Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Energie Transitie in EU

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
698 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 27 28 29 30 31 32 33 34 35 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
haas
0
Het Staatstoezicht op de Mijnen gaat
extra eisen stellen aan boorbedrijven
die zich bezighouden met aardwarmte.
Probleem is dat de metalen buizen waar
het water doorheen stroomt,kunnen
roesten door zout dat mee omhoog komt.

Dat wordt met chemicaliën tegengegaan,
maar als er toch lekkage ontstaat,kan
er milieuschade ontstaan.Aardwarmte
wordt als alternatief beschouwd voor
gas.

Water wordt naar een diepte van 2 tot
2,5 kilometer gebracht en daarna als
het is opgewarmd weer opgepompt voor
het verwarmen van gebouwen.Er lopen nu
23 aardwarmteprojecten in Nederland.
haas
0
Een commissie van vakbondsmensen,
wetenschappers,milieuactivisten en
ondernemers raadt de Duitse regering
aan uiterlijk in 2038 te stoppen met
het gebruik van kolen om stroom mee op
te wekken.De zogenoemde kolencommissie
wil stapsgewijs van kolencentrales af.

In 2030 moet volgens de commissie al de
helft minder stroom worden opgewekt uit
kolen.In 2032 moet worden bekeken of de
laatste centrale al in 2035 dicht kan.

De kolencommissie adviseert de regering
om de deelstaten 40 miljard te geven
voor de overschakeling.Bedrijven en
consumenten zouden gecompenseerd moeten
worden voor de hogere energieprijzen
haas
1
Automobilist in ongewisse over benzine

Door MARCEL VINK

Updated Gisteren, 16:47
Gisteren, 16:20 in BINNENLAND


AMSTERDAM - Het mogelijk verdwijnen van de oude vertrouwde benzine Euro95 aan de pomp zorgt bij veel automobilisten voor vraagtekens. Velen hebben geen idee of het groenere E10 geschikt is voor hun voertuig, en wat het voor gevolgen heeft. Ook voor hun portemonnee.


? ANP
Vanaf oktober moeten bijna alle tankstations ook groenere benzine, het zogenoemde E10, aanbieden. Daar zit minder fossiele brandstof in: er wordt tot wel 10 procent bio-ethanol aan toegevoegd. Negen van de tien pomphouders hebben twee tankinstallaties voor benzine. Voor hen geldt straks de verplichting dat uit minimaal de helft van de vulpistolen E10 moet komen.

Oude auto’s die de E10 niet aankunnen, zullen dus vaker voor de dure premiumbrandstof moeten kiezen, redeneert hij. „Deze ingreep maakt het leven duurder”, zegt Klok over het kabinetsplan. Naar schatting kunnen 900.000 auto’s niet op E10 rijden.
haas
1
Elburg gaat aan de warmtepomp
Een warmtepomp die enkele tonnen kost, moet er voor zorgen dat vier grote instellingen in de Elburger binnenstad straks gebruik maken van aardwarmte in plaats van aardgas. Dat is niet alleen duurzaam, het levert ook een forse besparing op. Hoeveel dat precies is moet een haalbaarheidsonderzoek uitwijzen.

Erik Riemens 26-01-19, 08:00 Laatste update: 11:53
3
,,Dat onderzoek start begin april en moet begin oktober afgerond zijn. Er wordt dan onderzocht hoeveel we nu kwijt zijn aan aardgas. Nu verstoken we met het Orgelmuseum, de Grote Kerk, museum Sjoel Elburg en restaurant De Haas samen meer dan 100.000 kubieke meter aardgas per jaar. Hoeveel die overstap ons uiteindelijk oplevert wordt ook onderzocht’’, laat secretaris Peter Vermeulen van initiatiefnemer het Orgelmuseum weten. Samen met de drie andere partijen en de gemeente Elburg wordt maandag een intentieovereenkomst getekend.
voda
0
Wiebes bevestigt: salderingsregeling gehandhaafd tot 1 januari 2021, terugleversubsidie op losse schroeven

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft de Kamer gemeld dat de salderingsregeling voor zonnepanelen gehandhaafd blijft tot ten minste 1 januari 2021. Op die datum moet een nieuwe regeling starten.

In de brief aan de Tweede Kamer meldt de minister dat het zijn streven is om aan het einde van het eerste kwartaal van 2019 met een concreet uitgewerkt voorstel voor de omvorming van het huidige salderen te komen. 'Duidelijkheid op deze termijn is nodig om tijdig een wetswijziging en de implementatie van de nieuwe regeling te kunnen realiseren', aldus Wiebes wiens doel het dus is dat de nieuwe regeling per 1 januari 2021 van start gaat, maar mogelijkerwijs zal dit dus pas nog later het geval zijn.

Mogelijk alternatief voor terugleversubsidie
Wiebes meldt ook dat diverse partijen de minister inmiddels hebben gewezen op substantiële bezwaren tegen de invoering van de terugleversubsidie, de beoogde vervanger van de salderingsregeling. De minister schrijft hierover: 'Bij de nadere uitwerking van de terugleversubsidie, in nauw overleg met de betrokken partijen, is de afgelopen maanden echter gebleken dat de uitvoering complexer is dan in eerste instantie gedacht. Verschillende partijen hebben inmiddels hun ernstige zorgen over de uitvoering van de terugleversubsidie met mij gedeeld. Momenteel onderzoek ik hoe de zorgen met betrekking tot de uitvoering kunnen worden weggenomen, dan wel of er een werkbaar alternatief instrument kan worden vormgegeven.'

'Ook heb ik toegezegd om bij de vormgeving van de nieuwe regeling rekening te houden met ten minste de doelgroepen utiliteit en energiecoöperaties', vervolgt Wiebes. 'Vanuit praktisch oogpunt blijf ik streven naar een regeling die zoveel mogelijk doelgroepen kan bedienen. Daarmee beoog ik ook invulling te geven aan de afspraak uit het regeerakkoord om te komen tot een regeling voor energiecoöperaties die het mogelijk maakt dat omwonenden gemakkelijker kunnen participeren in duurzame energieprojecten in hun directe omgeving. Daarom zal ik ook nu in de verdere uitwerking onderzoeken in hoeverre de nieuwe regeling een adequate stimulans voor deze doelgroepen biedt.'

Energiebedrijf Eneco meldde afgelopen september tegenover de redactie van Solar Magazine al zijn steun in te trekken voor de invoering van de terugleversubsidie. De inrichting van de subsidie die de rijksoverheid voor ogen heeft, maakt het volgens Eneco tot ‘een administratieve draak’. ‘RVO.nl moet straks vele honderdduizenden aanvragen verwerken, van bestaande en van nieuwe zonnepaneeleigenaren. Bovendien zullen er jaarlijks vele tienduizenden mutaties plaatsvinden door verhuizingen en consumenten die kiezen voor een andere energieleverancier. Op het moment dat de keuze gemaakt werd voor het invoeren van de terugleversubsidie was deze complexiteit niet voorzien’, aldus destijds Tonny van Oosterhout, advisor regulatory & public affairs bij energiebedrijf Eneco.

Over de terugleversubsidie
Minister Wiebes heeft de Tweede Kamer in juni 2018 per brief geïnformeerd over het feit dat de salderingsregeling voor zonnepanelen vervangen wordt door een terugleversubsidie. De terugverdientijd van zonnepanelen blijft daarbij circa 7 jaar. De terugleversubsidie is een vergoeding voor de stroom die aan het elektriciteitsnet is teruggeleverd. De opgewekte stroom zelf verbruiken blijft aantrekkelijk, omdat huishoudens en bedrijven hierover ook na 2020 geen energiebelasting en geen Opslag Duurzame Energie (ODE) betalen. In 2020 moet de regeling de huidige salderingsregeling vervangen, waarbij jaarlijks van tevoren een subsidieplafond wordt vastgesteld. Wiebes heeft in september 2018 echter al aangegeven dat de salderingsregeling naar alle waarschijnlijkheid pas in 2021 zou worden vervangen omdat de implementatie van de terugleversubsidie meer tijd vergt en dat heeft de minister nu dus bevestigd. Nu opent de minister echter ook de deur voor een alternatief instrument voor de terugleversubsidie.

Door Edwin van Gastel

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
izdp
0
Wiebes is nu net als Trump.
Niemand wist hoe ingewikkeld het was..........

Ja suffie, dat kon zo ongeveer iedereen je vertellen.
Net zoals zo ongeveer iedereen je kon vertellen dat het heel veel werk was met een zeer twijfelachtige opbrengst.
Slim hoor om zo een zeer snelle subsidieloze ontwikkeling een spaak in het wiel te steken.

Maar minder belasting ontvangen dat kan niet hè. Dus het moet en het zal want de huishoudens zullen hoe dan ook voor de energieverslindende bedrijven moeten schokken. Om het klimaat.
voda
0
quote:

izdp schreef op 1 februari 2019 21:26:


Wiebes is nu net als Trump.
Niemand wist hoe ingewikkeld het was..........

Ja suffie, dat kon zo ongeveer iedereen je vertellen.
Net zoals zo ongeveer iedereen je kon vertellen dat het heel veel werk was met een zeer twijfelachtige opbrengst.
Slim hoor om zo een zeer snelle subsidieloze ontwikkeling een spaak in het wiel te steken.

Maar minder belasting ontvangen dat kan niet hè. Dus het moet en het zal want de huishoudens zullen hoe dan ook voor de energieverslindende bedrijven moeten schokken. Om het klimaat.


Ik ben het helemaal met je eens!

Ooh, wat ben ik blij met mijn oude analoge ferraris meter. Die saldeerd zelf wel automatisch. Geen omkijken naar. Ze wilden 2 slimme meters installeren, meteen resoluut NEE gezegd. Die gasten komen er bij niet in. Pas als ik in een box uit mijn huis gedragen wordt, morgen ze sleutelen wat ze willen!!
Bowski
0
quote:

izdp schreef op 1 februari 2019 21:26:


Slim hoor om zo een zeer snelle subsidieloze ontwikkeling een spaak in het wiel te steken.

Vrijstelling van alle belastingen en heffingen is ook te zien als subsidie.
Voor de vrijstellingskosten draaien je collega-consumenten op. Lekker asociaal dus.
izdp
0
Eigen opwek is toch net zoals het kweken van je eigen kropje sla.
Het salderen is een kwestie tussen twee private partijen waar helemaal niets van de overheid aan te pas komt.
Over het meer geproduceerde dan het verbruikte betaalt de uiteindelijke afnemer de belasting.

Ik kan er niets aan doen dat vele collega-consumenten wel de belasting moeten betalen omdat ze er niets mee doen.
En zeker niet iedereen kan eigen opwek realiseren, maar er staan nog wat wegen open.
Voor de rest kan ik enkel zeggen dat ik de belasting in dit opzicht voor de huishoudens bezopen vind.
Daar zit niet de te behalen winst gezien het verbruik en die moeten wel de rekening van de bedrijven betalen.
Bowski
0
Dat kropje sla kweek je in de zomer. En je wilt hem opeten in de winter.
Dan is hij verrot.
Je energiebedrijf zorgt dan dat er 'ergens' vandaan toch een vers kropje sla op tafel komt.

Je snapt me best denk ik. Je profiteert van een schijnoplossing: overtollige stroom uitruilen op het moment dat jij er mee aan komt kakken, en verbruiken als je zonnepanelen niet thuis geven.

Je kan de Overheid de schuld geven dat je niet eerlijk wordt behandeld, maar als we die Overheid zien als van ons allemaal dan zou omwille van je medemens niet zo moeten willen profiteren. De niet-collector-bezitters betalen voor jou.
izdp
0
Die uitruil, nogmaals, is een zaak tussen twee private partijen.
Mijn stroom is 'goud' waard op het moment dat ik die opwek.
Immers BV Nederland draait dan op volle toeren en mijn geleverde stroom is dan verre van overtollig, maar uiterst welkom om het regionale net te voorzien en zo te ontlasten van transport van een veel verder elders.
Dat veel verder elders geeft transportverliezen, mijn stroom niet of nauwelijks omdat die niet eens 200 meter ver komt.

De overheid geef ik enkel schuld van een slecht plan die voor de BV Nederland slecht uitpakt.
Dit los van mijn eigenbelang.
Ik profiteer totaal niet extra van de overheid met deze materie.
Dat zou pas zijn als ik mijn buurman rechtstreeks zou leveren tegen een tarief waar een deel belasting in zou zitten. Dan zou ik inderdaad de gemeenscahp benadelen.
De zonnepanelenloze mensen betalen geen stuiver voor mij.
In jouw redenering kan de accijnsbetalende drinker de limonadetapper dan ook verwijten.

De HRA vind ik ook een waardeloze regeling, zelf nooit mee van doen gehad, maar ik zou nooit zo achterlijk worden om dat een subsidie te noemen.
Net zo min het minder belasting te hoeven te betalen voor een EV wat die ook mag kosten.

Het woord subsidie wordt zeer oneigenlijk gebruikt.
Bowski
0
quote:

izdp schreef op 2 februari 2019 00:14:


Die uitruil, nogmaals, is een zaak tussen twee private partijen.

Wat een onzin.
Salderen (uitruilen) is gefaciliteerd door de Overheid.
izdp
0
Ja en?
Alles wat we zo ongeveer doen is gefaciliteerd door de overheid.
Kost ze met zonnepanelen geen cent.

Tja, met zonnepanelen een slechtere klant voor de belastingdienst.
Ga lekker tuinen Bowski; betaal je minder BTW.
Mag je zelfs inmaken, drogen, invriezen, fermenteren, zouten, etc en gebruiken in de winter.
Mag je zelfs verkopen aan je buurman.
Bowski
0
Voor een kWh stroom betaalt iedereen zo'n €0,20; ongeveer €0,05 zijn de opwekkingskosten en €0,15 is er voor om te zorgen dat er altijd de juiste stroom, spanning en rijksbelasting beschikbaar is.

Als jij €0,20 eist voor een kWh die je op een ongewenst moment levert (midden in de zomer) èn wilt inwisselen op een moment dat je zonnepanelen niet thuis geven ('snachts en/of in de winter) ben je een profiteur van de infrastructuur inclusief belasting en heffingen.
Bedenk dan ook maar even dat je aangeboden stroom niet erg gewenst is op die momenten dat jij er mee komt.
De opwekkingskosten a €0,05/kWh is het maximum wat je toekomt.
izdp
0
Je stelt in het wilde weg de grootst mogelijke onzin.

Ik eis niks, ik maak een deal met mijn energieleverancier.
Mijn aangeboden stroom is wel zeer gewenst vandaar de vrij hoge vergoeding.
Lees je eigenlijk wel wat ik daarover schrijf en wat bv Eneco en een Stedin daarover zeggen? Die zijn erg blij met decentraal opgewekte stroom.
Het vastrecht moet ik gewoon betalen.

Kortom je kan vet drukken wat je wilt, maar daarmee poets je de feiten niet weg.
Bowski
0
Beste izdp, jij draait er om heen. Ik poets geen feiten weg, jij wel.
Dit zegt Essent: www.essent.nl/content/particulier/ken...
Waarom wil de overheid de salderingsregeling vervangen?

De salderingsregeling is een soort subsidie die bepaald wordt door de belastingen. Als de belasting hoger wordt, krijg je ook meer subsidie. Dat is niet de bedoeling.

izdp
0
Lees de zin van Essent en vertel mij maar wat het zegt.
In gewoon Nederlands, in gewone cijfertjes, in de juiste categorie.

Want er staat niets anders dan braaksel en jij laat je luimen door dat van Essent en dus krijg je van hun weinig?
Waar Eneco anders vertelt en van hun krijg je meer..
Maar best hoor Bowski, blijf jij maar verslaafd aan overheid en Essentiële bespiegelingen, dan doe ik het wel met achtigen a la Eneco die de markt erkennen.

Komt geen subsidie aan te pas. alleen een overheid die belastingklanten zien verdwijnen.
Klanten die zelf heel groen opwekken zonder fossiel.
Och jee, Leiden in last want al die groene opwekkers verstoren het groen worden.

Slaap lekker Bowski en ga toch tuinen man.
Heb je de rust om je lariekoek te overdenken
haas
0
met de co2 bestrijden: de overheid heeft NIET de regie: het land wordt VOL gebouwd met windmolens en zonneparken.
Vergeten wordt de bestaande daken te voorzien van zonnepanelen
En kernenergie is de oplossing.

de grondwet geldt voor alle inwoners> ook de andere wetten als leerplicht: gewoon naar school gaan dus: de verloedering slaat nu ook over naar de scholieren !

mss beter dat ze protesteren en vragen om les krijgen over klimaat etc. etc.voda
0
Elektrisch vliegen: luchtfietserij?

'Schiphol naar één miljoen vluchten per jaar; omwonenden ervaren geen overlast meer.' Als we elektrisch gaan vliegen, zou dit een nieuwsbericht kunnen zijn in 2040. Het klinkt fantastisch: minder geluid door stille(re) vliegtuigen, en geen luchtverontreiniging meer. Maar hoe realistisch is het?

Vliegtuigen gebruiken meestal straalmotoren met een redelijk goed rendement en kerosine als brandstof. De verbrandingswaarde is vergelijkbaar met die van diesel: uit één kg kerosine haal je ongeveer 10 kWh aan energie. Met een rendement van 50% is het effectief gebruik dus 5 kWh. Verder is het mooie aan een vliegtuig dat het tijdens de vlucht steeds lichter wordt. De kerosine wordt immers verbrand. Bij de start kan het gewicht van een volgetankt vliegtuig tot wel 30% bestaan uit brandstof.

Laten we uitgaan van een een Airbus met 150 passagiers. Die kan tot 25.000 kg kerosine meenemen aan de start, en heeft een bereik van een paar duizend kilometer. Als je dat vliegtuig elektrisch wilt maken, heb je heel veel batterijen nodig. De modernste batterij heeft nu ongeveer 0,2 kWh per kg batterij aan energie. Daarmee is zo'n batterij vijftig keer zwaarder per energie-eenheid dan kerosine. Omdat de elektromotor een veel beter rendement heeft, is de nuttige verhouding ongeveer 25. Met als negatief effect dat het gewicht niet afneemt tijdens de vlucht. De batterijen onderweg lozen is ook niet echt prijsbewust.

Maar stel dat de batterijtechnologie zich sterk ontwikkelt. Er zijn in het laboratorium nu al lithium-luchtbatterijen die vijf keer lichter zijn en theoretisch net zoveel energie per kilogram kunnen bevatten als benzine. Ik acht het niet ondenkbaar dat batterijen de komende 20 jaar tien keer lichter worden. Er worden immers jaarlijks vele miljarden geïnvesteerd in batterijtechnologie om te zorgen dat elektrische auto’s een beter bereik krijgen en om de energie uit zon en wind te kunnen opslaan.

Met een tienmaal zo sterke batterij is het verschil met kerosine nog maar een factor 2,5. De Airbus met 150 mensen aan boord zou dan zomaar 500 tot 1000 kilometer ver kunnen vliegen. Voor de echt verre afstanden op grote hoogte heb je dan nog steeds een straalmotor nodig - of dat elektrisch kan is de vraag - maar voor de kortere afstanden kan het met batterijtechnologie veel stiller en zonder lokale uitstoot. Steeds meer bedrijven denken dan ook na over elektrische vliegtuigontwerpen.

Nu is het nog luchtfietserij, maar als de batterijtechnologie zich verder blijft ontwikkelen, kan Schiphol over twintig jaar misschien groeien zonder overlast voor de omgeving.

Maarten Steinbuch is hoogleraar aan de TU Eindhoven en ceo van Medical Robotics. Hij wisselt deze week duo-columnist Carlo van de Weijer af.

fd.nl/futures/1288108/elektrisch-vlie...
izdp
0
Eco-vliegtuigen: alle passagiers op de pedalen voor de stroomopwekking.
Heb je minder batterijen nodig.
Toestel bekleden met film van solar scheelt ook weer batterijen.
Hoog heb je altijd zon en is het lekker koud wat de opbrengst in de lucht doet schieten.
698 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 27 28 29 30 31 32 33 34 35 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 593,30 -3,89%
EUR/USD 1,0849 +0,19%
Germany30^ 12.976,20 -0,45%
Gold spot 1.653,98 +0,64%
LDN100-24h 7.143,64 -3,22%
NY-Nasdaq Composite 9.221,28 -3,71%
US30# 28.070,00 +0,36%

Stijgers

Flow T...
+6,57%
Volker...
+0,23%
NSI
-0,19%
GrandV...
-0,29%
KPN
-1,19%

Dalers

Fugro
-13,22%
Pharming
-10,42%
AMG
-8,99%
Galapagos
-8,78%
Air Fr...
-8,68%

Nieuws Forum Meer»

(9)

gokker op 24 feb 2020 23:46
(28)

Nuob op 24 feb 2020 23:31
(1)

P2020 op 24 feb 2020 22:56
(16)

Alexander op 24 feb 2020 22:17
(41)

Knight V op 24 feb 2020 21:42

Column Forum Meer»

(254)

P2020 op 25 feb 2020 00:21
(35)

sfc op 25 feb 2020 00:01
(1)

Martijn Kools op 24 feb 2020 23:36
(22)

netniet op 24 feb 2020 23:18
(3)

geobeo op 24 feb 2020 21:45