Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX op winst na hoopgevende brexitberichten

AEX op winst na hoopgevende brexitberichten

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam stond woensdagmiddag op winst. Ook de andere Europese beursgraadmeters zaten in de lift. Beleggers verwerkten onder meer berichten dat er dan toch eindelijk een Brits-Europees handelsverdrag voor na de brexit in aantocht is. Ook reageerden de markten op de weigering van de Amerikaanse president Donald Trump om het coronasteunpakket te ondertekenen. Trump wil meer steun voor de Amerikanen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond 15.45 uur 0,8 procent hoger op 622,50 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 930,65 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt dikten tot 0,8 procent aan.

Lidstaten van de Europese Unie treffen naar verluidt voorbereidingen om een overeenkomst over de toekomstige handelsrelatie met de Britten in te voeren op 1 januari. EU-lidstaten zouden ook klaar moeten staan om donderdag bijeen te komen, om een eventuele brexitdeal te bespreken die al woensdag kan worden gesloten.

Mutatie coronavirus

Onlangs kregen het beurssentiment nog een flinke knauw door de ophef over een Britse mutatie van het coronavirus. Inmiddels is duidelijk dat de bestaande coronavaccins ook werken tegen de nieuwe virusvariant. De grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk is ook weer open voor vrachtverkeer. Vrachtwagens worden toegelaten als de inzittenden negatief zijn getest op corona. Ook het vliegverkeer, treinverkeer via de Kanaaltunnel en veerboten zijn weer toegestaan voor noodzakelijke reizen.

Biotechnoloog Galapagos en winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield gingen aan kop in de AEX, met winsten van meer dan 3 procent. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway was de enige daler met een verlies van 0,6 procent.

MidKap

In de MidKap was Pharming de grootste stijger met een plus van bijna 6 procent. De aandelen van het Nederlandse biotechnologiebedrijf kunnen woensdag voor het eerst worden verhandeld op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM steeg ruim 2 procent, na de hervatting van het vliegverkeer met het Verenigde Koninkrijk. IAG, het moederbedrijf van British Airways, won meer dan 3 procent in Londen.

SBM Offshore won een kleine 2 procent. De maritiem oliedienstverlener heeft het contract met olie- en gasconcern Shell (plus 1,4 procent) voor de verhuur van een productie- en opslagschip (FPSO) met vijf jaar verlengd. Ook verwacht SBM verschillende verhuurcontracten met de Amerikaanse oliereus ExxonMobil te verlengen.

Stijgers

In Frankfurt behoorde Daimler tot de sterkste stijgers met een winst van bijna 3 procent. De Duitse eigenaar van Mercedes wil volgens zakenkrant Handelsblatt zijn vrachtwagenactiviteiten apart naar de beurs brengen.

De euro was 1,2214 dollar waard, tegen 1,2167 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 47,35 dollar. Brentolie klom 0,6 procent in prijs tot 50,41 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. Beursupdate: AEX op Wall Street
  2. AEX sluit lager in afwachting van Powell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Pieter Vandewalle 23 december 2020 16:38
    Grappig toch dat bij elk doembericht de beurzen een procentje zakken om dan telkens dagen aan een stuk te kunnen stijgen op hoop op een of ander compromis en uiteindelijk 10pct hoger eindigen bij een doorbraak, die dan eigenlijk een status quo betekent in het beste geval met de situatie voordien
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.