Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen terughoudend door onzekerheid brexitdeal

Beurzen terughoudend door onzekerheid brexitdeal

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam bleef vrijdag dicht bij huis. Ook de andere Europese beursgraadmeters lieten kleine koersuitslagen zien. De onzekerheid over het bereiken van een brexitdeal voor het einde van het jaar zorgde voor enige terughoudendheid bij beleggers. De markten verwerkten daarnaast de nieuwe recordstanden op Wall Street, die volgden op de toenemende hoop op een akkoord over extra coronasteun voor de Amerikaanse economie.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de plus op 626,01 punten. De MidKap verloor 0,4 procent tot 924,09 punten. De beurs in Frankfurt won 0,1 procent en Parijs bleef vrijwel vlak.

De hoofdindex in Londen klom 0,3 procent. Volgens de Britse premier Boris Johnson en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie wordt het moeilijk om nog tijdig een handelsakkoord te sluiten. Vooral op het vlak van visserij blijven Britse en EU-onderhandelaars het oneens. De gesprekken gaan vrijdag verder. De laatste dagen was er juist voorzichtig optimisme over de voortgang van de onderhandelingen.

Philips

Biotechnoloog Galapagos toonde wat herstel na de zware koersverliezen in de afgelopen twee dagen en stond bovenaan de AEX met een winst van dik 3 procent. Grootste daler was winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield met een verlies van 1,5 procent. Verzekeraar Aegon kampte met een adviesverlaging door Credit Suisse en zakte 1,1 procent.

Philips steeg 2,1 procent. Het zorgtechnologiebedrijf koopt het Amerikaanse BioTelemetry voor omgerekend 2,3 miljard euro. Philips denkt dat de maker van systemen voor het op afstand in de gaten houden van hartpatiënten volgend jaar al kan zorgen voor meer omzet en winst. Uitzender Randstad won 1 procent dankzij een adviesverhoging door JPMorgan.

Pharming

In de MidKap ging Pharming aan kop met een plus van 3,8 procent. Het biotechnologiebedrijf verwacht vanaf dinsdag ook op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq te verhandelen te zijn. Pharming maakte zijn plannen voor een tweede notering in de Verenigde Staten in oktober bekend. Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis sloot de rij met een min van 1,6 procent.

De euro was 1,2260 dollar waard, tegenover 1,2256 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 48,32 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 51,35 dollar per vat.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. Sloeki 18 december 2020 10:06
  Die Brexitdeal is een grote poppenkast.

  Als voor 31 december geen deal komt dan gaat hele zooitje in januari gewoon vrolijk door.

  If no trade deal is reached in the coming days and there is no extension to the transition period (the EU has not ruled out extending talks beyond Dec. 31 but the U.K. has repeatedly rebuffed the notion), then the U.K. and EU will have to trade on World Trade Organization (WTO) terms.
 2. Beurswijzer 18 december 2020 10:41
  quote:

  Stier de Beer schreef op 18 december 2020 10:27:

  Er komt een grote klap aan, ongetwijfeld bij de eerste of tweede flinke tegenvaller in het vaccinatieproces.

  Dan schrijven we '...Dit was ook wel te verwachten na de stijging van AEX400 naar AEX630 in 9 maanden tijd..."
  Inderdaad, of groot nieuws als: Beginnende beleggers failliet en miljarden door het putje door gemanipuleerd advies van zgn. zichzelf op een gemakkelijke manier verrijkende analisten.
 3. [verwijderd] 18 december 2020 10:43
  Brexitdeal ???
  Ik denk het niet, en hoop dat ze ons Europees goud e.d. uit Londen hebben weggehaald.
  De Britten halen onze magazijnen leeg nu.
  Volgende week onze beurs ?
  Geen vis of schapenvlees meer in de rekken ?

  En nu 200% vooruit met Europa !
  Maar doe geen toegevingen aan de Britten, ze hebben het lang genoeg gedwarsboomd.
  Sociaal Europa en Economische Europa,
  de Professoren weten er alles van.
  :)
  Miljarden verdwijnen er momenteel uit The Citty.
  Om dan over de Commenwaelt nog maar te zwijgen zeker?

  Iemand enig idee ivm de beurzen binnen enkele maanden?
  -Ze hopen natuurlijk dat de Euro valt,
  -...
 4. forum rang 4 geobeo 18 december 2020 11:34
  quote:

  Stier de Beer schreef op 18 december 2020 10:27:

  Er komt een grote klap aan, ongetwijfeld bij de eerste of tweede flinke tegenvaller in het vaccinatieproces.
  Welke tegenvallers? Ik verwacht helemaal geen tegenvallers, behalve alles dat al maanden bekend is:

  1. Vaccinaties helpen wellicht niet tegen verspreiding van het virus (alleen tegen ernstige symptomen). Is nog onbekend. Dus wellicht mondkapjes blijven dragen.
  2. Het duurt nog zeker tot september 2021 voor we de lockdown maatregelen kunnen terugdraaien en een flink deel van de bevolking het vaccin heeft. De rest van de wereld (meer corrupte landen) nog zeker tot 2024.
  3. Nederland is niet goed voorbereid en heeft de infrastructuur (koeling, transport, capaciteit zorgpersoneel, ICT systemen e.d.) niet op orde. Dus de bullshit NOS tweede kamer spreekbuis over klaar met vaccineren in maart 2021 kan de prullenbak in. Maar dat snappen we hopelijk allemaal sinds begin dit jaar al wel denk ik?
  4. Het vaccin is nog niet getest op lange termijn bijwerkingen of zeldzame bijwerkingen (combinaties met andere medicijnen, effect van vaccinatie nadat je corona gehad hebt, etc). Daar zullen er wellicht nog enkelen van boven drijven.
  5. We hebben een enorm geluk dat het virus zo vaccin-vriendelijk is. De buitenkant van het virus muteert niet snel (in tegenstelling tot bijvoorbeeld influenza) en is heel makkelijk herkenbaar voor een getraind immuunsysteem. Als corona een erge vorm van influenza was geweest, dan hadden we een veel groter probleem gehad.
  6. Lange termijn investeringen in zorg, vaccinatie R&D en microbiologisch academisch onderzoek blijven uit. De volgende pandemie (binnen 10 - 20 jaar gemiddeld) zal dus weer een economische ramp zijn. Volledig voorspelbaar. Wellicht hebben we de volgende keer minder "geluk" met een veel lastiger virus dan dit.

  Als je de bullshit propaganda negeert is dit alles al heel lang duidelijk en niet echt een verassing. Het probleem is dat iedereen "het nieuws" consumeert dat gewoon 1 hele dikke vette berg onzin gemixt met gebrek aan informatie en regelrechte politieke propaganda is.

  Doe er je voordeel mee op de beurs. Als je je informatie over het virus uit wetenschappelijke bronnen haalt en "het nieuws" negeert, is alles met weken/maanden voorsprong perfect voorspelbaar. Zo hebben we nu de black Friday piek) en hebben we rond 15 januari de kerst / nieuwjaarspiek (met uiteraard verlenging van maatregelen) + opnieuw het nieuws dat de vaccinaties toch iets later gaan beginnen dan verwacht. Daarop volgend voor het einde van januari nieuws over dikke vette nieuwe steun pakketten en nieuwe all time highs op de beurs.

  Rond Februari / Maart, geholpen door steun pakketten totale euforie, omdat de vaccinaties lekker op gang beginnen te komen, met in April / Mei een reality check dat er voor de feitelijke economische ramp en corona-regels eigenlijk nog niets veranderd is.

  Heerlijk handelen zo. Heb nog nooit zo veel winst gemaakt.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links