Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
17.716 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 ... 882 883 884 885 886 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
DeZwarteRidder
0
quote:

Kees2 schreef op 15 april 2019 12:45:


[...]
2 jaar terug was het juist extreem koud. Dat is natuurlijk geen nieuws om te melden. Nieuws is blijkbaar alleen nieuws als het zo uit komt.
Dus gewoon een natuurlijke variatie in het weer.

eu.usatoday.com/story/weather/2017/01...

Alle bewoners van Alaska weten inmiddels zeker dat het klimaat warmer wordt en ondervinden vrijwel dagelijks de gevolgen.
Chiddix
1
De ijslaag op Antarctica groeit sneller dan dat die smelt. Dat bleek uit een onderzoek van de NASA(2015). Publicatie 2016.
DeZwarteRidder
0
quote:

Chiddix schreef op 15 april 2019 15:06:


De ijslaag op Antarctica groeit sneller dan dat die smelt. Dat bleek uit een onderzoek van de NASA(2015). Publicatie 2016.

Ook zal zou het waar zijn, dan worden de problemen bij de noordpool niet minder.
pietje-2005
1
De problemen van en in de natuur kunnen nu eenmaal niet of nauwelijks door ons mensjes gefikst worden.
Best wel arrogant om te denken van wel; ja, een dam voor bevertjes in een stroompje wat later dan weer een ramp wordt op een ander vlak ;-)
In tegenstelling tot wat veel beweerd wordt, hebben we helaas nogal weinig verstand van de natuur, vrees ik.
Chiddix
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 15 april 2019 16:50:


[...]
Ook zal zou het waar zijn, dan worden de problemen bij de noordpool niet minder.


Men maakt zich druk , dat de zeespiegel nog 1 cm stijgt. Wat daarachter zit weet ik niet.
maurice73
0
www.theguardian.com/environment/2019/...

Thousands block roads in Extinction Rebellion protests across London
Climate group occupies major landmarks in campaign that could last several days

Thousands of people have blocked well-known landmarks and a bridge in central London, bringing widespread disruption to the capital in a “climate rebellion” that organisers say could last several days.

Parents and young children joined older people, scientists, teachers and long-term environmentalists to occupy major junctions and demand urgent action over the escalating ecological crisis.
...
The campaign cites the civil rights and suffragette movements as inspiration and is backed by hundreds of scientists and academics, including the former archbishop of Canterbury Rowan Williams.

Williams, who part in Monday’s protest, said at a meditation the night before that humans had declared war on nature: “We are here tonight to declare that we do not wish to be at war. We wish to make peace with ourselves by making peace with our neighbour Earth and with our God,” he said.
fin®
2
quote:

Chiddix schreef op 15 april 2019 18:34:


[...]

Men maakt zich druk , dat de zeespiegel nog 1 cm stijgt. Wat daarachter zit weet ik niet.

Mocht de wereld door water bedreigd worden, dan is dat een unieke kans voor NLD!
Immers wij staan wereldwijd op nr. 1 in weg-waterbouwwerken en waterhuishouding.
Gewoon NLD aan het gas houden (NLD van het gas scheelt wereldwijd slechts 0.03% CO2) en munt slaan uit Global Warming.

Waar is die VOC mentaliteit ... we kunnen het nog ... toch ?
®J.P. Balkenende

Ronald Engels
0
Wat gaan we doen als de oceanen niveaus dalen, sinds 8.000 jaar zijn alle oceanen en zee niveaus met ruwweg 2 à 2.5 m gedaald en dat zijn helaas voor onze klimaat gelovigen wetenschappelijke feiten.

M.v.g.
rationeel
0
Soms leiden simpele ideeën tot ingenieuze oplossingen. Neem het klimaat. Als de groeiende hoeveelheid broeikasgas CO2 in onze atmosfeer zo’n grote dreiging vormt, is die kooldioxide dan niet uit de lucht te happen? Met grote CO2-stofzuigers? Of enorme luchtwassers? Een idioot plan? Mis. Het gebeurt al. In IJsland is een fabriek die het doet, een Amsterdams bedrijf bestormt met hetzelfde idee de commerciële markt.

Aan de zuidwestkant van IJsland, op zo’n dertig kilometer rijden vanaf de hoofdstad Reykjavik, ligt de Hellesheidi geothermische centrale van nutsbedrijf Reykjavik Energy. Witte condenswolken boven de installaties, tegen een ruig bergachtig landschap, verraden de warmte die de IJslanders uit de grond pompen. Maar hier gebeurt meer. Slimme uitvinders zijn erin geslaagd om een veertig jaar oude ELO-hit werkelijkheid te laten worden: Turn to Stone.

Aan de zuidwestkant van IJsland, op zo’n dertig kilometer rijden vanaf de hoofdstad Reykjavik, ligt de Hellesheidi geothermische centrale van nutsbedrijf Reykjavik Energy. Witte condenswolken boven de installaties, tegen een ruig bergachtig landschap, verraden de warmte die de IJslanders uit de grond pompen. Maar hier gebeurt meer. Slimme uitvinders zijn erin geslaagd om een veertig jaar oude ELO-hit werkelijkheid te laten worden: Turn to Stone.


Filter
Lucht verandert in steen. Een samenwerking met het Zwitserse bedrijf Climeworks zorgde ervoor dat anderhalf jaar geleden een installatie van de Zwitsers op het terrein werd neergezet. Het apparaat ziet eruit als een overmaatse wasmachine met een luchtinlaat zo groot als op een ouderwets scheepsdek. Het zuigt lucht uit de frisse atmosfeer en binnenin grijpt een chemisch filter de CO2-moleculen aan zich vast.

„Zodra het filter vol is, zetten we de machine stil en maken we de CO2 los door verhitting”, vertelt Louise Charles, communicatiemanager van het klimaatbedrijf. „De pure CO2 vermengen we vervolgens met water. Als een soort frisdrankmachine. Dat mengsel brengen we daarna zevenhonderd meter onder de grond naar een basaltlaag. En daar vormt zich uiteindelijk nieuw gesteente.”
rationeel
0
Luchtwassers

De futuristisch ogende vinding dankt de wereld aan twee ski-fanaten. Christoph Gebald en Jan Wurzbacher. Ze ontmoetten elkaar in 2003 op de universiteit ETH in Zürich en besloten samen een bedrijf te starten. In hun vrije tijd zoefde het tweetal van de besneeuwde hellingen. Daar vielen hen de afnemende gletsjers op. Zouden ze zich daarvoor niet kunnen inspannen? Iets bijdragen tegen klimaatverandering? Inmiddels heeft de onderneming Climeworks naast de CO2-stofzuiger in IJsland haar luchtwassers staan in Zwitserland en Italië.

Ook Nederland herbergt een dergelijk verhaal van een jonge idealistische Willie Wortel. Max Beaumont kwam als 24-jarige natuurkundige in 2008 uit Engeland naar Noordwijk om er in het Europese Ruimtevaart Onderzoekscentrum (ESTEC) aan de slag te gaan. Als kind al wist de Brit dat hij astronaut wilde worden. Of ondernemer. De werksfeer bij de divisie Bemande Ruimtevaart – een paar deuren verderop zat André Kuipers – ervoer Beaumont als ’fantastisch’.

„Elke dag probeerden we de grenzen van menselijke kennis te verleggen”, vertelt Beaumont op een zonnig terras van het Amsterdam Science Park. De dertiger is oprichter en ceo van Skytree. Hij spreekt Nederlands, houdt van Amsterdam en leidt een groep werknemers van zes verschillende nationaliteiten. Een vinding uit de ruimtevaart vormde de basis voor het bedrijf, dat weer werkt aan een andere toepassing van de CO2-happer.

Vergiftiging
In het kort: ruimtestations hebben een eigen CO2-probleem. Als astronauten in een afgesloten ruimte zuurstof inademen en kooldioxide uitblazen, bouwt de concentratie CO2 steeds verder op. Dat leidt tot duizeligheid en uiteindelijk vergiftiging. „Precies zoals ook in de Apollo 13 dreigde te gebeuren”, zegt Beaumont. Als oplossing ontwikkelde de ruimtevaart een speciaal materiaal om CO2 uit de lucht te filteren. Door dat concept te koppelen aan klimaatverandering, zagen Beaumont en zijn partner hun kans schoon.

In het laboratorium van Skytree draait een proefmodel om te testen hoe goed de techniek kooldioxide uit een afgesloten ruimte haalt. Sensoren meten de CO2-concentratie, de temperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtdruk om te worden verwerkt één ruimte verderop. Skytree is nog steeds een klein bedrijf. Vorig jaar haalde het een half miljoen euro omzet. Maar de ambitieuze groep staat op het punt door te breken naar de commerciële markt. In de auto-industrie.

Eigenlijk maakt Skytree een soort ruimtestation van het auto-interieur. Dat is met name voor fabrikanten van elektrische wagens aantrekkelijk. Beaumont: „Door CO2 te onttrekken blijft de lucht gezond. En het bespaart enorm veel energie voor verwarming en airco. Juist voor elektrische auto’s, die ‘s winters voor verwarming op de batterij aangewezen zijn, is dit een doorbraak. De actieradius stijgt met gemiddeld tien procent. In feite verkopen we nu energie-efficiëntie en luchtkwaliteit.” Komende zomer moet een model klaar zijn voor grootschalige toepassing in auto’s.
rationeel
0
Uitstoot
De auto-industrie lijkt misschien een rare afslag. Zeker als het doel is om klimaatverandering tegen te gaan. De vraag dringt zich op: kunnen de CO2 happende technieken ooit iets wezenlijks bijdragen tegen CO2-ophoping in de atmosfeer? Of blijft het verminderen van uitstoot veel belangrijker? Beide, stelt het VN-klimaatpanel IPCC. Haar rapport van vorig jaar maant de wereld weliswaar tot snelle uitstootreductie, maar ook het actief verwijderen van CO2 uit de atmosfeer zou noodzakelijk zijn om de ergste opwarming te vermijden. Aldus de geleerden. Goed nieuws dus voor Skytree en Climeworks.

Greenpeace is minder enthousiast. „Dit is misschien het minst extravagante voorbeeld van geo-engineering, maar het is nog steeds veel te duur”, antwoordt Faizah Oulahsen desgevraagd. Met ’geo-engineering’ duidt de milieuactiviste op het brede scala aan, soms knotsgekke, technologische ideeën tegen aardse opwarming. NWT Magazine bracht onder de titel Een parasol voor de aarde ooit een heerlijk overzicht van de meest uiteenlopende gedachten: van het afschieten van biljoenen siliciumschijfjes als spiegeltjeswolk tegen zonlicht tot het uitstorten van miljoenen tonnen zwaveldioxide in de stratosfeer om zo een afkoelende vulkaanuitbarsting na te bootsen.

Oulahsen erkent: CO2 afvangen is realistischer. „Maar het heeft weinig zin om CO2 uit de lucht te halen als we het nog steeds in de atmosfeer blijven pompen. Dan kun je het probleem beter bij de bron aanpakken. Zelfs als we dit positief bekijken, dan is de capaciteit nooit voldoende. Het gaat om zoveel CO2 die uit de lucht moet. Wat wil je daar allemaal mee doen?” Voor Greenpeace zijn CO2-stofzuigers zeker geen magische oplossing en mogen we het concept-klimaatakkoord van Ed Nijpels er niet voor aan de kant schuiven.

Op de vraag van Oulahsen wat we allemaal met die opgeslokte CO2 moeten doen, hebben de uitvinders direct een weerwoord: er is uitzonderlijk veel te doen met de CO2 die je uit de lucht hapt, benadrukt Beaumont. Hij vertelt dat het geschikt is als bouwstof, van cement tot tandpasta. Meest gangbaar is nu al het gebruik als plantenvoeding in de tuinbouwkas. Zoals ook in het Westland gebeurt. Dat is ook wat Climeworks doet met haar gewonnen CO2 in Zwitserland. En kooldioxide kan zelfs een grondstof zijn voor nieuwe brandstoffen.

Het Canadese bedrijf Carbon Engineering, dat ook CO2-afvangers ontwikkelt, studeert op plannen om met CO2 groene methanol te maken. Opvallend genoeg investeren juist Amerikaanse oliebedrijven in Carbon Engineering. Want CO2 is ook een belangrijk hulpmiddel om de laatste restjes aan olie en gas uit bijna lege fossiele putten te winnen. Dat maakt de toch al huiverige milieugroeperingen niet enthousiaster.

"De techniek heeft zich bewezen en kan overal staan"
Climeworks heeft grootse plannen. „We gaan de capaciteit van onze installatie op IJsland verder opvoeren”, vertelt Louise Charles. „Veertig tot vijftig keer zo groot. Daarmee kunnen we straks enkele duizenden tonnen CO2 per jaar uit de lucht halen.”

Op de wereldwijde uitstoot van 37,1 miljard ton CO2 vorig jaar is dat natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat. Kruimelwerk. Maar, benadrukt Charles, de techniek heeft zich bewezen en kan overal worden geplaatst. Het zou hard kunnen gaan.

„Alles staat of valt met een goed businessmodel”, zegt Beaumont. Met andere woorden: de kosten voor het uit de lucht halen van CO2 moeten omlaag. Anders is voor de gewonnen CO2 geen afzetmarkt te vinden. De laatste cijfers die Climeworks publiceerde, kwamen neer op 600 euro per gefilterde ton CO2. Dat moet terug tot 50 à 100 euro per ton, meent de Skytree-directeur. Het Canadese Carbon Engineering stelt dat die drempel al in zicht is.

„Wij willen iets betekenen voor het klimaat”, zegt Beaumont. „Dat is onderdeel van onze bedrijfsvisie.”

Het zou niet de eerste keer zijn dat een vinding uit het ruimteonderzoek goud waard blijkt te zijn op aarde. Gps-navigatie, draadloze apparatuur, verende binnenzolen, krasbestendige lenzen en zonnepanelen: we danken het allemaal aan de ruimtevaart. Dat een klein Amsterdams bedrijf de branie heeft om op eigen wijze het wereldwijde klimaatprobleem aan te pakken, hoeft niet af te schrikken. „Er is nog nooit iets groots en succesvols gebouwd zonder dat er een klein groepje mensen aan is begonnen.”

En de techniek kan verrassen. Ooit was er een flatgebouw aan computers nodig om gegevens op te slaan die nu in een mobiele telefoon passen.

www.telegraaf.nl/nieuws/3440310/lucht...
!@#$!@!
0
quote:

Chiddix schreef op 15 april 2019 15:06:


De ijslaag op Antarctica groeit sneller dan dat die smelt. Dat bleek uit een onderzoek van de NASA(2015). Publicatie 2016.


www.skepticalscience.com/antarctica-g...

Lead Study Author Astutely Warned Deniers Would Misuse Study To Dismiss Global Warming
Lead Author Jay Zwally: "I Know Some Of The Climate Deniers Will Jump On This," But "It Should Not Take Away From The Concern About Climate Warming." In an interview with Nature, the study's lead author, glaciologist Jay Zwally, warned that "climate deniers" would wrongly tout the study as proof that "we don't have to worry [about global warming] as some people have been making out":

The findings do not mean that Antarctica is not in trouble, Zwally notes. "I know some of the climate deniers will jump on this, and say this means we don't have to worry as much as some people have been making out," he says. "It should not take away from the concern about climate warming." As global temperatures rise, Antarctica is expected to contribute more to sea-level rise, though when exactly that effect will kick in, and to what extent, remains unclear. [Nature, 10/2/15]

But Study Does Not Disprove Scientific Consensus On Global Warming

Jammerrrrrrrrrrrrrrr
!@#$!@!
1
slate.com/technology/2015/11/antarcti...

A new study just published in the Journal of Glaciology is causing some buzz in climate circles, because it appears to claim that Antarctica—long thought to be losing ice at extremely alarming rates—is actually gaining ice.

However, note the word appears. The reality is more complicated, and in the end the important aspect of this is that the study only talks about part of Antarctica, and only used data up to 2008. Both of these points are critical.
-----

Here’s the difference between real science and what they do: When I first read about this Antarctic study, my reaction was one of hope. Although I knew that sea levels were rising, and that this must be coming from somewhere, if Antarctica was actually gaining ice, that could provide a good buffer against catastrophic melting.

But upon further examination it became clear that this was not the case. I was happy to entertain the notion that I might be wrong in my conclusions, and I still am. But all the evidence points to the conclusion that Antarctica is still losing hundreds of billions of tons of ice per year, will lose more every year, and it’s joined (and even outpaced) by Greenland.

The world really is warming up. We really are losing ice. The sea levels really are rising. Oceans really are getting more acidic as they absorb some of the 40 billion extra tons of carbon dioxide we humans pump into the atmosphere every year.

I look at the data and I’m alarmed by it. I wish it weren’t so, but the data, the science, the reality of this doesn’t give a damn what we wish.

It only reacts to what we do.
Chiddix
0
quote:

Ronald Engels schreef op 15 april 2019 22:03:


Wat gaan we doen als de oceanen niveaus dalen, sinds 8.000 jaar zijn alle oceanen en zee niveaus met ruwweg 2 à 2.5 m gedaald en dat zijn helaas voor onze klimaat gelovigen wetenschappelijke feiten.

M.v.g.


Waarom kan de zeespiegel ook dalen wanneer ijskappen smelten. Citeer een kop van onderzoeker Bert Vermeeren.
DeZwarteRidder
1
quote:

Chiddix schreef op 16 april 2019 09:28:


[...]Waarom kan de zeespiegel ook dalen wanneer ijskappen smelten. Citeer een kop van onderzoeker Bert Vermeeren.

Dat kan natuurlijk prima als je de zee gaat uitbaggeren....!!!

Lijkt me een mooie klus voor BosKalis.....!!!

De bagger kun je dan gelijk gebruiken om al die eilandjes op te hogen die onder water dreigen te verdwijnen.......
Chiddix
0
Chiddix
0
Nog wat uitspraken van Vermeeren. Het zeewater is niet gelijk verdeeld. Er zijn regionale verschillen bv in onze gebieden minder stijging en in noordelijke gebieden daalt de zeespiegel zelfs.
De zeespiegel is niet vlak! Massa(ijs) trekt andere massa aan(zeewater). Zeespiegel daalt waar ijs afbrokkelt.
jecebe
0
Als water overgaat in ijs, zet het uit, smelt het dan krimpt het in, dus een lagere zee spiegel.

Geldt niet voor landijs, dat geeft wel extra massa aan de zee.
17.716 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 ... 882 883 884 885 886 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 471,46 -1,43%
EUR/USD 1,0816 +0,09%
Germany30^ 9.545,46 +0,21%
Gold spot 1.614,27 -0,11%
LDN100-24h 5.383,59 0,00%
NY-Nasdaq Composite 7.373,08 -1,53%

Stijgers

Flow T...
+6,01%
Ahold ...
+3,84%
JUST E...
+3,48%
Ajax
+3,29%
GrandV...
+2,68%

Dalers

Wereld...
-9,98%
UNIBAI...
-9,05%
Aegon
-8,49%
Nedap
-7,93%
ADYEN NV
-6,62%

Nieuws Forum Meer»

(16)

Traveler@repair op 6 apr 2020 00:35
(36)

Traveler@repair op 6 apr 2020 00:09
(11)

Lepre Chaun op 5 apr 2020 20:31
(43)

Stephan010 op 5 apr 2020 18:50
(4)

Stephan010 op 5 apr 2020 18:31

Column Forum Meer»

(28)

Seniele gek op 6 apr 2020 00:35
(665)

One_Million_Euro_Man op 6 apr 2020 00:31
(7)

peter545 op 5 apr 2020 22:43
(12)

Sir Cryptalot op 5 apr 2020 20:17
(30)

efreddy op 5 apr 2020 19:09
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare