Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarde bitcoin overstijgt goudprijs

NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - De enorme populariteit van de bitcoin heeft de virtuele munt de afgelopen dagen voor het eerst duurder gemaakt dan goud. De bitcoin is in trek door een enorme vraag uit China, en door verwachtingen over soepelere regelgeving in de Verenigde Staten.

De bitcoin was vrijdagochtend ongeveer 1275 dollar waard, terwijl 1228 dollar moest worden neergeteld voor een troy ounce goud (circa 31 gram). Donderdag bereikte de bitcoin met 1293 dollar zijn hoogste waarde ooit.

Dat de bitcoin goud voorbij is, heeft vooral een symbolische mijlpaal. De waarde van de doorgaans zeer volatiele bitcoin is dit jaar al meer dan een derde gestegen en ligt nu ruim driemaal hoger dan een jaar geleden, ondanks maatregelen van de Chinese overheid om te voorkomen dat kapitaal massaal het land uitstroomt. De bitcoin is populair onder Chinezen als middel om valutarestricties te omzeilen.

De bitcoin is momenteel ook een gewild beleggingsobject, omdat er veel politieke en economische onzekerheid in de wereld is. Daarbij speculeren beleggers op een versoepeling van de regels voor de bitcoin door de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

Het elektronische betaalmiddel bestaat sinds 2009 en is niet onomstreden. De bitcoin wordt ook veel gebruikt door criminelen, vooral dankzij de mogelijkheid om er volstrekt anoniem betalingen mee te verrichten.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BTC/CHF
BTC/EUR
BTC/USD
Gold World Spot (USD)

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. Hugo44 3 maart 2017 11:09
  Ik ga geen uur besteden aan het weerleggen van 'feiten' die in dit artikel worden genoemd, maar toch even een paar: 'volstrekt anoniem' is onzin, toen ik bitcoins kocht moest ik mij legitimeren bij Coinbase, waar ik vervolgens geld naar heb overgemaakt en daarvan weer bitcoins gekocht. Vervolgens kan ik wel min of meer anoniem bitcoins naar anderen overmaken, maar 'het systeem' houdt de transacties wel bij, dat is het hele idee van bitcoin.
  Er zullen best criminele activiteiten in bitcoin worden betaald, maar voor mij was het vooral een manier om geld van mijn bankrekening te halen en om te zetten in iets wat ik zonder tussenkomst van banken internationaal kan gebruiken. Geld op de bank is namelijk niet van mij, de bank kan dat geld verliezen en de overheid kan het confisqueren.
  De regels voor bitcoin zijn in China niet streng, er is wel een transactiebelasting ingevoerd, waardoor het aandeel van China in alle transacties is teruggelopen. In allerlei landen met een zwak financieel systeem is interesse in bitcoin, bijvoorbeeld Venezuela, India, Argentinië.
  In Nederland moet je bitcoins opgeven bij de belasting, tenminste als je vermogen boven een bepaalde grens zit.

  Het feit dat een bitcoin nu meer waard is dan een ounce goud is een leuk feitje, maar bitcoins hebben niets met goud van doen. De waarde van bitcoins en goud worden beide wel in dollars uitgedrukt.
 2. Edwards01 3 maart 2017 12:45
  quote:

  MaxR schreef op 3 maart 2017 11:06:

  Oke dus een kilo goud is dus nu minder waard als een kilo niets.

  Achterlijk.
  Goud word uitgedrukt per in $/oz ,1 BTC kost in $ meer dan 1 oz goud.
  1 kilo goud kost wel ruim meer dan 1 BTC.
  Voor de prijs van 1 kilo zal de BTC nog een heel pak meer moeten stijgen dus.
  De totale marktkapitalisatie van de BTC zit momenteel rond de 20 miljard $ of nog net geen 3 $ per persoon op de aarde.
  Ik zit boven dit gemiddelde.
 3. Woudsehoeve 3 maart 2017 13:28
  De vergelijking Goud en bitcoin is eigenlijk wel correct.
  Geen van beide genereren een toegevoegde waarde.
  Op naar de kilo prijs.

  @Studentenrekening:
  Stroom genereren met zonnepanelen en vervolgens omzetten in bitcoins kon wel eens winst op leveren. Zonnestroom kost nu iets van 8 cent per kWh. Als die kWh verbruiken 19 cent oplevert? 50% winst.
  Ter vergelijking SDE+ levert maar 0.11 cent ex op, maar is wel 15 jaar vast.
 4. Hierdiepoen 3 maart 2017 19:12
  quote:

  Woudsehoeve schreef op 3 maart 2017 13:28:

  De vergelijking Goud en bitcoin is eigenlijk wel correct.
  Geen van beide genereren een toegevoegde waarde.
  Op naar de kilo prijs.

  @Studentenrekening:
  Stroom genereren met zonnepanelen en vervolgens omzetten in bitcoins kon wel eens winst op leveren. Zonnestroom kost nu iets van 8 cent per kWh. Als die kWh verbruiken 19 cent oplevert? 50% winst.
  Ter vergelijking SDE+ levert maar 0.11 cent ex op, maar is wel 15 jaar vast.
  Mining van 3600 bitcoins per dag kost tegenwoordig ca 131GWh/dag wat neerkomt op ca. 35MWh per bitcoin. In de US cost 1MWh elektriciteit ca 150$. Het genereren van 1 bitcoin kost dus 5250$.
 5. nederhoed 6 maart 2017 11:16
  @Hugo44: inderdaad 1 bitcoin en 1 ounce goud hebben weinig met elkaar te maken. Aangezien een ounce een willekeurige eenheid is.

  Wat interessanter is, is dat de marktwaarde van alle bitcoins hoger ligt dan de marktwaarde van al het zilver op de wereld. Als je beide ziet als een commodity, geeft "de markt" nu een hogere waardering aan Bitcoin dan aan zilver.

  De commodity Bitcoin is een instrument dat je kunt gebruiken om waarde over de wereld te versturen. Het is vluchtiger dan zilver (gewichtloos) en programmeerbaar, waardoor het in volledig geautomatiseerde ketens toegepast *kan* worden als betaalmiddel. In die vorm, is het een smeermiddel voor wereldhandel: boekhouding en waardeoverdracht smelten samen.

  Of dit gaat gebeuren en of het de verwachting waar maakt, dat blijft natuurlijk de vraag.

  Als je dat niet ziet gebeuren, is €1200 een bizar hoge prijs voor "niets" (@MaxR). Als je je dat wel kunt voorstellen, kan het nog veel meer waard worden.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. BTC/CHF mei '20
  6.865,7200
  0,00% 0,0000
 2. BTC/EUR 02 dec
  16.164,21
  +0,44% +70,02
 3. BTC/USD 02 dec
  17.018,96
  +0,51% +87,06
 4. 1.797,80
  -0,30% -5,50

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links