden ook in loondienst aftrekbaar zijn (maar dan voor de werkgever).
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

RANDSTAD NV 64,100 16 apr
+1,160
+1,84%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare