Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Dijsselbloem: pijn zit in veel onderwerpen

Dijsselbloem: pijn zit in veel onderwerpen

BRUSSEL (AFN) - Op veel punten zijn Athene en zijn geldschieters het nog niet eens. ,,De pijn zit hem in heel veel onderwerpen'', zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, voorafgaand aan het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) donderdagmiddag in Brussel.

Er is nog geen akkoord tussen alle partijen, aldus de minister. Wel ligt er een voorstel op tafel van de drie geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds). Het is nu kijken wat de Griekse reactie daarop is, zei Dijsselbloem.

Hij zei verder dat er niet is gesproken over noodscenario's. ,,We zijn zo druk met elkaar in gesprek dat we dat niet hebben gedaan. En dat ga ik ook niet doen mét de Grieken aan tafel.''

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. EmileB 25 juni 2015 14:44

    By Andreas Kissler and Andrea Thomas
    BERLIN--German Finance Minister Wolfgang Schäuble expressed pessimism that Thursday's meeting of eurozone finance ministers will result in a deal between Greece and its international creditors.
    Speaking to reporters, on his way to the Eurogroup meeting in Brussels, Mr. Schäuble said the Greek government has "moved rather backwards."
    "The differences have grown rather than narrowed," he told reporters. "We haven't made much progress."
    There's pretty much nothing on the table , he said.
    "That's why I am not very optimistic regarding today's meeting...It's time that those responsible in Greece make a decision--and then also tell their people what's at stake," he said. "The decision is solely in the hands of those in charge in Greece."
    Cash-strapped Greece needs to convince its international lenders--the International Monetary Fund, the European Central Bank and the eurozone governments--that its fiscal proposals will go far enough to unlock EUR7.2 billion in outstanding bailout funds needed to avoid a default. The current bailout expires on June 30, the same day that it has to repay a loan to the IMF.
    Various European parliaments, including Germany's lower house, also need to approve any deal before financial aid can be disbursed. Chancellor Merkel has said at least one so-called 'prior action' has to be passed by the Greek parliament before she puts a rescue agreement to Germany's Bundestag.
    Write to Andrea Thomas at andrea.thomas@wsj.com
    (END) Dow Jones Newswires
    June 25, 2015 08:35 ET (12:35 GMT)
    © 2015 Dow Jones & Company, Inc.
  2. [verwijderd] 25 juni 2015 14:51

    Vijf jaar voorgelogen over Griekenland

    by Redactie • 23 juni 2015 • 0 Comments


    Ewald Engelen: 22-06-2015

    Burgers van Nederland, vijf jaar lang bent u voorgelogen over de Griekse crisis. Vijf jaar lang hebben pers en politiek u steeds maar weer dezelfde halfwaarheden en leugens op de mouw gespeld (uitzonderingen daargelaten).



    De leugens:
    1.Wij, Nederlandse belastingbetalers, hebben de Grieken ‘gered’ door hen 240 miljard euro te lenen toen de internationale kapitaalmarkten voor de Griekse staat op slot ging.
    2.Grieken zijn luie, verwende hedonisten, die met 55 met pensioen gaan, een onderontwikkeld arbeidsethos hebben en liever aan het strand liggen dan werken.
    3.Grieken hebben, ondanks onze generositeit en ondanks de gemaakte afspraken, nagelaten hun begroting op orde te krijgen en hun economie te hervormen.
    4.Grieken moeten niet zeuren, want ze hebben hun huidige ellende toch echt aan zichzelf te danken; door corruptie, clientelisme en een belabberde belastingmoraal is de schuldenlast enorm, het begrotingstekort gapend en het verdienvermogen beroerd.


    De feiten:
    1.Niet de Grieken, Griekenland of de Griekse staat hebben wij ‘gered’, maar onze eigen banken hebben wij gered. Ruim 90 procent van de 240 miljard aan reddingskredieten is uiteindelijk terecht gekomen bij banken, grotendeels Nederlandse, Franse en vooral Duitse banken. Oftewel, de kredieten zijn gebruikt om private crediteuren in staat te stellen zich terug te trekken uit Griekse staatsobligaties en het eventuele faillissementsrisico in de schoot te werpen van Europese belastingbetalers. Klinkt bekend, niet?
    2.Cijfers van de OESO en de ILO leren dat Grieken de langste werkweken van alle lidstaten maken, dat ze de meeste weken per jaar werken en dat de gemiddelde pensioenleeftijd tot 2010 62 bedroeg. Inderdaad, konden ambtenaren eerder met werken stoppen, maar dat is in veel Eurozone lidstaten het geval (Italië, Frankrijk). Maar dat geldt niet voor werknemers in de private sector en al helemaal niet voor de kleine middenstand, die in een land als Griekenland een omvangrijk deel van de beroepsbevolking omvat. Hoezo lui?
    3.In vijf jaar tijd is de Griekse overheid er in geslaagd een tweecijferig begrotingstekort om te buigen in een klein (primair, dwz voor rentelasten) overschot. Vooral door historisch ongekende bezuinigingen en lastenverzwaringen. De gevolgen lieten zich raden (en werden door de IMF ook voorspeld): een totaal in elkaar gestorte economie, die in vijf jaar tijd met 25 procent is gekrompen, met scherp opgelopen werkloosheid (pakweg 25 procent en 60 procent jeugdwerkloosheid), massale verpaupering en massieve hersenvlucht tot gevolg. En o ja, er is volgens de OESO geen land dat zijn pensioengerechtigde leeftijd zo drastisch heeft verhoogd als Griekenland: van 62 naar 67. Hoezo niet hervormd?
    4.Griekenland is net als Nederland, Duitsland of welk land ook een homogene enititeit. Wat klinkt als ‘wij’ is voor veel burgers eigenlijk ‘jullie’. Dat geldt voor Nederland, maar dus ook voor Griekenland. Niet dé Grieken hebben er een puinhoop van gemaakt, maar de Griekse elite heeft dat gedaan. Bankiers, bouwbedrijven, politici en sommige ambtenaren zijn degenen geweest die rijk geworden zijn van de immense Duitse en Franse kapitaalstromen die in de europeriode Griekenland binnenstroomde ter financiering van infrastructurele projecten, vastgoed en uitbreiding van het defensieapparaat. De gemiddelde Griek heeft er weinig tot niets van gezien. Hoezo hebben dé Grieken er zelf een puinhoop van gemaakt? Bedoelt u dat u ook medeschuldig bent aan Amarantis, Vestia, Fyra en het Nederlandse belastingparadijsschandaal? Nou dan!

    Waarom vertellen pers en politiek ons deze leugens?
    1.Om te verhullen dat wij onze banken niet een keer (u weet wel: de 129 miljard euro die we in oktober 2008 op tafel hebben moeten leggen) hebben moeten redden, maar twee keer. De laatste keer via de band van de Griekse schatkist. Niet alleen het Sytagma plein in Athene zou vol woedende burgers hebben gestaan als dit open en bloot zou zijn toegegeven, maar ook de Champs Elysees in Parijs, het Malieveld in Den Haag en het Tiergarten in Berlijn.
    2.Om ons onze eigen historische bezuinigings- en lastenverzwaringspaketten te kunnen verkopen, die in Nederland, zij het op wat geringere schaal, grofweg dezelfde effecten hebben gehad als in Griekenland: wegvallende binnenlandse vraag, stijgende werkloosheid, oplopende faillissementen, dalende belastingopbrengsten. Ik heb het over de drie bezuinigings- en lastenverzwaringspaketten ter waarde van pakweg 52 miljard euro die ons sinds 2010 onder leiding van Mark Rutte door de strot zijn gedouwd. Mede mogelijk gemaakt door een sociaal-democratische partij die van voren niet weet of ze van achteren nog leeft. Eindeloos hebben pers en politiek er bij ons gehamerd dat er geen andere mogelijk was. Wij moesten ons aan de Europese begrotingsregels houden, anders wachtte ons hetzelfde afschuwelijke lot als Griekenland.
    3.Sinds Syriza in de regering is de leugenfrequentie radicaal toegenomen. Het doel is duidelijk: burgers in de Eurozone duidelijk maken dat er geen alternatief is voor de voorgenomen transformatie van de Eurozone in een neoliberale lagelonenutopie. Het is Thatcher in het kwadraat: There is No Alternative (TINA) for neoliberalism. Daarom moet Syriza kostte wat het kost een kop kleiner worden gemaakt. Het progressief populistische experiment waarvoor de Griekse kiezer democratisch heeft gekozen, moet falen.

    Daarom is deze demonstratie, deze blijk van solidariteit met Griekenland, de Griekse burger, Syriza zo belangrijk. Wat op het spel staat is de toekomst van Europa, onze toekomst. Wordt Europa een neoliberaal lagelonenparadijs onder de monetaire dictatuur van een ongekozen, maar o zo politieke centrale bank? Of wordt Europa een mondiaal baken van democratie, gelijkheid, vrijheid voor allen, waarin het kapitalisme zodanig wordt getemd dat het werkt voor iedereen in plaats van voor alleen de happy few? Wordt het een economische technocratie waarin alles ten dienste staat van het optuigen van een parasitair neo-mercantilisme? Of wordt het een ruimte voor nationale beleidsexperimenten waarin er echt wat te kiezen valt en burgers de uiteindelijke zeggenschap hebben?

    De keuze is aan u.
  3. Brogembank 25 juni 2015 15:28
    @woningenvastgoedzeepbel:
    U kunt schrijven, zonder meer, goed betoog. Doch kunt u wat feiten opnoemen die uw verhaal staven?

    Als Gerrit Zalm, Wim Kok en de rest van dat paarse zooitje in 1999-2001 niet zo triggerhappy geweest zouden zijn om in de euro te komen en vastgehouden had aan pariteit met de D-Mark zouden we niet 10% van onze welvaart up front hebben opgegeven. dan was een euro gewoon tegen 2 mooie guldens gegaan...

    regards
    Brogem
  4. forum rang 5 DurianCS 25 juni 2015 16:56
    quote:

    woningenvastgoedzeepbel schreef op 25 juni 2015 14:51:

    Vijf jaar voorgelogen over Griekenland

    by Redactie • 23 juni 2015 • 0 Comments

    Ewald Engelen: 22-06-2015

    Burgers van Nederland, vijf jaar lang bent u voorgelogen over de Griekse crisis. Vijf jaar lang hebben pers en politiek u steeds maar weer dezelfde halfwaarheden en leugens op de mouw gespeld (uitzonderingen daargelaten).

    De leugens:
    1.Wij, Nederlandse belastingbetalers, hebben de Grieken ‘gered’ door hen 240 miljard euro te lenen toen de internationale kapitaalmarkten voor de Griekse staat op slot ging.

    De feiten:
    1.Niet de Grieken, Griekenland of de Griekse staat hebben wij ‘gered’, maar onze eigen banken hebben wij gered. Ruim 90 procent van de 240 miljard aan reddingskredieten is uiteindelijk terecht gekomen bij banken, grotendeels Nederlandse, Franse en vooral Duitse banken. Oftewel, de kredieten zijn gebruikt om private crediteuren in staat te stellen zich terug te trekken uit Griekse staatsobligaties en het eventuele faillissementsrisico in de schoot te werpen van Europese belastingbetalers. Klinkt bekend, niet?
    Als wij de banken gered hebben dan was dat blijkbaar nodig omdat de Grieken geweldig in gebreke gebleven zijn. Dat de Grieken hier niet beter van zijn geworden is jammer, maar zij waren wel schuldig aan het in gevaar brengen van onze banken.
  5. [verwijderd] 25 juni 2015 17:26
    Stuk van Ewout Egelen is weliswaar eenzijdig want de Grieken hebben zelf ook veel boter op hun hoofd maar in de ker heeft hij wel gelujk dat er minstens net zo'n grote boeven bij de grootbanken zitten. die willens en wetens veel te veel geleend hebben, daar zelf heel veel aan verdiend hebben en die wisten dat Gr dat nooit terug zouden kunnen betalen maar dat de belastingbetaler dat op zou moeten gaan lossen. De kern van de financiële wereld is zonder enige scrupules en feitelijk crimineel actief bezig om willens en wetens de domme massa te bedonderen. Vervolgens roepen een aantal uit deze massa a la Nitwit Wilders moord en brand en zoeken ze een zondebok om hun frustraties op af te reageren. Ze hebben niet in de gaten hoe ze elke dag bedonderd worden door een kleine kliek. Les het laatste boek van Joris Luyendijk over de Londense city maar eens. Bovendien zijn degenen die via politieke koehandel landen als Gr en It de euro in hebben gerommeld voor eigen prestige, ook zeer verantwoordelijk. De waarheid is dus niet zo simpel als sommige populistisch schreeuwende zielen hier en op andere sites beweren.
  6. don55555 25 juni 2015 17:34
    Ewald liegt zelf: de pensioenleeftijd is geen 67 in Griekenland, voor vrouwen is hij nog extreem laag ook. En het feiten dat banken geholpen zijn , zegt niets over het feit dat Griekenland die schuld heeft en die niet terug kan betalen, en last but not least: de grieken hebben altijd zelf die oplichters uit de elite gekozen en er niets van geleerd. Nu kiezen ze weer een partij die ze beloofd dat ze op hun welvaartniveau kunnen blijven zitten terwijl ze net als de Ieren achteruit moeten. De enige politicus die eerlijk is in Griekenland is degene die dat vertelt aan ze. Maar de grieken gaan weer liever achter andere sprookjesvertellers aan die denken dat anderen hun welvaartsniveau gaan betalen en dat ze daar meer recht op hebben dan Roemenen, Hongaren, etc, etc,
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.