Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Energieopbrengst zonnepanelen in 2020 flink hoger dan verwacht

UTRECHT (ANP) - In 2020 was de opbrengst van zonnepanelen in Nederland bijna 8 tot 18 procent hoger dan verwacht, meldt de Universiteit Utrecht na berekeningen. Wel was de totale opbrengst iets lager dan recordjaar 2018.

De universiteit vergeleek de opbrengsten van de zonnepanelen met het door het KNMI gehanteerde langjarige gemiddelde van 1981 tot 2010. Daaruit bleek dat zonnepanelen het afgelopen jaar landelijk gemiddeld 12,6 procent meer hebben opgebracht. Die gemiddelde meeropbrengst is hoger dan 2019, toen was het 9,5 procent, maar minder hoog dan recordjaar 2018, waarin zonnepanelen ten opzichte van het langjarig gemiddelde 16,8 procent meer rendement hadden.

Hoewel in het hele land de opbrengst hoger was, profiteerde met name het zuiden. Vlissingen, dat vaak een hoog aantal zonuren telt, was koploper. Wat verder opviel, is dat de regionale verschillen minder groot zijn dan het recordjaar 2018. Normaal gesproken hebben zonnepanelen die aan de kust staan hogere rendementen, aldus de onderzoekers.

Warmterecord

Wel merken de onderzoekers op dat een warmterecord, zoals het afgelopen jaar het geval was, niet altijd goed is voor een zonnepaneel. Dat komt omdat een heet zonnepaneel niet optimaal presteert, aldus Wilfried van Sark, hoogleraar Integratie van zonne-energie aan de Universiteit Utrecht. "Een koude dag in mei is wat dat betreft eigenlijk gunstiger."

Voor de berekening van de energieopbrengst gebruikten de onderzoekers gegevens van het KNMI van alle meetstations in Nederland en gingen ze uit van een optimaal geplaatst zonnepaneelsysteem. Het afgelopen jaar droegen zonnepanelen voor bijna 5 procent bij aan de elektriciteitsvraag in Nederland.

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. EuroFool 7 januari 2021 12:57
  quote:

  Sprechhund schreef op 7 januari 2021 12:50:


  5% in totaal. En dan is dat ook nog de piekopbrengst op het moment dat energie maar weinig nodig is en er zelfs betaald moest worden om het aan het net terug te leveren.
  Dat plus feit dat je steeds minder terugkrijgt. Wachten is dus op echt betaalbare accu's zodat je ook zonloos er profijt van hebt.
 2. Bunder 17 april 2021 20:06
  Volgens mij worden de zonnepanelen steeds beter en rendabeler. De kosten zijn lager en iedereen die een bedrijf heeft gaat ze nu aanbieden. Daarnaast zie ik ook steeds meer gasloos bouwen, dat is net zoiets. Wat echt nu nog veel kost, maar in de toekomst goedkoper zal worden. Je huis op alleen zonne-energie en geen gas.
  Ook omdat je dan de warmte uit de bodem haalt, zoals geohita.nl/bodemwarmte/ doet, op die manier heb je minder energie nodig, minder zonnepanelen en meer warmte en dus energie uit andere bronnen. Ik verwacht van gasloos bouwen echt veel komende jaren. 2050 , Nederland van het gas af toch? Kan zomaar eens, de ideeën zijn er genoeg!
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links