Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Coronacrisis raakt omzet groothandelaar Sligro

Coronacrisis raakt omzet groothandelaar Sligro

VEGHEL (ANP) - Groothandelsketen Sligro heeft afgelopen jaar haast een vijfde minder omzet gedraaid door het coronavirus. Vooral de sluiting van veel horecazaken tijdens delen van het jaar zat het concern dwars, zo was al eerder duidelijk geworden. In het laatste kwartaal van 2020, toen de huidige lockdown van start ging, lag de omzet bijna een derde lager.

Sinds de laatste lockdown zijn consumenten, die in eerdere periodes tijdelijk bij de groothandels hun aankopen mochten doen, ook niet meer welkom. Bovendien moesten ook de restaurants van hotels dicht.

De totale omzet van Sligro bedroeg ruim 1,9 miljard euro. In 2019 kwam er nog net geen 2,4 miljard euro binnen bij Sligro, dat merkte dat de omzet in België wat harder terugliep dan in Nederland. Op de Belgische markt is Sligro echter een veel kleinere speler.

Besparingen

Wegens de omzetdaling heeft Sligro stevig in de kosten gesneden. Van de kleine 700 uitzendkrachten die voor de coronacrisis werkten voor de groothandelaar, werken er volgens financieel directeur Rob van der Sluijs nu slechts een handvol voor het bedrijf. Ook niet noodzakelijke investeringen stelt Sligro waar mogelijk uit.

"In algemene zin kan ik zeggen dat wij cash-flowneutraal konden ondernemen bij lagere omzetten, dus het geld stroomt niet de onderneming uit", zegt Van der Sluijs. Sligro maakte naast besparingen gebruik van het eerste en derde pakket aan loonsubsidies van de overheid. Van banenverlies bij de circa 5000 vaste werknemers is tot dusver geen sprake, verklaart de Sligro-bestuurder. "We willen die vaste kern behouden voor als de markt weer aantrekt."

Perspectief

Het herstel zal nog even duren, maar Sligro ziet door de vaccinaties perspectief voor herstel. Dat zal, gezien de waarschijnlijke verlenging van de lockdown, niet meer in het eerste kwartaal gebeuren. Maar mogelijk groeit de vraag bij horecabedrijven en cateraars vanaf het tweede kwartaal wel langzaam. "De consument gaat als het kan weer heel snel naar het terras, evenementen of het theater", voorspelt Van der Sluijs.

De omzetcijfers van Sligro zijn beter dan waar analisten in doorsnee op hadden gerekend. Zij gingen uit van opbrengsten iets onder de 1,9 miljard euro. Later deze maand komt Sligro met de volledige jaarcijfers.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Sligro

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Sligro Food Group 22,400 16 apr
+0,050
+0,22%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare