Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AkzoNobel wint zaak tegen Elliott

AMSTERDAM (AFN) - Verf- en chemiebedrijf AkzoNobel heeft een rechtszaak gewonnen tegen een groep opstandige aandeelhouders onder leiding van Elliott Advisors. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam wees alle eisen van de beleggers, die openstaan voor een overname van Akzo door branchegenoot PPG Industries, af.

De groep onder aanvoering van het activistische Elliott was boos over de resolute afwijzing van de Amerikaanse avances. Ze eisten onder meer een buitengewone aandeelhoudersvergadering om te kunnen stemmen over het lot van president-commissaris Antony Burgmans, die in hun ogen de boosdoener was.

De rechter zag ook niets in de eis om één of meer supercommissarissen aan te stellen.

Snel geld

AkzoNobel betoogde bij de zitting vorige week dat de aandeelhouders vooral gedreven waren door ,,snel geld". Vervanging van Burgmans zou hen bovendien niet helpen, omdat het besluit PPG de deur te wijzen unaniem was genomen.

Daar komt bij dat het op poten zetten van een eventuele buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) veel voeten in de aarde heeft en lang gaat duren. Volgens de wet moet minimaal zes weken uit worden getrokken om aandeelhouders te informeren over een bava. Volgens de interne regels heeft Akzo ook nog recht op een uitstel van de responstijd van zes maanden.

PPG-topman Michael McGarry zei tijdens de zitting nog steeds in een samensmelting te geloven. Hij heeft aangegeven op de dag na de uitspraak te vergaderen over het vervolg van de strategie ten aanzien van Akzo. Er is haast geboden, omdat PPG vóór 1 juni een officieel biedingsbericht moet indienen. PPG is ook naar een andere rechter gestapt om die deadline te verschuiven.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Akzo Nobel

Gerelateerd

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 29 mei 2017 19:01
  Dit zal ons nog lang heugen, de hele AEX en minicap wordt feitelijk onverkoopbaar, investeerders gaan zich terug trekken uit ons Kikkerlandje.

  Daarbij het feit dat die Burgmans synoniem staat voor "ons kent ons"...het old boys network, protectionisme en andere niet marktconforme omstandigheden.

  Hoe kun je nou genoteerd zijn op 50 euro en een bod afslaan van 95 euro? als aandeelhouder moet je hier snel wegwezen en lering voor de toekomst trekken....
 2. [verwijderd] 29 mei 2017 19:07
  Morgen voorbeurs 105 euro om het af te hameren, het bedrijf wil niet, de aandeelhouders willen heel graag!

  Een verfbedrijf is juist beter uit bij een duurzame samenwerking of overname, duurzamer worden en de marges verdubbelen de komende 4 jaar(Akzo)....lijkt mij bijna onmogelijk!

  Dit wordt een template voor de hele AEX, jammer jammer jammer!
 3. BASF en BAYER kopen 29 mei 2017 19:12
  kzo wint zaak over bod PPG
  19 min geleden
  AkzoNobel heeft een zaak voor de Ondernemingskamer gewonnen. De rechter vindt dat het verf- en chemieconcern zorgvuldig heeft gekeken naar het overnamebod van het Amerikaanse PPG Industries.

  De Ondernemingskamer stelt ook dat AkzoNobel geen aandeelhoudersvergadering hoefde te houden, waar het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans aan de orde zou komen. De rechter plaatst wel vraagtekens over de manier waarop het Nederlandse concern zijn aandeelhouders heeft geïnformeerd, maar koppelt daar geen maatregelen aan.

  Elliott
  AkzoNobel was voor de Ondernemingskamer gesleept door een groep opstandige aandeelhouders onder leiding van Elliott. Deze Britse belegger is ontevreden, omdat het verf- en chemieconcern drie keer een overnamebod van PPG heeft afgewezen.

  Elliott meent ook dat president-commissaris Burgmans en topman Büchner niet serieus in gesprek wilden gaan met PPG. Het laatste overnamebod van de Amerikaanse branchegenoot bedraagt €96,75 per aandeel AkzoNobel. Dat komt in totaal neer op €26,9 miljard.

  Vervolg
  PPG-topman Michael McGarry zei vorige week tijdens de zitting voor de Ondernemingskamer nog steeds in een samensmelting te geloven. Hij heeft aangegeven morgen te gaan vergaderen over het vervolg van de strategie ten aanzien van Akzo. Er is haast geboden, omdat PPG vóór 1 juni een officieel biedingsbericht moet indienen. PPG is ook naar een andere rechter gestapt om die deadline te verschuiven.
 4. DanielEigen 29 mei 2017 19:25
  Te bizar voor woorden. Dat je als eigenaar van een bedrijf (aandeelhouder) niet bepaalt welke kant het bedrijf op gaat. De tijdelijke man die er zit mag dus gewoon bepalen dat hij niet luistert naar de eigenaren..

  Gewoon dat vijandig bod doen (wat zelfs een paar euro lager kan zijn) en je haalt alsnog met gemak het bedrijf binnen.
 5. [verwijderd] 29 mei 2017 19:41
  De vraag is toch of Elliot een lange termijn aandeelhouder is of niet?
  Welke belangen worden door wie vertegenwoordigd in dit geheel?
  Hoe lang is deze zo met het lot van Akzo begane aandeelhouder erbij?
  Ik heb vraagtekens. En zullen we hier afspreken dat het oordeel van de Rechtbank gewoon wordt geaccepteerd?Door iedereen!!Geen gedoe over complotten, old boys en meer van dat soort dingen. Niet ieder vonnis van een rechtbank is zoals je het zou willen. Zo werkt het en zo hoort het ook.Morgen Akzo kopen.
 6. erjee-ff 29 mei 2017 19:54
  quote:

  winstenverlies schreef op 29 mei 2017 19:41:

  De vraag is toch of Elliot een lange termijn aandeelhouder is of niet?

  Deze vraag was geen onderdeel van de procedure bij de ondernemingskamer. Dus ik snap niet helemaal waarom jij 'm relevant vindt. Anders dan dat het jou helpt om in het frame te stappen van mensen als Burgmans, Büchner en Kamp.
 7. TimCh 29 mei 2017 19:58
  www.parool.nl/binnenland/akzonobel-wi...

  Relatie normaliseren
  Akzo moet zich volgens de rechter beraden op stappen om de relatie met aandeelhouders te normaliseren. Maar de Ondernemingskamer houdt in het midden of er sprake is van onbehoorlijk bestuur, dat moet in een enquête-procedure gebeuren. Die hangt weer sterk af of PPG een vijandig bod zal doen. Tot dan ziet houden de rechters de zaak aan."

  PPG moet volgens de beursregels voor 1 juni een definitief bod doen, of anders zes maanden op de handen gaan zitten. De Amerikanen lieten vorige week al weten op dinsdag daarover een besluit te zullen nemen.
 8. [verwijderd] 29 mei 2017 20:01
  quote:

  erjee-ff schreef op 29 mei 2017 19:54:

  [...]
  Deze vraag was geen onderdeel van de procedure bij de ondernemingskamer. Dus ik snap niet helemaal waarom jij 'm relevant vindt. Anders dan dat het jou helpt om in het frame te stappen van mensen als Burgmans, Büchner en Kamp.
  De vraag heeft niets met de procedure te maken en was ook als zodanig niet bedoeld.Ik stelde die vraag en ben benieuwd naar het antwoord.In het frame stappen begrijp ik niet. Ik denk zelf na en stel vragen. Op die manier hoop ik informatie te verzamelen.
 9. Mr sponge 29 mei 2017 20:52
  In de US worden de koersen steeds verder opgeklopt. En in Nederland worden de koersen vaak omlaag gemanipuleerd(voor mijn gevoel).
  Nu worden er jaarlijks Nederlandse bedrijven opgeslokt door een Amerikaanse partij. En ja, die overname betalen ze dan met de opgeklopte aandelen.
  Erg jammer dat onze pensioenfondsen niet meer in Nederlandse bedrijven beleggen. Dat zou de koersen fors ondersteunen. Nu ben je bij een overname bod bijvoorbaat overgeleverd aan grootaandeelhouders uit het buitenland. Waar vindt je nog aandeelhouders met een lange termijn visie die ook kijken wat goed is voor Nederland...
 10. MartijnN1932 29 mei 2017 23:51
  Mr Sponge, Hoeveel Bedrijven heeft Akzo zelf wel niet overgenomen in de laatste jaren?

  Akzo is groot geworden door overnames ( grote overnames) in het buitenland.
  alles wat hier gebeurt is zo hypocriet als het maar kan.

  NL klaagt over het genoemde protectionisme van TRUMP, maar zelf zijn we nog erger, als aandeelhouders geen bestuur meer terecht kunnen wijzen, dan zijn we onderhand niets anders meer dan een stille partner die geld mogen geven en met lijdensogen mogen toezien als een bedrijf ten onder gaat.

  Ondertussen zijn we de afgelopen jaren sinds de kredietcrisis er wel op aangesproken dat wij als aandeelhouders meer verantwoording moeten nemen, voor bijvoorbeeld de excessieve bonussen enz..

  Maar goed blijkbaar kan een RvC gewoon zijn gang gaan en alles doen wat zij wilt, daar volgens de ondernemerskamer aandeelhouders geen rechten hebben, maar alleen plichten..

 11. forum rang 4 taurus86 30 mei 2017 07:56
  Nu gaat AKZO doorbijten. De langetermijnstrategie (Yes, Coatings/No, Chemicals) wordt verder uitgerold. PPG Coatings gaat worden uitgerookt in Europa en wellicht ook in Azië.
  De aandeelhouder zal niets tekort komen. De goudmijn aan kennis en ervaring zal een goed rendement blijven produceren. Met dank aan UV, Zuurstof en Kleur.
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Akzo Nobel

67,340 17:37
-1,140 -1,66%
Premium

AkzoNobel slaat herstelpad in

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links