Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

'Beursuitbater NYSE overweegt toch beursexit Chinese bedrijven'

'Beursuitbater NYSE overweegt toch beursexit Chinese bedrijven'

NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - Beursuitbater New York Stock Exchange (NYSE) overweegt naar verluidt alsnog om de notering van drie grote Chinese telecombedrijven te schrappen. De nieuwe stap, waar verschillende media melding van maken, volgt na kritiek van minister van Financiën Steven Mnuchin op het eerdere besluit om de noteringen van de bedrijven te beëindigen terug te draaien.

NYSE kondigde eerder deze week aan de notering van China Mobile, China Telecom en China Unicom Hong Kong te willen schrappen op last van de regering Trump. Die verbood vorige maand Amerikaanse investeringen in Chinese bedrijven die volgens Washington worden gecontroleerd of eigendom zijn van het leger in China. Daarbij werd gemeld dat de handel in de bedrijven tussen 7 en 11 januari zou worden opgeschort en het proces was begonnen om de noteringen van de bedrijven te schrappen.

Kort daarop gaf NYSE aan dat, na overleg met regelgevende instanties, anders is besloten. Een reden voor die draai werd niet gegeven. Nu zou dus door tussenkomst van Mnuchin weer een u-bocht zijn genomen. De drie bedrijven zouden als een bedreiging voor de nationale veiligheid van de VS worden beschouwd.

Marktwaarde

Indexleverancier S&P Dow Jones stelde op zijn beurt dat het de Amerikaanse aandelen van de drie Chinese telecomfirma's niet schrapt van zijn graadmeters, zoals eerder wel was bevolen. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de eerste draai van NYSE. Op de mogelijkheid dat de beursuitbater andermaal zijn koers zal veranderen, weigerde S&P Dow Jones commentaar te geven.

Het geharrewar over de notering heeft de drie Chinese bedrijven meer dan 30 miljard dollar aan marktwaarde gekost. China Mobile, China Telecom en China Unicom Hong Kong hebben hun primaire notering in Hongkong.

Peking zegt in een reactie te hopen dat de VS de wetten en marktregels zullen respecteren. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken berust de status van de VS als internationaal financieel centrum op investeerdersvertrouwen. De impact van beperkingen op de Chinese bedrijven zullen beperkt zijn. Daarentegen zullen de Amerikaanse belangen worden geschaad.

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links