Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Nederlandse banken: dividendban moet overgaan in maatwerk

AMSTERDAM (AFN) - De oproep van de Europese Centrale Bank (ECB) aan Europese banken om wegens de coronacrisis geen dividend uit te keren, kan bij Nederlandse kredietverstrekkers op steeds minder begrip rekenen. Het gaat om een generieke maatregel, terwijl acht maanden na het begin van de crisis per bank moet worden bekeken of winstuitkeringen te grote risico's met zich meebrengen.

"We zijn in afwachting van wat de ECB zal besluiten, maar ik denk in algemene zin dat we snappen dat dit is gedaan in het grote crisisjaar. Vooruitkijkend, moeten we kijken naar wat wel en niet nodig is", zei Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken.

De ECB vroeg banken eind maart om tijdens de coronacrisis geen dividend uit te keren. Volgens de toezichthouder kunnen financiële instellingen dat geld beter achter de hand houden om een extra buffer te hebben, waarmee bijvoorbeeld verliezen op nooit terugbetaalde leningen worden opgevangen. Ook de inkoop van eigen aandelen was uit den boze.

De Nederlandse BNG Bank, die vooral aan gemeenten en andere publieke of semipublieke organisaties leent, kijkt ook uit naar het moment dat de algehele dividendban eindigt. "Ik begrijp dat je in zo'n historische crisis een beroep doet op solidariteit en de oproep doet dat je goed gekapitaliseerd blijft", zegt bestuursvoorzitter Gita Salden. "Maar ik vind het op een gegeven moment wel gezond dat je afscheid neemt van generieke maatregelen. Ik heb gemeenten als aandeelhouders en als die op dit moment iets kunnen gebruiken dan is het wel dividend."

Saldens wens gaat mogelijk binnenkort in vervulling. Tegenover zakenkrant Financial Times liet ECB-directielid Yves Mersch weten dat banken volgend jaar mogelijk weer winst mogen uitkeren, op voorwaarde dat ze er financieel goed voor staan.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Knarf 25 november 2020 21:57
    Ik zou ook graag een bankvergunning willen. Geld creëren uit het niets. Leningen verstrekken en daar rente over vangen. Mocht het mis gaan heb ik een centrale bank achter me staan die slechte leningen graag opkoopt. Gewoon makkelijk geld verdienen toch. Wie weet is er nog een Zwitserse bank die mij als CEO kan aannemen. Gemaakte fouten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
  2. forum rang 8 drooglegging 26 november 2020 06:54
    Nog meer regelgeving, nog meer uitsplitsing, nog meer onduidelijkheden, de ECB gaat het maar wat druk krijgen, op termijn nog eens 4k medewerkers erbij om dit in goede banen te leiden.

    Ik heb geen crypto munten, maar 2021 kan weleens de doorbraak worden van versnelde, legale invoering simpelweg omdat de consument dat wil.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

ING Groep

11,588 17:35
+0,306 +2,71%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links