Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Helft winst Shell in rook op

Helft winst Shell in rook op

DEN HAAG (AFN/BLOOMBERG) - Shell heeft in het afgelopen kwartaal de helft van zijn nettowinst in rook op zien gaan. De Nederlands-Britse olie- en gasgigant kampte naar eigen zeggen met moeilijke marktomstandigheden op het gebied van chemie en raffinage en vooral de lagere gasprijzen.

De winst zakte in het tweede kwartaal naar een kleine 3 miljard dollar, van ruim 6 miljard dollar een jaar eerder in dezelfde periode. De aangepaste winst was bovendien een stuk lager dan de laagste verwachting van analisten die het bedrijf volgen. In de olie- en gasmarkt wordt doorgaans vooral gekeken naar de aangepaste winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten, de zogeheten ccs-winst. Ook die was met 3,5 miljard dollar een stuk lager dan gedacht.

De omzet zakte van 90,5 miljard dollar naar 83,7 miljard dollar. Topman Ben van Beurden wees in een toelichting op de sterke kasstroom van het bedrijf, ondanks wat hij "volatiele winst" noemde. Volgens hem zijn de doelstellingen voor de periode tot 2020 haalbaar, mede door de sterke productietak.

Branchegenoten

Shell kondigde verder aan te starten met de volgende ronde van zijn aandeleninkoopprogramma, ter waarde van 2,75 miljard dollar. Het bedrijf investeert verder in een project in de Golf van Mexico.

Eerder kwamen ook de Europese branchegenoten al met over het algemeen tegenvallende cijfers. Ook Total, Eni en Equinor hadden last van de lagere energieprijzen. BP onttrok zich aan dat beeld door fors meer op te pompen dan verwacht. Shell houdt zich meer dan de branchegenoten bezig met gas.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

SHELL PLC

28,090 17:39
+0,495 +1,79%
Premium

Koersdoel Shell fors verhoogd

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links