Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Uitstootregels kosten automakers miljarden'

'Uitstootregels kosten automakers miljarden'

BAZEL (AFN) - Europese automakers raken de komende jaren tot wel 7,4 miljard euro aan winst kwijt. Dat komt omdat ze moeten voldoen aan de strengere uitstootregels in de Europese Unie, schrijft de Zwitserse bank UBS in een rapport waar The Financial Times over schrijft. Volgens de bank zijn de gevolgen van de regels onderschat.

Europa heeft bepaald dat nieuwe auto's over twee jaar gemiddeld 95 gram CO2 per kilometer mogen uitstoten. Dat betekent volgens analisten van de bank dat de automakers de uitstoot met een vijfde moeten beperken. Tegelijkertijd stijgt de uitstoot omdat diesel uit de gratie is. Dieselmotoren stoten minder CO2 uit dan benzinemotoren.

Met name Peugeot dreigt flink minder winst te maken. Volgens UBS kan het Franse concern een kwart van de winst kwijtspelen omdat het sterk op de Europese verkopen leunt. Fiat Chrysler levert een vijfde van de winst in en Volkswagen en Renault spelen respectievelijk 13 procent en 10 procent kwijt, verwachten de analisten van UBS.

Als de gemiddelde uitstoot te hoog is, moeten automakers een boete betalen. UBS voorziet dat alleen Fiat Chrysler dat moet doen omdat dat bedrijf te weinig elektrische auto's in zijn planning heeft.

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Bowski 3 april 2019 17:57
  Als de automakers nu gewoon naar de geest van de regels handelden, namelijk auto's maken die minder dan 95 g/km CO2 uitstoten zouden ze géén problemen hebben.
  Een Suzuki Swift verbruikt 94 g/km en voldoet er al aan.
  Waarom kunnen VW, Audi, Mercedes dat niet???

  Maar men wil perse loodzware dikke auto's verkopen... en dan moeten ze dat compenseren met allerlei dure truucjes: autofans.be/reportages/varia/39229-wa...

  Eigen schuld - dikke bult zou ik zeggen.

  De oplossing is dat ze lichte Personal cars gaan maken. 2 grote fauteuils is voor de meeste gevallen genoeg.
  Grote gezinnen hebben natuurlijk meer nodig, en moeten dus een speciale duurdere auto aanschaffen: daar hebben ze dan ook de kinderbijslag voor.

2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links